Aasian sappikarhut

Karhuja tarhataan Aasiassa sapen takia. Yli 20 000 karhua elää vankeudessa karhutarhoilla, missä niiden sappea valutetaan epähygienisillä ja kivuliailla menetelmillä.

Suurin osa niistä on sepelkarhuja, mutta myös malaijikarhuja ja ruskeakarhuja tarhataan. Luonnonvaraiset kannat ovat vaarassa sappikaupan takia. Monilta pelastetuilta karhuilta puuttuu raaja, joten ne on pyydetty suoraan luonnosta.

Kärsimystä karhufarmeilla

Karhut ovat pitkäikäisiä, joten kärsimys tuskin karhun kokoisessa häkissä ilman mahdollisuutta liikkumiseen voi kestää vuosikymmeniä. Kaikki sapenkeruun menetelmät tuottavat karhuille jatkuvaa kipua ja tuskaa ja aiheuttavat tulehduksia. Kärsimys on sanoin kuvaamatonta.

Karhunsappi voidaan korvata edullisilla ja tehokkailla synteettisillä ja yrteistä uutetuilla vaihtoehdoilla. Sapen kysyntä tulee lähinnä Kiinasta, Japanista, Koreasta, Vietnamista, Malesiasta ja Taiwanista. Tosin karhunsappituotteita on saatavilla myös muissa maissa, kuten Australiassa, Yhdysvalloissa ja Kanadassa.

Toimintaa sappikarhujen pelastamiseksi

Jill Robinson perusti Animals Asia Foundation (AAF) -järjestön 1998, jotta karhunsapen käytöstä luovuttaisiin ja yli 10 000 sappikarhua Kiinassa ja 1 000 karhua Vietnamissa saataisiin pelastettua. Tähän mennessä AAF on pelastanut yli 600 karhua ylläpitämiinsä karhujen kuntoutus- ja turvakoteihin. Vuonna 2017 AAF allekirjoitti historiallisen sopimuksen Vietnamin hallituksen kanssa sappikarhutarhauksen lopettamiseksi kokonaan Vietnamissa. Vietnam on ensimmäinen sappikarhutarhauksen kokonaan kieltävä maa.

Animals Asian työn painopisteitä ovat karhunsapen kysynnän ja kaupan lopettaminen, tiedottaminen ja kampanjointi asenteisiin vaikuttamiseksi, viranomaisten lobbaaminen sekä karhujen pelastaminen ja kuntoutus. Kaikkeen tähän tarvitaan varoja, sillä pelastuskeskuksiin saapuvat karhut tarvitsevat valtavasti kirurgista, lääkinnällistä ja psykologista apua toipuakseen.

Suomessa sappikarhujen asiaa ajaa Animalian karhuryhmä. Ryhmä keskittyy pääasiassa karhutarhauksesta tiedottamiseen sekä varojen keräämiseen AAF:n toiminnalle Aasiassa.

Lue lisää: http://www.aasiankarhutarhat.com/

Lahjoita

Lahjoitukset karhuille Animalian lahjoitustilille: FI24 1011 3000 260629 viitenumerolla 219082.