Delfiinit ja valaat

 

Suomen ainoa delfinaario Särkänniemessä sulki ovensa vuonna 2015. EU:n alueella elää kuitenkin vielä yli 300 vangittua valasta, delfiiniä ja pyöriäistä 32 laitoksessa 15 jäsenmaassa.

Luonnossa delfiinit voivat uida jopa 160 km vuorokaudessa ja sukeltaa 60 metrin syvyyteen. Vankeudessa elävillä eläimillä ei tähän kuitenkaan ole mahdollisuutta, sillä delfinaariot eivät pysty jäljittelemään eläinten tarvitsemaa monimuotoista meriympäristöä. Suurin osa laitosten altaista on tasapintaisia, pieniä ja virikkeettömiä. Tilanpuutteen aiheuttamien ongelmien seurauksena eläimet usein kehittävät häiriökäyttäytymismalleja. Betonialtaissa kaikuluotausäänet vääristyvät ja tarkkakuuloiset eläimet kärsivät myös meluhaitoista.

Delfinaarioiden puutteelliset olosuhteet ovat johtaneet eläinten aggressiiviseen käyttäytymiseen, loukkaantumisiin, sairauksiin ja jopa kuolemiin. Tämän lisäksi vankeudessa elävät delfiinit lisääntyvät harvoin menestyksekkäästi: Särkänniemessä syntyneistä kuudestatoista poikasesta vain kaksi on jäänyt henkiin. Ruotsin Kolmårdenissa puolestaan on kuollut yhteensä noin 50 delfiiniä eli karkeasti arvoituna yksi vuodessa.

Delfiinien vankeus on lopetettava

Delfinaarioiden ongelmat ovat viime vuosina saaneet onneksi paljon huomiota ja alan kannattavuus on laskenut roimasti varsinkin länsimaissa. Vielä riittää kuitenkin tehtävää. Animalia ajaa Suomen eläinsuojelulakiin delfinaario- ja delfiinien tuontikieltoa, jotka varmistaisivat, ettei Suomeen enää rakenneta delfiinien vankeuslaitoksia. Kannustamme myös suomalaisia välttämään delfinaariovierailuja ja delfiinibisneksen tukemista ulkomaan matkoilla. Lue lisää Valasblogista.

Delfiinien pitoon liittyviä lakeja on jo kiristetty monissa maissa: esimerkiksi Sloveniassa, Kroatiassa, Sveitsissä, Intiassa ja Chilessä delfinaariot ovat kokonaan kiellettyjä.

Animalia kuuluu Dolphinaria Free Europe -verkostoon, jonka tavoitteena on lopettaa delfiinien vankeus EU:n alueella. Yhteistyössä muiden jäsenjärjestöjen kanssa otamme aktiivisesti kantaa nykyisten delfinaarioiden toimintaan, annamme asiantuntijalausuntoja ja työskentelemme vaikuttaaksemme EU:n lainsäädäntöön ja yleiseen asenneilmapiiriin.

Animalian Valasryhmä puolestaan kirjoittaa blogissaan delfiineihin ja valaisiin liittyvistä ajankohtaisista asioista laajemmin. Kaikki toiminnasta kiinnostuneet ovat tervetulleita mukaan! Lisätietoja ryhmän vetäjältä (valasryhma@animalia.fi). Valasryhmää voi seurata myös Facebookissa.

Animalian ja Dolphinaria-Free Europe -verkoston vaatimukset koskien Särkänniemen delfiinien tulevaisuutta

Kuva: orcaaware.org