4 helppoa vinkkiä eläinystävälliseen jouluun

Joulun lähestyessä moni miettii, miten joulun voisi viettää niin, että eläinkunnalle ja ympäristölle aiheutuu siitä mahdollisimman vähän haittaa. Tässä muutamia helppoja vinkkejä suoraan eläinasioiden asiantuntijajärjestö Animalialta:

1. Kokoa vegaaninen joulupöytä

Täysin vegaaninen joulupöytä on palvelus kaikille tuotantoeläimille! Jos et kuitenkaan saa jouluseurueesi vannoutuneimpia lihansyöjiä täysvegaaneiksi, kasvata ainakin vegaanisen ruuan määrää joulupöydässä. Tarjoa kaurakermaa ja vegenakkeja. Tuo uusia ruokia pöytään vanhojen rinnalle, kuten vaikkapa herkulliset vegaaniset kebab-ruuat. Kokeile vegaanista leipomista. Vaihtoehtoja piisaa, ja voit toteuttaa vegekokeilut juuri niin helposti tai kunnianhimoisesti kuin itse haluat.

2. Osallistu eläinystävällisiin huveihin

Kun kaupungin torille tai muulle keskeiselle paikalle tuodaan eläimiä katseltavaksi tai lasten ratsastettavaksi, taustalla on usein matkustamista ahtaassa tilassa. Myöskään esillä ja viihteenä oleminen ei kuulu eläimen lajityypilliseen elämään. Myös ulkomailla lomaillessa on tärkeää ottaa selvää, millaisissa oloissa erilaisten eläinpuistojen eläimiä pidetään. Muinakin aikoina, mutta etenkin näin koronapandemian keskellä, eläimistä voi opettaa lapsille helposti ja turvallisesti esimerkiksi kulkemalla lähiluonnossa tai vaikka virtuaalitodellisuuden avulla .

3. Suosi kestäviä joululahjoja

Anna lahjaksi sellaista, mikä kestää ja ei kuormita ympäristöä tai aiheuta ihmisille tai muille lajeille kärsimystä. Esimerkiksi erilaiset hemmotteluhoidot, kuten ilmainen hieronta tai seuraa kulttuuririentoihin, ovat hyviä vaihtoehtoja. Vältä myös eläinperäisiä lahjoja, kuten untuvapeittoja tai turkishupulla varustettuja takkeja. Jos perheeseen on tulossa jouluksi uusi lemmikki, harkitse rotukoiran tai -kissan sijaan uuden elämän antamista rescue-eläimelle.

4. Vältä turhaa

Joulu lipsahtaa helposti suorittamiseksi ja rahareiäksi. Siksi paras jouluvinkki  päättömän kaupoissa juoksemisen ja lieden äärellä rehkimisen sijaan on tehdä vain välttämätön. Lahjojen antaminen on mukavaa, mutta pääasia lienee antaa jotakin, mistä on enemmän iloa kuin haittaa. Halpa krääsä tuotetaan yleensä sekä ympäristön että eläinten ja ihmisten kannalta epäeettisesti. Hyvä vaihtoehto onkin aineeton lahja eläimiä auttavaan työhön. Ne löydät Lahja eläimille -kaupastamme.

Hyvää ja rauhallista joulun odotusta ja onnellista uutta vuotta!

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Sinua saattaisi kiinnostaa myös