Animalian puheenjohtaja Erja Laakkonen itsenäisyyspäivän juhlavastaanotolle – ottaa kantaa ruokakeskustelun sävyyn

Animalian puheenjohtaja Erja Laakkosen mielestä kasvisruoka tulisi nähdä mahdollisuutena, ei uhkana. Usein tutkimustieto ja asiallinen keskustelu hukkuvat räyhäämisen alle.

Linnan juhlien teemana on tänä vuonna tieto ja yhteiskunnallinen keskustelu. Teemalla halutaan kiinnittää huomiota julkisen keskustelun sävyyn ja kunnioittavan kanssakäymisen tarpeeseen. Erja Laakkonen näkee, että esimerkiksi ruokaan liittyvissä aiheissa kommentointi on koventunut.

”Helposti itse asia jää epäolennaisen huutelun varjoon, eikä positiivisia kehityskulkuja huomata. Esimerkiksi Joensuun alueella Polkka – Pohjois-Karjalan tukipalvelut oy on tuonut joukkoruokailuihin tänä syksynä kasvipohjaisen runsasproteiinisen seitanin, joka on kotimaista lähiruokaa. Myönsimme Polkalle tästä vuoden eläinoikeuspalkinto Pro Animalian. Kasvisruokaa turhaan kammoksutaan, siinä on huimat mahdollisuudet. Kasvisruoka voi työllistää paikallisesti ja olla positiivinen asia”, Laakkonen sanoo.

Laakkonen pitää kasvisruuan kulutuksen yleistymistä ja uusien kotimaisten kasvipohjaisten ruokatuotteiden kehitystä tärkeänä merkkinä muutoksesta.

”Muutos on välttämätöntä ilmastokriisin vaikutusten hillitsemiseksi. Käynnissä on ekokatastrofi, joka koskettaa kaikkia eläimiä. Lisäksi eläinten oikeuksien edistäminen vaatii muutosta ruokapöytiin. Meillä on kaikki tutkimustieto siitä, mitä meidän tulisi tehdä näiden asioiden eteen. Tieto kuitenkin usein hukkuu räyhäämisen alle. Arvostan rouva Jenni Haukion tapaa puhua aiheesta, hän on myötätuntoinen ja lempeä samalla kun rohkeasti nostaa esiin eläinten oikeuksia julkisessa keskustelussa.”

Erja Laakkonen pukeutuu juhlavastaanotolle vintage-iltapukuun, joka on ommeltu alun perin ompelimossa Raumalla 1950-luvulla. Pukua muokkaa joensuulainen korjausompelija Anna-Kaisa Soivuori. Kierrätetyn juhla-asun valitseminen oli Laakkoselle itsestään selvä ratkaisu. Hän suosii kierrätysmuotia ekologisista ja eettisistä syistä myös arjessaan. Kampauksen tekee Mirela Jusic vegaanisesta ekosalonki Karma Helsingistä.

Kutsu itsenäisyyspäivän juhlavastaanotolle.

Lisätietoja

Erja Laakkonen
puheenjohtaja, Animalia
puheenjohtaja[at]animalia.fi

Animalia (11.11.2019): Pohjoiskarjalainen Polkka sai vuoden eläinoikeuspalkinnon.

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Sinua saattaisi kiinnostaa myös