Animalia vaatii hallitukselta eläinkokeille vaihtoehtoja ja eläinkokeiden määrän vähentämistä

Animalia vaatii kansainvälisenä koe-eläinten päivänä perjantaina 24.4. hallitukselta sitoutumista eläinkokeiden vaihtoehtojen riittävään rahoitukseen ja koe-eläinten määrän vähentämiseen.

EU:n eläinkoedirektiivi velvoittaa Suomea vähentämään eläinkokeiden määrää.

Suomessa käytetään kuitenkin vuosittain yli 100 000 koe-eläintä. Kokeissa käytetään eniten hiiriä, rottia ja kaloja. Lisäksi eläinkokeissa käytetään esimerkiksi sikoja, lampaita ja koiria. Kokeet luokitellaan neljään eri vakavuusluokkaan eläimelle aiheutuvan haitan mukaan: ei toipumista, lievä, kohtalainen tai vakava. Noin 40 % eläinkokeista aiheuttaa eläimille vakavaa tai kohtalaista kipua. 

”Eläinkokeita ei kyseenalaisteta yhtä voimakkaasti kuin muuta eläinten hyväksikäyttöä, koska ne koetaan välttämättömiksi. Lisäksi eläinkokeet tapahtuvat suljetuissa laitoksissa ja niistä on vaikea saada tarkkoja tietoja”, Animalian eläinsuojeluasiantuntija ja Eläinkokeet Suomessa -tietokirjan toimittaja Laura Uotila kertoo. 

Eläinkokeiden merkityksellisyys tulevaisuudessa voidaan kuitenkin monilta osin kyseenalaistaa.

“Muiden eläinlajien elimistöjen toiminnot eroavat ihmisen fysiologiasta, joten eläinkokeet eivät anna suoraa tietoa esimerkiksi lääkkeiden toiminnasta ihmiskehossa. Arvioiden mukaan kehitteillä olevista lääkkeistä, jotka ovat läpäisseet eläinkokeet, yli 90 % todetaan lopulta tehottomiksi tai haitallisiksi ihmisille”,  Uotila sanoo. 

Suomi voisi olla edelläkävijä luotettavampien menetelmien kehittämisessä

Suomi on eläinkokeettomien tutkimusmenetelmien kehittämisessä pitkällä. Tampereella toimiva eläinkokeille vaihtoehtoisten menetelmien keskus FICAM on kansainvälisesti arvostettu tutkimusyksikkö, joka kehittää muun muassa kantasolupohjaisia menetelmiä lääkkeiden vaikutusten tutkimukseen.

FICAMin tekemä tutkimus mahdollistaa eläinkokeiden korvaamisen luotettavammilla menetelmillä ja vähentää siten eläinten kärsimystä. Luotettavat menetelmät ovat etu myös koronaviruksen kaltaisten uhkien torjumisessa.

”FICAMin rahoitus on jatkuvasti uhattuna ja liian vähäistä. Vaadimmekin, että hallitus turvaa FICAMin rahoituksen ja nostaa sen miljoonaan euroon vuodessa. Suomen on on myös tehtävä toimenpidesuunnitelma koe-eläinten määrän vähentämiseksi aloittaen eniten kärsimystä aiheuttavista kokeista”, Animalian toiminnanjohtaja Heidi Kivekäs sanoo.

Animalia avaa perjantaina vetoomuksen, jolla vaaditaan hallitusta sitoutumaan eläinkokeiden vaihtoehtojen riittävään rahoitukseen ja koe-eläinten määrän vähentämiseen. Animalian aktiivit järjestävät virtuaalimielenosoituksen ympäri Suomea vaatimusten tueksi.

Vetoomus on auki kesäkuun loppuun saakka osoitteessa tiny.cc/elainkokeeton

Lisätietoja

Heidi Kivekäs
toiminnanjohtaja, Animalia
puh. 050 384 5072
heidi.kivekas@animalia.fi

Eläinkokeiden tilastoja (2018)

FICAM

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Sinua saattaisi kiinnostaa myös