Kasvissyönti

Kasvissyönti tekee hyvää eläimille, terveydelle ja ympäristölle! Vegaaninen ruuanlaitto ei ole vaikeaa, eikä varsinkaan mautonta tai tylsää.

Monelle sekasyöjälle voi tuntua isolta kynnykseltä jättää liha pois lautaselta – eihän siihen jää juuri mitään, pari perunaa ja vähän keitettyjä vihanneksia ja salaattia. Kasvissyönti ei kuitenkaan tarkoita vain lihan jättämistä pois. Se tarkoittaa lihan vaihtamista proteiinipitoisiin kasviksiin: palkokasveihin, pähkinöihin ja siemeniin sekä erilaisiin niistä valmistettuihin tuotteisiin. Kasvissyönti ei tarkoita pelkkää porkkanan puremista, vaan monipuolista ja vaihtelevaa ruokavaliota!

Jos tuntuu, että helpointa kasvissyönti olisi aloittaa lihaa muistuttavien ruokien avulla, ota käyttöön soijarouhe, soijasuikaleet, seitan- ja soijamakkarat sekä valmistuotteet kuten härkäpapupohjainen Härkis ja nyhtökaura. Soijarouhe muistuttaa kypsennettynä hyvin pitkälti jauhelihaa, ja se toimiikin loistavasti vaikkapa bolognesekastikkeessa tai makaronilaatikossa. Soijarouheet ja –suikaleet löytyvät tavallistenkin ruokakauppojen kuivatuotehyllyistä. Soija- ja seitanmakkaroita sekä Härkistä löytyy myös jo lähes kaikista ruokakaupoista. Kylmäsavustettu tai valmiiksi marinoitu tofu toimii myös erinomaisen helppona vaihtoehtona ruuan proteiininlähteeksi.

Maitotuotteiden vaihtaminen kasvisperäisiin ei sekään ole vaikeaa. Ruokakaupoista löytyy lähes poikkeuksetta hylly, johon on lastattu soija-, kaura- tai riisipohjaisia maitoja, ruoka- ja vispikermoja sekä kaakaoita. Soijapohjaisia jugurtteja ja vanukkaita kannattaa etsiä kylmätuotehyllystä, samoin kuin kasvisperäisiä juustoja.

Tutustu laajaan vegaanisten elintarvikkeiden valikoimaan Vegaanituotteet.net-sivustolla!

Kananmunan korvaaminen leivonnassa ja muussa ruuanlaitossa voi tuntua aluksi  haastavalta. Siihenkin on olemassa kuitenkin useita hyviksi havaittuja vaihtoehtoja.

Laatikkoruuissa munamaidon voi korvata esimerkiksi soijakermalla tai -maidolla.

Kananmunan korvikkeen, joka vastaa yhtä kananmunaa leivonnaisissa, saa sekoittamalla keskenään 1 rkl peruna- tai maissitärkkelystä ja 1 tl leivinjauhetta. Vatkaa joukkoon 1 rkl öljyä ja 2 rkl vettä. Vatkaa kuohkeaksi ja lisää taikinaan. Osasta kauppoja on myös saatavilla valmista kananmunankorviketta, jolla voi korvata munat leivonnaisissa helposti.

Leivonnassa kananmunan voi myös korvata kukkuraisella ruokalusikallisella soijajauhoa ja 2 ruokalusikallisella vettä.

Kahvikakuissa ja pikkuleivissä munan asemesta voi käyttää muhennettua banaania, vaikka se hieman muuttaa makua. Lisää kakku- ja pikkuleipätaikinaan 2 tl omenaviinietikkaa: se on avuksi kohoamisessa eikä muuta makua.

Kasvispihvien sidonta-aineena voi käyttää joko jauhoja tai keitettyjä suurimoita, (turvotettuja) kaurahiutaleita tai perunamuusia. Anna taikinan turvota noin vartti ennen muotoilua ja kypsentämistä.

Vegaanisia reseptejä

Löydät reseptejä myös Vegekesä-sivulta.

Ravitsemustietoa

Vegaaniseen ruokavalioon kokonaan siirtyessä kannattaa perehtyä monipuolisen kasvisruokavalion oikeanlaiseen koostamiseen. Hyvä tietopaketti aiheesta löytyy Vegaaniliiton sivuilta.

Kanaton salaatti

10-12 soijaleikettä/filettäkanatonsalaatti_1

Marinadi:

4 rkl soijakastiketta
4 rkl öljyä
1 dl appelsiinimehua
2 rkl broilerimaustetta
1 rkl agave- tai taatelisiirappia
salaatin lehtiä revittynä
punaista paprikaa pilkottuna

1. Keitä leikkeet ohjeen mukaan ja valuta ylimääräinen vesi pois. Valmista marinadi kannelliseen kulhoon ja painele leikkeet marinadin joukkoon. Sulje kansi, hölskytä ja anna maustua jääkaapissa yön yli.

2. Paista leikkeitä pannulla muutama minuutti per puoli.

3. Kokoa simppeli salaatti pohjaksi ja revi hieman jäähtyneet leikkeet kukkulan kuninkaiksi. Lorauta päälle salaatinkastiketta tai vaikka vain pelkkää oliiviöljyä.

Resepti kirjasta Vegaanin keittokirja

Perunasalaattinostokuva_perunasalaatti

n. 0,5 kg perunoita (valitse kiinteämaltoinen lajike, myös uudet perunat sopivat hyvin)
1 varhaissipuli, punasipuli tai 2 salottisipulia
2 dl suolakurkkuja pilkottuna

Kastike:

2 dl maustamatonta soijajogurttia
3 rkl kaurakermaa
3 rkl sitruunamehua
2 tl sinappia suolaa pippuria
3 tl kuivattua tilliä (halutessasi)

1. Keitä perunat suolalla maustetussa vedessä,anna jäähtyä ja pilko ne pieniksi kuutioiksi.

2. Pilko sipuli ja suolakurkut.

3. Sekoita kastikkeen ainekset yhteen ja lisää salaatin joukkoon.

kuva ja resepti: Elina Innanen

nostokuva_avokadokeittoAvokadokeitto

3 suurta avokadoa
3 rkl sitruunamehua
7 dl kasvislientä ½ dl (kevyt)kaurakermaa
hyppysellinen pippuria
(suolaa tarvittaessa)

1. Soseuta ainekset, lisää pippuri (ja suola).

2. Jos haluat kylmän keiton, soseuta keitto kylmänä kasvisliemen kanssa. Jos kuuman, kiehauta kasvisliemi.

3. Tarjoa keitto samana päivänä, jotta väri säilyy kauniina.

kuva ja resepti: Elina Innanen

nostokuva_bataattipaprikakeittoBataattikeitto

2 keskikokoista bataattia
1 punainen paprika
2 keskikokoista perunaa
pätkä tuoretta chiliä
n. 7 dl vettä 1 kasvisliemikuutio
2 dl kookosmaitoa
1 lime (mehu ja raastettu kuori)
2 tl raastettua inkivääriä
suolaa
pippuria
tuoretta
korianteria

1. Kuori ja pilko bataatti ja perunat pieniksi kuutioksi.

2. Pese paprika, poista siemenet ja kuutio se. Hienonna haluamasi määrä chiliä.

3. Mittaa kattilaan n. 7 dl vettä, lisää kasvisliemikuutio ja kasvikset. Keitä kasvikset kypsiksi ja soseuta.

4. Lisää lopuksi kookosmaito, 1 limen mehu ja raastettu kuori, raastettu inkivääri, suola ja pippuri ja annan vielä kiehahtaa.

5. Viimeistele keitto hienonnetulla tuoreella korianterilla ennen tarjoilua.

kuva ja resepti: Elina Innanen

nostokuva_linssikeitto2Linssikeitto

1 keskikokoinen sipuli silputtuna
2 valkosipulin kynttä
1/4 tl jauhettua korianteria
1 rkl currytahnaa
1 tlk tomaattimurskaa
1 tlk vettä
1,5 dl punaisia linssejä
2 dl kookosmaitoa
1/4 tl suokaa mustapippuria

1. Kuumenna öljy kasarissa ja kuullota siinä sipuli, valkosipuli, currytahna ja korianteri.

2. Lisää kattilaan tomaattimurska, vesi ja linssit. Keitä kunnes linssit ovat kypsiä ja lisää vettä tarvittaessa.

3. Sekoita joukkoon vielä kookosmaito, suola ja pippuri.

4. Soseuta tasaiseksi sauvasekoittimella.

5. Anna vielä kiehahtaa ja tarjoa keittoa tuoreen vaalean leivän kera.

Kikhernemunakasnostokuva_kikhernemunakas

Taikinaan:

1½ dl kikhernejauhoja
1½ dl vettä
1 pieni sipuli
soijamakkaroita
herkkusieniä
½ tl paprikajauhetta
½ tl grillausmaustetta
suolaa
pippuria

1. Sekoita ainekset.

2. Paista pannulla öljyssä noin 3-5 minuuttia per puoli tai niin kauan että pinta hyytyy.

Vinkki! Jos haluat munakkaasta enemmän munakasmaisen, lisää puoli pakettia pehmeää (silken) tofua.

kuva ja resepti: Elina Innanen

Makaronilaatikkomakaronilaatikko_jpg

4 dl makaronia
2 dl soijarouhetta
1 sipuli
½ dl pähkinarouhetta
1 tl paprikajauhetta
2 tl oreganoa
2 tl basilikaa
1 tl mustapippuria
suolaa
2,5 dl soijamaitoa
2,5 dl soijakermaa

1. Keitä makaronit melkein kypsiksi.

2. Turvota soijarouhe mausteliemessä.

3. Pilko sipuli ja kuullota sitä hetki pannulla. Lisää pannulle soijarouhe ja paista vielä hetki.

4. Sekoita vuoassa makaronit, soijarouhesipuliseos, pähkinärouhe ja mausteet. Yhdistä soijamaito ja -kerma ja kaada se viimeiseksi vuokaan. Voit halutessasi raastaa päälle vielä soijajuustoa.

5. Paista laatikko 200 asteessa noin puoli tuntia. Jos haluat ruoasta kiinteämmän, “makaronilaatikkomaisemman”, anna sen vetäytyä kunnolla ennen tarjoamista.

Soijabolognesesoijabolognese

3 rkl öljyä
2 sipulia pilkottuna
2 valkosipulin kynttä murskattuna
2 rkl tomaattipyrettä
2 tl jauhettua paprikaa
0,5 tl sokeria
2 porkkanaa raastettuna
2,5 dl tummaa soijarouhetta
500 g tomaattimurskaa
1 rkl soijakastiketta
3 tl kuivattua basilikaa
2 tl kuivattua oreganoa
5 dl vettä
suolaa

1. Kuullota sipulit öljyssä sokerin, tomaattipyreen ja paprikajauheen kanssa noin 5 minuuttia.

2. Lisää raastetut porkkanat, sekoita. Lisää soijarouhe, tomaattimurska ja vesi. Kiehauta, madalla lämpöä ja anna kiehua kannen alla noin 30 minuuttia.

3. Lisää soijakastike ja yrtit. Maista ja lisää tarvittaessa suolaa. Tarjoa keitetyn spagetin kera.

Vegenyhtövegenyhto

kahdeksalle

4 dl kuivia soijasuikaleita (tai vastaava määrä soijaleikkeitä)

BBQ-kastike:

2 pikkutölkkiä tomaattipyrettä (140 g)
2 ½ dl vettä
2 rkl ruokosokeria
2 tl sipulijauhetta
3 tl savupaprikajauhetta
2 tl grillausmaustetta
2 tl paprikajauhetta
1 tl mustapippuria
2 rkl rypsiöljyä
2 rkl omenaviinietikkaa
1 rkl soijakastiketta
yhden sitruunan mehu
chilihiutaleita maun mukaan
suolaa

1. Keitä soijasuikaleet ohjeen mukaan. Valuta ylimääräinen vesi ja anna jäähtyä. Voit keittää suikaleet valmiiksi jo edellisenä päivänä helpottamaan kokkaushommia.

2. Hakkaa suikaleet pienemmiksi veitsellä. Asettele suikaleet leikkuulaudalle veitsenterän suuntaisesti, jotta saat aikaan ohutta suikaletta. Lorauta paistinpannulle öljyä ja paista suikaleita, kunnes ne ovat saaneet hiukan väriä. Siirrä pannu pois hellalta ja anna jäähtyä hetken.

3. Valmista BBQ-kastike. Lusikoi tomaattipyre kattilaan ja lisää vesi ja sokeri. Anna seoksen kuplia ja alenna lämpötilaa. Lisää mukaan mausteet, rypsiöljy, omenaviinietikka ja soijakastike. Anna potkua kastikkeelle ripauksella chiliä. Ota kattila hellalta ja purista joukkoon sitruunamehu. Lisää ripaus suolaa, jos se on tarpeellista.

4. Kaada suurin osa BBQ-kastikkeesta suikaleiden joukkoon ja sekoita hyvin. Jäljelle jäävän kastikkeen voit valuttaa sämpylän päälle ennen tarjoilua tuomaan lisää mehevyyttä. Tarjoile vegenyhtö sämpylän välissä. Kaveriksi sopii loistavasti rapea coleslaw-salaatti.

Resepti kirjasta Vegaanin keittokirja

nostokuva_blinit2Blinit

2½ dl vehnäjauhoja
1 dl tattarijauhoja
½ tl soodaa
1 tl leivinjauhetta
1 tl suolaa
1 tl sokeria
3 dl kauramaitoa
0,5 dl margariinisulaa

1. Sekoita kuivat aineet keskenään.

2. Kuumenna kauramaito ja sulata margariini.

3. Yhdistä aineet.

4. Paista blinit lettupannulla kullanruskeiksi.

5. Tarjoa blinit merileväkaviaarin (esim Cavi-Art) ja Tofutti Sour Creamin kanssa.
(Vaihtoehtoisesti voit sekoittaa 2 rkl maustamatonta soijatuorejuustoa, 2 rkl maustamatonta soijajogurttia, sitruunamehua, suolaa ja pippuria. Notkista tarvittaessa lorauksella kauramaitoa.)

kuva ja resepti: Elina Innanen

nostokuva_pestosarvet2Pestosarvet

Taikina:

6 dl vehnäjauhoja
1 pkt kuivahiivaa
½ tl suolaa
2½ dl vettä
2 rkl öljyä

Täyte:

200 g aurinkokuivattuja tomaatteja
1 dl pinjansiemeniä
kourallinen tuoretta basilikaa
oliiviöljyä
1 dl mustia oliiveja
(sulavaa soijajuustoa)

1. Sekoita kuivahiiva ja suola jauhoihin ja lisää kädenlämpöinen vesi kahdessa erässä taikinan joukkoon. Lisää loppuvaiheessa öljy ja alusta taikina loppuun.

2. Anna kohota.

3. Soseuta peston ainekset keskenään. Lisää samalla seokseen oliiviöljyä sen verran, että kaikki ainekset soseutuu tasaisesti.

4. Pilko oliivit renkaiksi ja lisää ne peston joukkoon.

5. Kauli kohonnut taikina n. ½ cm paksuksi pyöreäksi levyksi ja leikkaa 8 osaan.

Asettele jokaisen kolmiopalan päälle noin 2 tl pestoa ja hiukan soijajuustoraastetta ja kääri sarviksi. Voitele sarvet makeuttamattomalla soijamaidolla (ja halutessasi ripottele päälle esim. Unikonsiemeniä). Paista sarvia 225˚C 10-12 minuttia.

Vinkki! Ylijääneen täytteen voit käyttää esimerkiksi spagettikastikkeena, pizzan pohjalla tai lasagnen täytteenä.

kuva ja resepti: Elina Innanen

Tofupiirakkatofupiirakka

2 rkl öljyä
2 tl savupaprikajauhetta
1 tl curryjauhetta
1 kylmäsavustettu tai marinoitu tofu
2 sipulia pala purjoa
1 punainen paprika
2 dl kaura- tai soijakermaa
0,5 kiekko soijajuustoa
suolaa
mustapippuria
2 pkt valmista pakastepiirakkataikinaa (a 400 g)

1. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Pilko sipuli ja paprika pieneksi, viipaloi purjo. Kuutioi tofu. Raasta soijajuusto.

2. Kuullota sipuli öljyssä mausteiden kanssa. Lisää tofu, paprika ja purjo. Paista hetki ja lisää kerma. Lisää juustoraaste ja sekoita kunnes juusto on sulanut.

3. Kauli taikinalevyt noin 20 x 30 cm kokoisiksi. Nosta toinen taikinalevy uunivuokaan niin, että taikina ylettyy reunojen yli. Levitä täyte taikinalla ja peitä toisella levyllä. Nipistä taikinalevyt kiinni toisiinsa ja pistele haarukalla muutamia reikiä kansitaikinaan. Paista 175 asteessa uunin keskitasolla noin 25-35 minuuttia.

Tomaatti-vegepekonipiirakkatomaatipekonipiirakka_2

Pohja:

150 g margariinia
3 dl vehnäjauhoja
3 rkl vettä
½ tl suolaa

Nopea vegepekoni:

1 ½ dl soijahiutaleita
rypsiöljyä
2 rkl soijakastiketta
rouhittua mustapippuria
grillimaustetta
(savuaromia)
(1 rkl vettä)

Täyte:

1 annos vegepekonia
3 tomaattia (tai vastaava määrä kirsikkatomaatteja)
1 sipuli
2 dl kaurakermaa
1 tl kananmunankorviketta tai noin ½ rkl vehnäjauhoja
½ tl kasvisliemijauhetta
suolaa
rouhittua mustapippuria
(1 rkl ravintohiivahiutaleita)
(soijajuustoa)

1. Valmista ensin pohja. Nosta margariini hyvissä ajoin pehmenemään huoneenlämpöön. Nypi jauhot margariinin joukkoon. Lisää lopuksi suola ja vesi. Taputtele taikina palloksi ja laita jääkaappiin odottelemaan siksi aikaa, kun valmistat täytteen. 2. Valmista vegepekoni. Lorauta paistinpannulle rypsiöljyä. Heitä joukkoon soijahiutaleet. Mausta ja pyöräytä muutama kerta. Koko operaatio kestää vain muutaman minuutin. Jos hiutaleet vaikuttavat liian rapeilta, voit lisätä joukkoon tilkan vettä.

3. Valmista täyte. Silppua sipuli ja kuutioi tomaatit. Kuullota sipuli öljyssä pannulla ja lisää joukkoon tomaattikuutiot. Mausta suolalla ja pippurilla. Kääntele paistosta miedolla lämmöllä, kunnes liika neste on haihtunut.

4. Kaada kerma erilliseen kulhoon ja mausta suolalla, pippurilla ja ripauksella kasvisliemijauhetta (jos kaapista ei löydy kasvisliemijauhetta, niin voit myös murentaa puolikkaan kasvisliemikuution tomaattien joukkoon pannulle). Lisää kerman joukkoon kananmunankorvike (tai noin ½ rkl jauhoja) ja lusikallinen ravintohiivahiutaleita. Vispaa kaikki sekaisin.

5. Voitele 20-25 cm piirakkavuoka. Kauli taikina ja nosta se vuokaan. Levitä ensin pohjalle tomaatti-sipulipaistos. Ripottele päälle vegepekoni ja kaada kerma päälle. Jos käytät juustoa, ripottele se piirakan pinnalle. Paista piirakka 200 asteessa noin 30 minuuttia. Anna piirakan jäähtyä hiukan ennen nauttimista. Resepti kirjasta Vegaanin keittokirja

nostokuva_sulkaakonvehditAppelsiini-suklaakonvehdit

200 g tummaa suklaata
50 g kookosrasvaa
2 rkl mantelirouhetta
appelsiiniaromia

noin 25 kpl

1. Sulata kattilassa kookosrasva, ota pois liedeltä ja sekoita joukkoon rouhittu suklaa.

2. Kun massa on tasaista, lisää 2 rkl mantelirouhetta ja muutama tippa appelsiiniaromia.

3. Kaada suklaaseos konvehtivuokiin, koristele mantelirouheella ja anna jähmettyä kylmässä.

kuva ja resepti: Elina Innanen

nostokuva_hasselpahkina_suklaa_muffinssitHasselpähkinä-suklaamuffinsit

3 dl vehnäjauhoja
4 rkl kaakaojauhetta (makeuttamatonta)
2 dl sokeria
2 tl leivinjauhetta
3 dl soijamaitoa
1 tl omenaviinietikkaa
1 dl margariinisulaa
2 tl vanilja-aromia
½ dl hasselpähkinärouhetta

muffinivuoka / paperisia muffinivuokia

1. Laita uuni kuumenemaan 175˚C:seen ja paperoi metallinen muffinipelti.

2. Sekoita keskenään vehnäjauhot, sokeri ja leivinjauhe. Sihtaa kaakaojauhe joukkoon.

3. Mittaa suureen kulhoon soijamaito, omenaviinietikka ja vanilja-aromi. Sulata margariini ja sekoita se nesteiden joukkoon.

4. Sekoita kuivat aineet soijamaitorasvaseokseen kolmessa erässä ja lisää lopuksi hasselpähkinärouhe.

5. Kaada taikina muffinivuokiin ja paista 18-20 minuuttia.

Vinkki! Muffineista tulee kauniimman muotoisia, jos käytät muffinipeltiä (metallinen on silikonista parempi) ja paperoit sen vielä muffinivuoilla.

kuva ja resepti: Elina Innanen

nostokuva_marjajuustokakku2Marja-juustokakku

250 g keksejä (esim. Digestive- tai kaurakeksejä)
0,5 dl margariinisulaa
1 dl soija-/kaura-/riisimaitoa
400 g marjoja (esim. 200 g lakkoja ja 200 g vadelmia)
225 g maustamatonta soijatuorejuustoa (1 pkt Tofutti)
500 g maustamatonta soijajogurttia (1 prk)
1,5 dl tomusokeria
2 limen raastettu kuori
1 limen mehu
3 rkl perunajauhoja
1 rkl vaniljasokeria

1. Jos käytät pakastemarjoja, ota ne sulamaan huoneenlämpöön.

2. Murskaa keksit. Lisää keksimurujen joukkoon margariinisula ja soijamaito ja sekoita tasaiseksi massaksi.

3. Painele massa mahdollisimman tasaiseksi levyksi Ø 24cm irtopohjavuokaan.

4. Sekoita keskenään maustamaton tuorejuusto ja jogurtti. Raasta joukkoon limen kuori ja lisää limen mehu, tomusokeri,perunajauhot ja vaniljasokeri.

5. Levitä marjat irtopohjavuokaan keksipohjan päälle ja kaada täyte vuokaan.

6. Paista kakkua 175˚C 20 minuuttia, vähennä lämpöä 150˚C ja paista vielä 25 minuuttia.

7. Anna kakun vetäytyä useita tunteja tai mielellään yön yli viileässä ennen tarjoilua.

kuva ja resepti: Elina Innanen

sitruunamarenkipiirasSitruuna-marenkipiiras

Pohja:

200 g kaurakeksejä murskattuna
100 g sulatettua margariinia

Sekoita ja painele piirakkavuoan pohjalle ja reunoille.

Sitruunatäyte:

2 dl sokeria
0,7 dl maizenaa
1/4 tl agar agar -jauhetta
1/4 tl suolaa
2 dl kookosmaitoa
1,75 dl vettä
1,2 dl sitruunamehua
1 sitruunan kuoret raastettuna

1. Sekoita kaikki täytteen ainekset kattilassa, vispaa sekaisin.

2. Kiehauta ja keitä 5 min. samalla koko ajan sekoittaen. Anna jäähtyä.

3. Kumoa sitruunatäyte piiraspohjan päälle. Laita jääkaappiin marengin valmistamisen ajaksi.

Marenki:

1 dl kikherneiden lientä
1 dl tomusokeria

1. Vatkaa ensin kikherneiden liemi kovaksi vaahdoksi. Vatkaa sitten sekaan sokeri. Levitä piiraan päälle.

2. Paista 100 asteisessa uunissa keskitasolla 1 h. Nosta lopuksi lämpötilaa 150 asteeseen ja paista kunnes marenki on saanut vähän väri, muutama minuutti.

3. Tarjoa hyvin jäähtyneenä.

nostokuva_taytekakkuTäytekakku (pohja)

4 ½ dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
½ tl soodaa
2 tl vaniljasokeria
2 dl sokeria
½ dl öljyä
3 dl kauramaitoa
1 rkl omenaviinietikkaa
margariinia voiteluun
korppujauhoja

1. Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen. Voitele tasapohjainen 20 cm:n kakkuvuoka öljyllä ja korppujauhota se.

2. Sekoita kuivat aineet keskenään.

3. Sekoita öljy, kauramaito ja omenaviinietikka toisessa astiassa ensin keskenään.

4. Lisää märät ainekset jauhoseokseen, sekoita vain sen verran, että taikinasta tulee melko tasaista.

5. Kumoa taikina voideltuun vuokaan, tasoita pinta ja paista keskimmäisellä ritilätasolla noin 50 minuuttia.

6. Kypsä kakkupohja on hieman irronnut reunoista eikä kokeilutikkuun tartu taikinaa. Jäähdytä kakku kunnolla ennen leikkaamista.

kuva ja resepti: Elina Innanen

nostokuva_karpaloyllatysKarpaloyllätys

1 paketti grahamkeksejä
3 dl karpaloita
1 dl toffeekastiketta
2 dl vaahtoutuvaa kaurakermaa

1. Murskaa keksit esim. muovipussin läpi kaulimella.

2. Vaahdota kerma.

2. Kokoa vuokaan ainekset kerroksittain: ensin keksimurska, sitten karpalot ja kerma ja koristele lopuksi toffeekastikkeella.

Toffeekastike:

2 dl kaurakermaa
1 dl täysruokosokeria tai fariinisokeria
2 rkl margariinia

1. Mittaa kattilaan kaurakerma ja sokeri. Kuumenna ja sekoita kunnes sokeri on sulanut.

2. Keitä sekoittamatta kunnes seos on tummentunut ja paksuuntunut, noin 15-20 minuuttia.

3. Sekoita margariini joukkoon ja jäähdytä kastike.

nostokuva_lanttulaatikkoLanttulaatikko

1 kg lanttua
3-4 dl vettä
1 tl suolaa
1 dl korppujauhoja
2-3 rkl siirappia
2 dl kaurakermaa
0,5 tl inkiväärijauhetta
ripaus valkopippuria
ripaus muskottipähkinää
vuoan voiteluun: rypsiöljyä
pinnalle: korppujauhoja

Laatikot voi tehdä paistamista vaille valmiiksi hyvissä ajoin ennen joulua ja pakastaa. Laita ne tarjoilupäivänä uuniin puolisulina. Ohjeesta tulee yksi 2,5 litran vuoallinen tai kaksi pienempää. Samalla kertaa uunissa kannattaa valmistaa monta eri laatikkoruokaa.

1. Leikkaa lantut ohuiksi viipaleiksi ja kuori viipaleet. Pane korppujauhot turpoamaan kaurakermaan.

2. Keitä lantut kannen alla suolalla maustetussa vedessä. Vettä riittää sen verran, että lanttuviipaleet juuri ja juuri peittyvät. Tarkista keittämisen aikana veden määrä.

3. Ota keitinvesi talteen ja soseuta lantut nuijalla, sosemyllyssä tai monitoimikoneessa.

4. Lisää korppujauhot, siirappi, mausteet ja vähän lanttujen keitinvettä, kunnes seos on löysähköä.

5. Kaada seos öljyttyyn uunivuokaan. Painele lusikalla pinta aaltomaiseksi ja ripottele pinnalle korppujauhoja.

6. Kypsennä uunin alatasolla 175 asteessa 1-1,5 tuntia.

– Naurislaatikko: noudata lanttulaatikon ohjetta, mutta lisää naurissoseeseen keitinveden sijaan kauramaitoa ja käytä enemmän siirappia.

Ohje kirjasta Somersalo, Mattila ym: Härkäpapua sarvista (Multikustannus 2006)

nostokuva_savutofuSavutofu – Helppo kasvissyöjän kinkku

Savutofua voi vaikka sellaisenaan lisätä esimerkiksi salaatteihin kuutioina. Voit myös leikata sen viipaleiksi ja paistaa pannulla öljyssä. Kinkun kaltaisen herkun savutofusta voi luoda seuraavasti:

1. Peitä kokonainen savutofupala löysällä vehnäjauhoista, suolasta ja vedestä tehdyllä taikinalla.

2. Murskaa hapankorppuja hienoksi rouheeksi ja pyörittele taikinoitu tofu hapankorppumurskassa. Paista uunissa 250 asteeseen n. 15–20 minuuttia. Lisukkeeksi voit valmistaa vaikka sinappi- tai punaviinikastikkeen.

nostokuva_seitanpaistiSeitanpaisti

4 dl vehnägluteenijauhoja
1 dl gramjauhoja eli kikhernejauhoja
1 dl soijajauhoja (tai yhteensä 2 dl kikhernejauhoja)
1 rkl kasvisliemijauhetta
0,5 tl suolaa
1 tl garam masala -jauhetta

2 tl mietoa savupaprikajauhetta
0,5 tl inkiväärijauhetta
1 tl valkosipulijauhetta

0,5 dl soijakastiketta
0,5 dl öljyä
2,5 dl vettä

Marinadi:

2 rkl öljyä
1 rkl soijakastiketta
1 rkl tomaattipyrettä
1 rkl (omena)viinietikkaa
0,5 dl vettä

1. Sekoita kuivat aineet keskenään hyvin. Sekoita soijakastike ja öljy veteen ja lisää jauhoihin.

2. Sekoita tasaiseksi ja vaivaa muutama minuutti. Muotoile paistiksi.

3. Sekoita marinadin ainekset. Pyöritä seitankinkku marinadissa ja jätä maustumaan vähintään muutamaksi tunniksi, mieluiten yön yli kylmässä. Kääntele kinkkua muutaman kerran maustumisen aikana.

4. Kääri paisti folioon ja laita syvälle uunipellille. Laita pellille muutaman sentin verran vettä ja paista 175 asteessa noin 1 h 15 min  uunin keskitasolla. Anna paistin jäähtyä hetki ennen tarjoilua, parhaimmillaan se on kylmänä seuraavana päivänä.

Ohje kirjasta Inna Somersalo: Yllin kyllin (Multikustannus 2008)

nostokuva_suklaafondantSuklaafondant

Taikina:

50 g margariinia
100 g tummaa suklaata
2 dl soijamaitoa
2 rkl vahvaa kahvia
1 dl tomusokeria
3,5 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
0,25 tl vaniljaa tai 1 tl vaniljasokeria ripaus suolaa

Suklaasydän-täyte:

0,5 dl kaurakermaa
75 g tummaa suklaata

1. Kuumenna kattilassa kaurakerma. Paloittele suklaa kerman joukkoon, ota kattila pois levyltä ja sekoita kunnes suklaa on sulanut.

2. Jäähdytä. Täytteen olisi hyvä olla vähän kiinteytynyt leivoksia täytettäessä.

3. Tee seuraavaksi taikina: Sulata margariini kattilassa. Paloittele sekaan suklaa ja sekoita kunnes suklaa on sulanut.

4. Lisää maito ja kahvi ja sekoita.

5. Sekoita kuivat ainekset keskenään ja lisää taikinaan, sekoita tasaiseksi.

Laita leivosvuoat valmiiksi: Silikonisille vuoille ei tarvitse tehdä mitään. Jos käytät metallista muffinipeltiä, laita koloihin joko paperivuoat tai silikoniset vuoat tai voitele kolot. Nosta taikinaa kuhunkin koloon ensin ruokalusikallisen verran, sitten reilu teelusikallinen täytettä ja jaa sitten loput taikinat täytteen päälle. Paista 200 asteessa vesihauteessa: Laita muffinipelti syvälle uunipellille ja kaada uunipellille vettä. Paista leivoksia noin 20 minuuttia.

Tarjoa leivos lämpimänä suoraan uunista tai lämmitettynä, jolloin leivoksen sisus on sulaa suklaata. Tarjoa lisänä vadelmia ja kaurakermavaahtoa.