Emakoiden häkkikasvatusta vastustaa hallituksen ja kansan suuri enemmistö – Animalia tuo porsitushäkin Eduskuntatalolle ja vaatii hallitukselta toimia

Animalia tuo eläinten päivänä perjantaina 4.10. Eduskuntatalolle aidon porsitushäkin, jolla halutaan muistuttaa hallituspuolueita niiden vaalien alla antamistaan lausunnoista. Sikaemakko joutuu viettämään elämästään melkein puolet liikkumisen lähes täysin estävissä häkeissä.

Eduskuntapuolueilta kysyttiin vaalikeväänä niiden mielipidettä tuotantoeläinten häkkikasvatuksesta. Pääministeripuolue SDP, vihreät ja vasemmistoliitto sekä RKP ilmoittivat Animalian ja SEY:n kyselyssä olevansa häkkikiellon kannalla. Näistä SDP, vihreät ja vasemmistoliitto olivat häkkikiellosta täysin samaa mieltä ja RKP oli osittain samaa mieltä. Vain keskusta oli osittain eri mieltä. Hallituksen selvä enemmistö on siis emakkohäkkien kiellon kannalla.

SEY Suomen eläinsuojelu julkaisi tällä viikolla kyselyn, jonka mukaan 80 % suomalaisista vastustaa turkis- ja tuotantoeläinten ahdasta häkkikasvatusta. Vuonna 2011 julkaistussa kyselytutkimuksessa suomalaisten asenteista eläintuotantoon taas todetaan, että 86 % suomalaisista vastustaa emakkohäkkejä. Vain viisi prosenttia vastaajista oli häkkikasvatuksen kannalla.

Animalia vaatii hallitukselta emakkohäkkien kieltoon sitoutumista

“Luvut puhuvat puolestaan. Sekä kansan että hallituksen selvä enemmistö vastustaa emakkohäkkejä, joten niiden kieltämisen pitäisi olla selvä asia. Hallitusohjelmaan on kirjattu, että porsitushäkeistä luopumista selvitetään, mutta päätös niiden kieltämisestä puuttuu. Vaadimme hallitusta kieltämään häkit. Se olisi linjassa vaalien alla ilmaistujen kantojen kanssa”, sanoo Animalian toiminnanjohtaja Heidi Kivekäs.

Häkkikielto on tällä hetkellä suuri puheenaihe eläinpolitiikassa. Eurooppalainen kansalaisaloite tuotantoeläinten häkkikasvatusta vastaan keräsi juuri 1,5 miljoonaa allekirjoitusta ja etenee Euroopan komission käsittelyyn. Suuret suomalaiset kaupan alan toimijat ovat myös yksi kerrallaan lakanneet myymästä häkkikasvatettujen kanojen munia.

“Tämä hallitus on paperilla eläinystävällisin hallituksemme pitkään aikaan. Nyt se voi olla sitä myös käytännössä. Emakkohäkkien kielto olisi tärkeä askel kohti edistyksellistä eläinpolitiikkaa Suomessa”, Kivekäs sanoo.

Porsitushäkki Eduskuntatalolle

Animalian alueosastot järjestävät eläinten päivänä tapahtumia häkittömän tulevaisuuden puolesta ympäri Suomea. Helsingissä kokoonnutaan mielenilmaukseen eduskuntatalon portaille – mukana on myös porsitushäkki.

“Viemme porsitushäkin sinne, missä asiasta päätetään. Ehkä tämä muistuttaa edustajiakin siitä, millaista elämä kääntymisen estävässä häkissä todellisuudessa on. Kansalaiset voivat myös kirjoittaa kansanedustajille emakkohäkkikieltoa vaativia postikortteja pisteellämme Narinkkatorilla. Haluamme tälläkin tavoin muistuttaa kansanedustajia häkkikiellon tärkeydestä”, Animalian kampanjavastaava Veikka Lahtinen sanoo.

Tuotanto-olosuhteissa emakot porsivat keskimäärin 2,2 kertaa vuodessa. Ne elävät lähes puolet vuodesta liikkumisen estävissä häkeissä. Emakkoa pidetään tiineytyshäkissä noin 4 viikkoa tiineytyksen yhteydessä ja 4–5 viikkoa porsimishäkissä sen synnyttäessä ja imettäessä poikasiaan. Tiineytyshäkkien kieltäminen siirtymäajalla on kirjattu uudistettavana olevan eläinlain luonnokseen, mutta porsimishäkkien käyttöön luonnoksessa ei ole puututtu.

Mitä, missä ja milloin:

Kylttimielenosoitus ja porsitushäkki Eduskuntatalolla 4.10. klo 16

Postikorttien kirjoitusta kansanedustajille Animalian teltalla Narinkkatorilla klo 17 eteenpäin. Tapahtuma Facebookissa.

Animalia järjestää eläinten päivän tapahtumia Helsingin lisäksi myös Hämeenlinnassa, Joensuussa, Kotkassa, Kouvolassa, Kuopiossa ja Turussa.

Animalian kaikki eläinten päivän tapahtumat Facebookissa.

Lisätiedot:

Heidi Kivekäs
toiminnanjohtaja
puh. 050 384 5072
heidi.kivekas@animalia.fi

Veikka Lahtinen
kampanjavastaava
puh. 040 590 5575
veikka.lahtinen@animalia.fi

Lähteet:
Kupsala et al 2011: Suomalaisten näkemykset tuotantoeläinten hyvinvoinnista
SEY 2019: 80 % suomalaisista haluaa tuotanto- ja turkiseläimet pois ahtaista häkeistä ja parsista

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Sinua saattaisi kiinnostaa myös