Animalian uusi toiminnanjohtaja on Heidi Kivekäs

Animalian uusi toiminnanjohtaja Heidi Kivekäs toivoo, että pääsisimme irti itsekeskeisyydestämme, joka on ajanut maapallon kriisiin ja aiheuttaa eläimille kärsimystä.

Yhteiskuntatieteiden maisteri Heidi Kivekäs työskenteli jo aiemmin Animaliassa Mai Kivelän sijaisena vuosien 2017-2018 aikana. Tuolloin Kivekkään yksi tärkeimmistä tehtävistä oli uuteen eläinsuojelulakiin vaikuttaminen sen loppumetreillä. Lakia ei kuitenkaan ole saatu vieläkään valmiiksi.

”Tuntuu hurjalta, että lakia on valmisteltu jo vuodesta 2011 ja joissakin kysymyksissä on otettu jopa takapakkia. Esimerkiksi vuonna 2014 lakiin oli tulossa parsinavettakielto. Nykyisessä lakiluonnoksessa parsinavetoita tai häkkikasvatusta ei olla kieltämässä edes siirtymäajalla. Laihana lohtuna uusien parsinavetoiden rakentaminen mahdollisesti kielletään.”

Suomen uudelta hallitukselta Kivekäs odottaakin nyt kansalaismielipiteen kuuntelemista ja vaalilupausten lunastamista.

”Gallupit osoittavat, että ihmiset ovat huolissaan tuotantoeläinten kohtelusta ja 139 000 ihmistä allekirjoitti vetoomuksemme paremman eläinlain puolesta. Viidestä hallituspuolueesta sosiaalidemokraatit, vasemmistoliitto ja vihreät olivat samoilla linjoilla Animalian ja SEY Suomen Eläinsuojeluyhdistysten liiton hallitusohjelmatavoitteiden kanssa. Sen pitäisi näkyä uudessa eläinlaissa”, Kivekäs sanoo.

Turkiseläinten kohtalosta käydään keskustelua nyt

Turkiseläimiä ei juuri mainita eläinsuojelulakiluonnoksessa. Turkisasetusta kuitenkin valmistellaan parhaillaan, mutta valmistelutyöstä ei ole kerrottu juuri mitään julkisuuteen. Kivekkään odotukset eivät ole asian suhteen korkealla.

”Meidän saamamme tiedot antavat ymmärtää, että kovin paljon ei ole edistytty siitä, kun eläinjärjestöt marssivat ulos turkisasetustyöryhmästä vuonna 2015. Sen jälkeen suomalaisista on tullut entistä kriittisempiä turkistarhausta kohtaan. 69 % suomalaisista kieltäisi tarhauksen kokonaan tai haluaisi siihen parannuksia, jotka käytännössä johtaisivat tarhauksen loppumiseen. Ei ole hyvä merkki, että asetusta valmistellaan ennen kuin laki on hyväksytty”, Kivekäs sanoo.

Itsekeskeisyytemme on ajanut maapallon kriisiin

Eläinten oikeuksien edistämisen lisäksi Kivekkään mukaan on tärkeää, että Animalia toiminnallaan edistää ilmastokriisin ratkaisemista. Kivekkään mukaan on vastuutonta, että pidämme kiinni vanhoista tavoistamme, kuten eläintuotannosta, vaikka tiedämme sen aiheuttavan ilmaston lämpenemistä.

“Eläintuotannon ylläpitämisen sijasta maataloustukia pitäisi suunnata eettisempien ja ilmastoystävällisempien, kotimaisten kasviproteiinien tuotantoon. Verotuksen avulla ja esimerkiksi julkisissa hankinnoissa tulisi puolestaan edistää kasvisruokailua. Toivoisin myös, että yksilöinä, yhteiskuntana ja ihmiskuntana voisimme luopua itsekeskeisyydestämme, joka on ajanut maapallon kriisiin ja aiheuttaa eläimille kärsimystä. Eläimiä käytetään hyväksi pitkälti sen vuoksi, että yksinkertaisesti pidämme lihan ja muiden eläinkunnan tuotteiden mausta. Se on sananmukaisesti raadollista.”

Ennen Animaliaa Kivekäs on työskennellyt muun muassa YK:n kasvatus-, tiede- ja kulttuurijärjestö Unescossa. Siellä Kivekäs esimerkiksi tuki kansalaisjärjestöjen osallistumista koulutuspoliittiseen päätöksentekoon kehittyvissä maissa ja kansainvälisesti. Hän on opiskellut Jyväskylän yliopistossa valtio-oppia, Eurooppa-opintoja ja naistutkimusta.

Lisätiedot ja haastattelut:

Heidi Kivekäs
Animalian toiminnanjohtaja
puh. 050 384 5072
heidi.kivekas(at)animalia.fi


Taija Rinne
viestintäpäällikkö, Animalia
puh. 050 302 8170
taija.rinne(at)animalia.fi

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Sinua saattaisi kiinnostaa myös