Mitä syödä jos ei syö kalaa?

Kalankasvatuslaitosten ahtaissa altaissa kalat voivat toteuttaa vain pientä osaa lajityypillisestä käyttäytymisestään ja pito-olosuhteet tarjoavat vain rajallisen määrän aistiärsykkeitä verrattuna kalojen luontaiseen elinympäristöön.

Valitse vege! Teet hyvää…

hearpink

Eläimille

Eläimet ovat tuntevia yksilöitä, joille kuuluu oikeus lajilleen tyypilliseen käyttäytymiseen ja elinolosuhteisiin. Nykymuotoisessa tehotuotannossa nämä tarpeet eivät toteudu. 

Esimerkiksi kalojen käyttäytyminen on luonnossa hyvin monimuotoista. Kalojen lajityypillistä käyttäytymistä hieman lajista riippuen on muun muassa saalistaminen, piiloutuminen, vaeltaminen ja reviirin puolustaminen. Myös kalojen uimiskäyttäytyminen on hyvin vaihtelevaa. 

Monet kalalajit muodostavat sosiaalisia yhteisöjä, joissa ne tuntevat toisensa yksilöinä, oppivat toisiltaan ja osoittavat selvää sosiaalista älykkyyttä. Tietyt kalat osaavat myös käyttää työkaluja. 

Suomalaisten syömästä kalasta jo lähes puolet on kasvatettua kalaa. Kalankasvatuslaitosten ahtaissa altaissa kalat voivat toteuttaa vain pientä osaa lajityypillisestä käyttäytymisestään ja pito-olosuhteet tarjoavat vain rajallisen määrän aistiärsykkeitä verrattuna kalojen luontaiseen elinympäristöön. 

hearpink

Ympäristölle

Suomessa ruoan osuus on noin kolmannes yksityisen henkilön ympäristövaikutuksista. Ruoantuotanto aiheuttaa muun muassa ravinnepäästöjä vesistöihin sekä vapauttaa kasvihuonekaasuja ilmaan. Kalankasvatuksessa syntyy lisäksi päästöjä antibiooteista ja kemikaaleista. 

Koko maailmassa kasvatettua kalaa syödään jo enemmän kuin kalastettua kalaa ja kalakasvattamoiden määrä on kasvussa. Luonnonvesissä liikakalastus on maailman kalakantojen uhkana. YK:n elintarvike- ja maatalousjärjestön mukaan lähes 90 % kalakannoista hyödynnetään täysmääräisesti tai liikaa. 

hearpink

Terveydellesi

Oikein koostettu kasvisruokavalio tuo lukuisia terveydellisiä etuja. Kasvisruokavaliosta saa runsaasti mm. kuitua, magnesiumia ja antioksidantteja ja terveellisiä rasvahappoja. Monipuolinen kasvisruokavalio pienentää riskiä sairastua esimerkiksi tyypin 2 diabetekseen, verenpainetautiin ja useisiin syöpiin. 

Vinkkejä vegeilyyn!

Täysipainoisen kasvisperäisen ruokavalion koostaminen on helppoa, kun muistat sisällyttää siihen nämä viisi ryhmää:

1. Peruna ja viljatuotteet (erityisesti täysjyvävilja)

2. Palkokasvit, pähkinät ja siemenet sekä niistä jalostetut tuotteet, kuten soijamaito ja tofu

3. Kasvikset, vihannekset, juurekset ja sienet

4. Marjat ja hedelmät

5. Kasvirasvat

Vähentämällä eläinperäisten tuotteiden kulutusta edistät terveyttäsi ja eläinten hyvinvointia sekä pienennät ruokavaliosi ympäristökuormitusta.

Kasvisruokaan tutustumisen voi aloittaa pienin askelin. Pyri syömään kasvisateria kerran pari viikossa tai valitse lounaspaikassa kasvisvaihtoehto. Ravintoloiden kasvisruokatarjonta on kasvanut viime vuosien aikana, ja valinnanvaraa löytyy. 

Voit vähentää eläinperäisten tuotteiden kulutusta vaihtamalla maitotuotteet vastaaviin kasvisperäisiin valmisteisiin. Maitoja, kermoja, jogurtteja, jäätelöitä ja juustoja löytyy mm. soijasta, kaurasta, pähkinöistä ja kookoksesta valmistettuina. Kananmunat voi jättää useista leivonnaisista pois ilman ongelmia ja omeletin tehdä tofusta. Lihan sijaan kokeile vaikka soijarouhetta, seitania, kasvismakkaroita, nyhtökauraa, härkistä ja tofua. 

Lisää vinkkejä täysipainoisen kasvisruokavalion koostamisesta saat osoitteesta animalia.fi/kasvissyonti 

Herkullisia vegaaniherkkuja kesäpäiville!

 Merellinen nyhtökaurasoppa kalakeiton tapaan

• 1 sipuli

• 6 perunaa

• 3 porkkanaa

• öljyä

• n. 1 l vettä

• 1 pkt nyhtökauraa (nude)

• 1/2 tl jauhettua maustepippuria (tai muutama kokonainen)

• 3 laakerinlehteä

• 1 prk kaurakermaa

• nippu tilliä

• suolaa

1. Kuori ja paloittele sipuli, perunat ja porkkanat.

2. Kuullota sipulia öljytilkassa kattilan pohjalla. Lisää porkkanat, perunat, vesi, maustepippuri ja laakerinlehdet.

3. Keitä niin kauan että perunat ja porkkanat ovat kypsiä. Lisää nyhtökaura, tilli ja kerma ja kuumenna vielä kiehuvaksi. Mausta suolalla.

Resepti ja kuva: Heta Lievonen / Linssinööri

 

Tofu Poke Bowl

4 annosta

• 3 dl puuroriisiä

• 300 g savutofua (Jalotofu)

Kastike:

• ½ dl soijakastiketta

• 2 rkl seesamiöljyä

• 2 tl sriracha-kastiketta

• (2 cm pätkä inkivääriä raastettuna)

Salaatti:

• 250 g vihreitäsoijapapuja (edamame tai valmiita härkäpapuja)

• 2 porkkanaa

• ½ kurkkua

• pieni punasipuli

• 2 suurta lehtikaalin lehteä

• 1 avokado

Ota soijapavut sulamaan hyvissä ajoin.

Keitä riisi ohjeen mukaan. Sillä aikaa kun riisi kiehuu valmista kastike ja salaatti. Sekoita kaikki kastikkeen ainekset pienessä kulhossa ja laita se jääkaappiin maustumaan.

Valmista salaatti. Pese ja raasta porkkanat tai leikkaa niistä ohuita suikaleita. Pilko kurkku. Kuori punasipuli ja leikkaa siitä ohuita kaaria. Poista lehtikaalista lehtiruodit ja pilko suupaloiksi. Halkaise avokado, lusikoi hedelmäliha ja pilko suupaloiksi. Sekoita lopuksi myös soijapavut salaatin joukkoon.

Pilko tofu. Laita riisi valumaan siivilään, huuhtaise se pikaisesti kylmällä vedellä ja valuta ylimääräinen vesi pois huolellisesti.

Kokoa annos lusikoimalla ensin kulhon pohjalle riisiä. Asettele päälle tofua ja lusikoi kastiketta sekä riisin, että tofun päälle. Lisää päälle vielä kunnon annos salaattia ja nauti! Voit halutessasi koristella annoksen seesaminsiemenillä.

Resepti ja kuva: Paula Heinonen / Pidempi korsi

Porkkalaleivät

• 4 pulleaa porkkanaa

• 1 tl valkoviinietikkaa

• 1 tl suolaa

• 1 tl savuaromia

• 1 rkl rypsiöljyä

• 4 rkl maustamatonta soijajogurttia (esim. Alpro zero sugars)

• 4 rkl vegaanista majoneesia

• suolaa ja pippuria

• tuoretta tilliä

Pese porkkanat, mutta älä kuori niitä. Kääri porkkanat folioon ja paista uunissa 200 asteessa 1,5 tuntia. Anna jäähtyä. Kuori porkkanat ja siivuta tai paloittele ne. Sekoita marinadin ainekset ja lisää porkkanoiden joukkoon. Anna maustua yön yli jääkaapissa.

Sekoita soijajogurtti ja majoneesi porkkalan joukkoon. Rouhi sekaan pippuria. Maista ja lisää tarvittaessa suolaa. Silppua sekaan tuoretta tilliä. Tarjoile ruis- tai saaristolaisleivän päällä. Koristele leivät tuoreella sipulilla, tillillä ja kapriksilla.

Resepti ja kuva: Ida Tokola / Ida’s Cozy Corner

Uudet perunat ja savutofu

4 annosta

•  1 kg uusia perunoita

•  300 g kylmäsavutofua

•  ripaus suolaa

•  rouhittua mustapippuria

•  2 rkl sitruunan mehua

•  1-2 rkl vegaanista margariinia sulatettuna tai rypsiöljyä

•  ½ ruukkua tuoretta tilliä silputtuna

1. Pese perunat.

2. Keitä perunoita noin 15 minuuttia suolalla maustetussa vedessä. Tarkista kypsyys haarukalla.

3. Taputtele savutofu kuivaksi talouspaperilla ja leikkaa paksuhkoiksi kolmioiksi.

4. Kuumenna tilkka rypsiöljyä pannulla ja paista tofut molemmin puolin niin, että ne saavat kauniin värin ja rapeat reunat.

5. Mausta tofu paiston jälkeen suolalla, mustapippurilla ja purista päälle sitruunan mehua.

6. Puolita perunat ja asettele ne tofun kanssa tarjoiluastiaan.

7. Pirskottele päälle sulatettu margariini tai rypsiöljyä.

8. Viimeistele annos silputulla tillillä.

Resepti ja kuva: Paula Heinonen / Pidempi korsi

Vegaaninen silli

6-8 henkilölle lisukkeeksi

• 1 munakoiso

• 1 prk kaura-/soijakermaa

• 3 rkl majoneesia (esim. X-tra kevyt majoneesi)

• 3 rkl sinappia

• etikkaa

• tuoretta tilliä, tuoretta ruohosipulia, valkopippuria, suolaa

Pilko munakoiso suikaleiksi ja keitä suolavedessä noin 5 minuuttia. Älä keitä liikaa, jottei paloista tule liian löysiä. Nosta palat jäähtymään ja kuivumaan. Lisää vielä suolaa.

Tee kastike muista aineksista, lisää mausteita oman maun mukaan.

Sekoita jäähtyneet munakoisosuikaleet kastikkeeseen. Anna maustua jääkaapissa.

Kastikkeeseen voi laittaa myös soijajugurttia, punasipulihaketta, sipulia, sitruunapippuria tai merilevää. Toimii hyvin esimerkiksi uusien perunoiden kanssa tai ruisleivän päällä. Jouluun ja juhannukseen!

Resepti ja kuva: Mai Kivelä/ Vegaaninen versio

Kerro kaverillesikin:

Facebook
Twitter