Eläinperäiset ainesosat kosmetiikassa

Kosmetiikkatuotteissa käytetään laajasti erilaisia eläinperäisiä ainesosia.

Monet kosmetiikka- ja kemikaalituotteet sisältävät eläinperäisiä raaka-aineita. Osa näistä ainesosista on lihateollisuuden sivutuotteita, mutta osa eläimistä tapetaan pääasiallisesti kosmetiikka- ja etenkin hajuvesiteollisuuden raaka-aineiden tuottamiseksi.

Kosmetiikka- ja hygieniatuotteissa käytetään paljon teurastuksen sivutuotteita. Esimerkiksi saippuapohjaisten pesuaineiden, voiteiden ja hammastahnojen valmistukseen käytetään usein eläinrasvaa. Eläinten sidekudoksista saatavaa kollageenia on yleisesti erilaisissa ihovoiteissa ja shampoissa. Autojen ja huonekalujen kiillotusaineissa käytetään sellakkaa ja mehiläisvahaa. Maalit voivat sisältää kaseiinia tai kananmunaa. Lampaan villasta valmistettua lanoliinia käytetään kosmetiikkatuotteissa.

Tuoteselosteissa mainitaan useimmiten vain raaka-aineen nimi. Osa ainesosista on mahdollista valmistaa myös synteettisesti tai kasviperäisesti, ja vain harvoin aineen alkuperä on tuotteissa mainittuna. Tällöin kasvi- tai eläinperäisyys pitää tarkistaa valmistajilta tuotekohtaisesti.

Alla olevassa listassa on tiivistetysti tietoa yleisistä eläinperäisistä aineista, joita käytetään kosmetiikassa ja kemikaaleissa.

Hajuvedet

Ambra on kaskelottivalaan suolistosta peräisin oleva erite, jota muodostuu silloin, kun valas sairastaa erästä kalojen välityksellä leviävää tartuntatautia. Sairaat valaat yskivät ambramöykkyjä, joita löytyy rannoille ajautuneina mm. Australiasta ja Uudesta-Seelannista. Ambraa kerätään myös tappamalla kaskelotteja. Ambraa käytetään hajuvesien lisäaineena. Se saa tuoksun säilymään pidempään.
Hauste on majavan anaalirauhasissa muodostuvaa hajuainetta, jota hajuvesiteollisuus käyttää monissa itämaisissa hajusteissa sekä niissä aftershave-tuotteissa, joissa on nahkaa muistuttava tuoksu. Majavia pyydystetään hukuttavilla ansoilla Yhdysvalloissa ja Kanadassa.
Myski on Keski-Aasiassa elävän urospuolisen myskihirven kuivattua rauhaseritettä, jota käytetään hajuvesissä tuoksuaineena. Myskihirviä tapetaan tämän eritteen saamiseksi ja yhden myskikilon tuotantoon tarvitaan n. sata myskihirviurosta. Nykyisin suurin osa myskituoksuaineista on kuitenkin synteettistä alkuperää.
Sivetti on aine, jota raaputetaan vangittujen sivettikissojen anaalirauhasista ja käytetään hajuvesissä sitomassa herkästi haihtuvia ainesosia. Sivettikissa on ketun kokoinen harmahtava ja mustatäpläinen luonnonvarainen eläin, jota pyydystetään mm. Etiopiassa. Tapa, jolla sivettiä kerätään talteen, on erittäin raaka.

Ihovoiteet

Arakidyliproprionaatti on juokseva rasvahappo, jota esiintyy kaikissa eläimissä mm. maksassa ja aivoissa. Useimmiten sitä eristetään eläinten maksasta. Sitä käytetään erimerkiksi ihovoiteissa ja ihottumien hoidossa.
Elastiini eristetään teurastettujen eläinten sidekudoksesta. Sitä käytetään samaan tapaan kuin kollageenia: ryppyvoiteissa ja muissa ihon vanhenemisen merkkien hidastamiseen tarkoitetuissa tuotteissa.
Estrogeeni on munarakkuloissa syntyvä hormoni, jota on mm. tiineiden tammojen virtsassa. Sitä käytetään esimerkiksi ihovoiteissa.
Etanaseerumi on yhdiste, jota saadaan lypsämällä tarhakotiloista niiden ihonsa uudistumisprosessia varten tuottamaa maitomaista eritettä. Seerumia käytetään iho-ongelmiin ja -vaurioihin.
Hainmaksaöljy on hain maksasta eristettävä runsaasti A-vitamiinia sisältävä öljy, jota käytetään voiteissa.
Istukka on sikiötä ravitseva osa, joka synnytyksen jälkeen poistuu emon elimistöstä. Sitä kerätään talteen eri eläimistä teurastuksen yhteydessä. Istukan katsotaan poistavan ryppyjä, minkä vuoksi sitä käytetään ihovoiteissa.
Kilpikonnaöljy on peräisin merikilpikonnien lihaksista ja sukupuolielimistä. Sitä käytetään pehmentävissä voiteissa.
Kollageeni on proteiini, jota eristetään vasikoiden ja pikkuporsaiden sidekudoksista. Sitä käytetään ihovoiteissa korvaamaan ihmisen oman kollageenin tuotannon vähenemistä iän myötä.
Kukonharjauute on peräisin teurastettujen kukkojen harjoista. Sitä käytetään esimerkiksi ryppyvoiteissa.
Kuningatarhyytelö eli Gelée royale on mehiläispesistä kerättyä maitomaista ainetta, jota käytetään mm. ihovoiteissa
Minkkiöljy on minkin rasvaa, jota otetaan talteen samalla, kun tapetut minkit nyljetään. Sitä käytetään voiteissa, joiden tarkoitus on pehmentää ihoa.
Testosteroniproprionaatti on peräisin sonnien kiveksistä. Sitä käytetään voiteissa.
Virtsahappoa sisältää kaikkien lihansyöjäeläinten virtsa. Sitä käytetään aurinkovoiteissa estämässä auringonpolttamia.

Hiustenhoitotuotteet

Espanjankärpäsestä jauhettua jauhoa käytetään hiusvoiteissa. Sillä sanotaan olevan hiuspohjaa elvyttävä vaikutus.
Kaseiini on lehmän maidon proteiini, jota käytetään mm. hiusvoiteissa. Sen tarkoituksena on tehdä hiuksista paksummat ja helpommin kammattavat.
Keratiini on proteiini, jota on eläinten sarvissa, sorkissa ja höyhenissä. Sitä käytetään shampoissa ja hiustenhoitoaineissa.
Kolesterolia on kaikissa eläinrasvoissa ja -öljyissä, hermokudoksessa, munankeltuaisessa ja veressä. Sitä käytetään sakeutusaineena ja kiillonantajana shampoissa ja hiusvoiteissa. Kolesteroli voi olla myös kasviperäistä, esimerkiksi lähtöisin oliiveista.
RNA/DNA ovat peräisin teurasjätteistä. Niitä käytetään kosmetiikassa ja shampoissa.

Muut

Allantoiini on virtsahappo, jota syntyy naudoissa ja useimmissa muissakin nisäkkäissä. Sitä käytetään mm. kosmetiikassa. Allantoiinia voidaan tuottaa hevoskastanjoista ja vehnäalkioista, joten kyseessä voi olla myös kasviperäinen aine.
Gelatiini eli liivate on proteiini, jota eristetään yleensä teurastettujen sikojen sisäelimistä, joskus myös vasikoista. Sitä käytetään mm. kylpykuulia ympyröivässä kapseleissa ja kosmetiikassa yleensä.
Guaniini on helmiäinen, jota valmistetaan kaupallista käyttöä varten kalansuomuista. Sitä käytetään kynsilakassa, muussa kosmetiikassa sekä shampoissa.
Hunaja kerätään mehiläistilojen mehiläispesistä. Sitä käytetään mm. ihon- ja hiustenhoitotuotteissa.
Karmiini (E120) on punainen väriaine, joka on peräisin kuivatuista hyönteisistä, kokkilinikirvoista. Jotta saadaan 500 grammaa karmiinia, on tapettava 70 000 kokkilinikirvaa. Sitä käytetään mm. kosmetiikassa.
Kaseiini on lehmän maidon proteiini, jota käytetään mm. sakeutusaineena kosmetiikassa.
Kinoliinia valmistetaan mm. luusta. Sitä käytetään kosmetiikkaan sisältyvien väriaineiden valmistuksessa.
Kuningatarhyytelö eli Gelée royale on mehiläispesistä kerättyä maitomaista ainetta, jota käytetään mm. ihovoiteissa ja erilaissa kapseleissa.
Lanoliini on lampaan talirauhasista erittyvää rasvaa, jota tekee lampaan villasta vettä hylkivää. Lanoliinia käytetään ainakin kosmetiikassa.
Luujauho on jauhettuja eläinten luita. Sitä käytetään mm. hammastahnoissa.
Propolis on eräänlainen bakteereita tappava liima-aine, jota mehiläiset tuottavat. Sitä käytetään mm. hammastahnoissa ja voiteissa.
Sellakka (E 904) on kilpikirvojen erite. Sellakkaa käytetään mm. vahoissa ja kiillotusaineissa.
Silkkiproteiini on peräisin silkistä, jota kerätään silkkiperhosten koteloista. Silkkiperhostoukat tapetaan kuumentamalla. Silkkiproteiinia käytetään mm. voiteissa ja pesuaineissa.
Steariinihappo on peräisin yleensä eläinrasvoista, mutta sitä voidaan erottaa myös kasviöljystä, esim. palmuöljystä. Sitä käytetään esim. saippuoissa, partavaahdoissa ja jalkavoiteissa.
Tali on naudan tai lampaan rasvaa, jota käytetään partavaahdoissa, huulipunissa, shampoissa ja saippuoissa.