You are here: Home / Muu kuluttaminen / Eläinperäiset aineet lääkkeissä

Eläinperäiset ainesosat lääkkeissä

Lääkkeissä ja lisäravinteissa on usein eläinperäisiä ainesosia.

Lääkkeissä ja lisäravinteissa on runsaasti eläinperäisiä raaka-aineita, joita on usein vaikea eritellä. Myös luontaistuotteissa käytetään paljon eläinperäisiä aineita: esimerkiksi kalaöljyyn ja mehiläisiin perustuvia tuotteita, kuten siitepölyvalmisteita, propolista ja kuningatarhyytelöä.

Eläinperäisiä ainesosia suurempi ongelma lääkkeissä on kuitenkin niitä varten tehtävät eläinkokeet. Lainsäädäntömme vaatii, että kaikki lääkkeet on testattava eläinkokein ennen markkinoille pääsyä.

Gelatiinia eli liivatetta on lähes kaikkien kapseleiden kuorissa ja sitä voi sisältyä tuotteeseen itseensä. Sellakkaa ja laktoosia, samoin kuin eläinten luista peräisin olevaa kalkkia ja fosforia, on usein apuaineina pitämässä tabletteja koossa. Eläinperäisiin raaka-aineisiin kuuluvat myös mm. lanoliini sekä D3-vitamiini.

Alla on esitelty lyhyesti muutamia lääkkeissä ja lisäravinteissa käytettäviä eläinperäisiä raaka- ja lisäaineita.

– Allantoiini on virtsahappo, jota syntyy naudoissa ja useimmissa muissakin nisäkkäissä. Sitä käytetään mm. haavojen ja mahahaavan hoidossa. Allantoiinia voidaan tuottaa myös hevoskastanjoista ja vehnäalkioista, joten kyseessä voi olla myös kasviperäinen aine.
– Adrenaliini eristetään sioista, naudoista ja lampaista. Sitä käytetään lääkkeissä.
– Arakidyliproprionaatti on juokseva rasvahappo, jota esiintyy kaikissa eläimissä mm. maksassa ja aivoissa. Useimmiten sitä eristetään eläinten maksasta. Sitä käytetään mm. luontaistuotteina myytävissä lisäravinteissa ja ihottumien hoidossa.
– Estrogeeni on munarakkuloissa syntyvä hormoni, jota on mm. tiineiden tammojen virtsassa. Sitä käytetään esimerkiksi Premarina-lääkkeissä.
– Gelatiini eli liivate on proteiini, jota eristetään yleensä teurastettujen sikojen sisäelimistä, joskus myös vasikoista. Sitä käytetään mm. vitamiinikapseleissa.
– Kukonharjauute on peräisin teurastettujen kukkojen harjoista. Sitä käytetään lääkkeissä.
– Kystiini on aminohappo, jota on mm. virtsassa ja hevosen jouhissa. Sitä valmistetaan yleensä bakteerikannoilla. Kystiiniä käytetään lisäravinteissa.
– Lanoliini on lampaan talirauhasista erittyvää rasvaa, jota tekee lampaan villasta vettä hylkivää. Lanoliinia käytetään mm. lääkkeissä ja D3-vitamiinissa.
– Lipaasi on karitsan ja vasikan mahoista eristettävä entsyymi, jota käytetään vitamiinivalmisteissa.
– Sellakka (E 904) on kilpikirvojen erite. Sellakkaa käytetään mm. lääkkeiden valmistuksessa.
– Steariinihappo on peräisin yleensä eläinrasvoista, mutta sitä voidaan erottaa myös kasviöljystä, esimerkiksi palmuöljystä. Sitä käytetään mm. lääkekapseleiden pinnan liukastusaineena ja emulgointiaineena.