Animalian avoin kirje maa- ja metsätalousministeri Jari Lepälle

Miten hallitus aikoo puuttua julmaan eläinten joukkotappamiseen?   


Arvoisa ministeri Leppä 

Eläinsuojelijat ovat syvästi huolestuneita julmista joukkometsästystapahtumista. Erityisesti ne kohdistuvat EU:n vieraslajilistalle joutuneeseen supikoiraan. Yle uutisoi 8.2.2020 metsästyskilpailusta, jossa eläinten tappaminen oli pisteytetty. Pirkanmaalla järjestetyssä kilpailussa jahdattiin muun muassa supikoiria, kettuja ja mäyriä noin 300 metsästäjän ja 400 koiran voimin. Seurauksena oli satojen eläinten joukkotappaminen.  

Supikoiran metsästäminen ei edellytä metsästäjätutkintoa ja metsästyksessä saa käyttää myös monia muuten metsästyksessä kiellettyjä keinoja. Lisäksi tähän aikaan vuodesta mäyrät ja monet supikoirat nukkuvat talviunta. Pesissään koirien raatelemiksi joutuvat eläimet kokevat kovia kärsimyksiä täysin puolustuskyvyttöminä. Koirien käyttäminen välineenä toisten eläinten tappamiseksi tulisikin yksiselitteisesti kieltää. 

Supikoiran rajoittamatonta metsästystä perustellaan kannanhoidolla ja supikoiran aiheuttamien haittojen estämisellä. Metsästyksellä ei kuitenkaan ratkaista kannan kasvua, sillä supikoira on jo vakiintunut laajoille alueille Suomessa. Mitä tulee haittoihin, Luken erikoistutkija Kaarina Kauhala on arvioinut supikoiran haitallisia vaikutuksia kanalintukantoihin liioitelluiksi ja todennut supikoiran ravinnon koostuvan ensisijaisesti piennisäkkäistä. 

Supikoira on joutunut Suomessa merkilliseen asemaan: eläintä saa tappaa luonnossa vapaasti ilman minkäänlaista pätevyyttä, mutta samanaikaisesti Suomi on neuvotellut ainoana EU-maana 30 vuoden lisäajan supikoiran tarhaamiselle. Turkistarhauselinkeino on siis riippuvainen eläimestä, joka samalla koetaan haitalliseksi lajiksi luonnossa. 

Animalia kysyy maa- ja metsätalousministeri Jari Lepältä, miten hallitus aikoo puuttua julmaan joukkometsästykseen, jossa eläinten kärsimyksestä tehdään viihdettä ja urheilua? Miten varmistetaan, että minkään metsästyksen yhteydessä eläimille ei koidu ihmisen aiheuttamaa tarpeetonta kärsimystä?   
 
Helsingissä 20.2.2020 

Heidi Kivekäs 
Toiminnanjohtaja 
Animalia 

Kirje on toimitettu ministeri Lepälle torstaina 20.2.2020.
 

Mitä sinä voit tehdä?

Liittymällä Animalian kuukausilahjoittajaksi varmistat pitkäjänteisen työmme jatkumisen. Animalia toimii lähes täysin lahjoitusvaroin, joten jokainen lahjoitus on tärkeä. Tule mukaan puolustamaan eläinten oikeuksia, liity tukijaksi nyt! >> http://animalia.fi/kuukausilahjoitus

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Sinua saattaisi kiinnostaa myös