Koiranlihan tuotanto

Koiranlihan julma tuotanto puhuttaa erityisesti Etelä-Korean talviolympialaisten alla.

Etelä-Korea on yksi niitä harvoja maita maailmassa, jossa koirien syöminen on arkipäivää ja koirien kasvatus teollismaista tuotantoa. Arvioidaan, että Etelä-Koreassa syödään vuosittain yli miljoonaa koiraa, joista suurin osa kasvatetaan koiranlihantuotantoon keskittyneillä tiloilla. Lisäksi noin viidesosa tapettavista koirista tuodaan Etelä-Koreaan Kiinasta.

Etelä-Koreassa elää vahvana uskomus, että mitä enemmän koira on kärsinyt, sitä voimaa-antavampaa liha on. Tämän vuoksi koirat kasvatetaan ahtaissa metallihäkeissä, niitä ruokitaan niukasti pelkillä ruuantähteillä ja ne kärsivät usein sairauksista. Koiria kidutetaan ennen niiden tappamista kärsimyksen lisäämiseksi ja jopa keitetään elävältä. Erityisen paljon koiria syödään kesällä kuumimpaan aikaan, mutta tuotanto on silti ympärivuotista. Kissanlihaa tuotetaan vastaavilla tavoilla.

Edellisten maassa järjestettyjen olympialaisten aikaan Etelä-Korea kielsi väliaikaisesti koiranlihan myynnin. Myynti kuitenkin jatkui, kun kisat olivat ohitse. Tämän vuoksi on tärkeää, että Etelä-Koreaa painostetaan kansainvälisesti kieltämään koiran- ja kissanlihantuotanto ja myynti pysyvästi. Ongelman lakaiseminen turisteilta piiloon vain kisojen ajaksi on pelkkää silmänlumetta. Kun koko maailman huomio kiinnittyy Etelä-Koreaan olympialaisten aikaan, on mahdollista saada valtio puuttumaan ongelmaan pysyvästi. Jo tämänhetkiset Etelä-Korean lait mahdollistaisivat koiran- ja kissanlihantuotannon kieltämisen lopullisesti, mutta lakeja ei noudateta kuten pitäisi.

Eläinsuojeluasioista ollaan yhä enemmän huolissaan

Eläinsuojelukysymykset ovat Aasiassa merkittävässä nousussa. Eläinsuojeluliike pyrkii aktiivisesti muun muassa koiranlihantuotannon lopettamiseen, ja useita koiranlihaa tuottavia tiloja onkin saatu suljettua Etelä-Koreassa vuosittain. Järjestöt hoitavat tiloilla olleet koirat terveiksi ja etsivät niille uudet, pysyvät kodit. Samaan aikaan järjestöt tukevat koiranlihantuotannosta luopuvia ihmisiä ja auttavat heitä kouluttautumaan uuteen ammattiin.

Ensimmäisenä Aasian maana Taiwan kielsi koiran- ja kissanlihan syönnin ja myymisen keväällä 2017. Taiwan näyttää esimerkillisesti, että eläinten oikeudet on mahdollista huomioida traditioista huolimatta.

Eläinsuojeluongelmia on Etelä-Koreassa kuitenkin laajasti muitakin. Maassa kasvatetaan tuotantoeläimiä teollismaisesti ja ahtaasti tuhansien eläinten yksiköissä, joissa eläimillä ei ole juuri mitään mahdollisuuksia lajityypillisen käyttäytymisen toteuttamiseen. Lisäksi viime vuosina Etelä-Koreasta on uutisoitu muun muassa miljoonien broilerien, ankkojen ja sikojen elävältä hautaamisia, kun eläimiä on haluttu tappaa lintuinfluenssan ja suu- ja sorkkataudin leviämisen ehkäisemiseksi. Tuotantoeläimen arvo on vähäinen, jolloin se halutaan niin kasvattaa kuin myös hävittää mahdollisimman halvalla.

Animalia on antanut Suomen olympiakomitealle lausunnon, jossa kehotimme Suomen olympiajoukkuetta profiloitumaan eläinten hyvinvoinnin huomioivana joukkueena ja tuomaan eläinten oikeuksia esiin mahdollisuuksien mukaan kisamatkan aikana. Olympiakomitea vastasi, että he käyttävät lausuntoa osana urheilijoille ja valmentajille menevää tietopakettia ja mahdollisesti myös omien kannanottojensa taustamateriaalina.

Lisätietoja koiranlihantuotannosta löytyy esimerkiksi Humane Society Internationalin sivuilta.

Allekirjoita kansainvälinen vetoomus koiranlihantuotannon kieltämiseksi!

Humane Societyn työntekijä koiranlihafarmilta pelastetun koiran kanssa Etelä-Koreassa kesällä 2017.

Sivun kuvat ©Jean Chung/For Humane Society International