Ilmastotavoitteet eivät onnistu ilman muutoksia eläintuotantoon – Animalia huolissaan hallitusneuvotteluista

Teollinen eIäintuotanto kytkeytyy keskeisesti ilmastonmuutokseen ja suomalaisten elinkeinojen tulevaisuusnäkymiin. Siksi Animalia vaatii eläinpolitiikalle suurta painoa hallitusneuvotteluissa. Animalian tavoitteita ovat muun muassa kasvisruuan kulutuksen edistäminen sekä turkistarhaus- ja häkkikasvatuskielto.

Animalian ja SEY Suomen Eläinsuojeluyhdistysten liiton eläinpoliittisessa puoluekyselyssä heikosti pärjänneet keskusta ja ruotsalainen kansanpuolue ovat mukana hallitusneuvotteluissa.

”Keskustajohtoinen hallitus valmisteli viime kaudella monin tavoin puutteellista eläinlakia. Nyt vaadimme, että hallitusneuvotteluissa puolueet pitävät eläinkysymyksiä kunnolla esillä”, Animalian kampanjavastaava Veikka Lahtinen sanoo.

Animalian yhtenä hallitustavoitteena on kasvisruuan kulutuksen edistäminen. Tuoreen YK-arvion mukaan ruoantuotanto on suurin syy luonnon tilan nopeaan tuhoutumiseen ja lajikatoon. Maapallon nisäkkäiden biomassasta jo 60 % on karjaa ja vain 4 % villieläimiä.

“On siirryttävä kestävään ruoantuotantoon, jonka kate ei tule eläinten selkänahasta”, Lahtinen sanoo.

Turkistarhaus ja häkkikasvatus on kiellettävä

Animalian tavoitteita ovat lisäksi turkistarhauksen kieltäminen sekä kääntymisen estävien rakenteiden, kuten häkkien ja parsinavetoiden kielto.

”Suomessa on demokratiavaje eläinasioissa. Eurobarometrin mukaan 90 % suomalaisista haluaa, että tuotantoeläimiä suojellaan paremmin, ja Taloustutkimuksen mukaan 69 % suomalaisista ei hyväksy nykyisenkaltaista turkistarhausta. Myös huoli ilmastosta on laajaa, mutta lakimme laahaavat jäljessä“, Lahtinen kertoo.

Animalia toivoo, että eläinmyönteisistä kannoista tunnetut sosiaalidemokraattien, vasemmistoliiton ja vihreiden edustajat kirittävät muut neuvottelijat viemään Suomen eläinpolitiikkaa edistykselliseen suuntaan.

”Keskusta ja ruotsalainen kansanpuolue ilmoittavat eläinpoliittisessa puoluekyselyssä olevansa eri mieltä kasvisruoan kulutuksen lisäämisestä lihan kulutukseen verrattuna. Muut hallitusneuvottelijat taas ovat tämän tavoitteen kannalla. Häkkikasvatuksen kieltoa kannattavat kaikki muut puolueet paitsi keskusta. Vasemmistoliitto ja vihreät ovat vastanneet Animalialle ajavansa turkistarhauskieltoa. Eläinten ja ympäristön etu tulee huomioida hallitusneuvotteluissa, ja nämä kysymykset ovat siksi elintärkeitä”, Animalian eläinsuojeluasiantuntija Laura Uotila sanoo.

Animalia seuraa hallitusneuvotteluja tarkasti ja muistuttaa, että 139 000 ihmistä on allekirjoittanut vetoomuksen paremman eläinlain puolesta. Vetoomuksessa vaaditaan muun muassa turkistarhauksen, parsinavetoiden ja emakkohäkkien kieltoa sekä eläinten itseisarvon tunnustamista.

”Nyt on syytä tehdä rohkeita panostuksia eläinten hyvinvointiin ja tuotannon ympäristövaikutuksiin ja nostaa Suomi maailman kärkikastiin eläinten kohtelussa”, Uotila sanoo.

Lisätietoja:

Veikka Lahtinen
kampanjavastaava, Animalia
puh. 040 590 5575
veikka.lahtinen(at)animalia.fi

Laura Uotila
eläinsuojeluasiantuntija, Animalia
puh. 050 543 9601
laura.uotila(at)animalia.fi

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Sinua saattaisi kiinnostaa myös