Aasian sappikarhut

Sepelkarhuja tarhataan Aasiassa sapen takia. Kiinassa, Vietnamissa ja Koreassa tarhataan tuhansia sepelkarhuja, joista lypsetään sappinestettä kiinalaisen kansanlääkinnän tarpeisiin.

Karhunsapella uskotaan olevan parantavia ominaisuuksia. Kiinalaiset asiantuntijat ovat kuitenkin myöntäneet, että karhunsappi on täysin korvattavissa kasvikunnan tuotteilla ja synteettisillä aineilla. Korvaavat tuotteet ovat turvallisempia, halvempia, tehokkaampia ja helpommin saatavilla.

Kärsimystä karhufarmeilla

Monet karhuista on pyydystetty villinä luonnosta, jolloin ne ovat menettäneet vähintään yhden raajoistaan. Karhufarmeilla eläimet elävät ahtaissa häkeissä. Karhut on suljettu erilaisiin tiloihin, jotka vaihtelevat pienistä rusentavista häkeistä “aitauksiin”, joissa pidetään lukuisia yksilöitä yhdessä. Liian pieneen yhteiseen tilaan suljettuna karhut kokevat ääretöntä kärsimystä.

Monet karhut ovat loukkaantuneita ja haavoilla hierottuaan tai lyödessään itseään pienen häkkinsä kaltereita vasten. Nämä karhut eivät usein pysty nousemaan ylös saati kääntymään ympäri. Poikkeava, stereotyyppinen käytös, jota ahdistuneisuus normaalisti saa aikaan, on yleistä. Karhut jopa kasvavat kiinni häkkeihinsä ja joutuvat lopulta makaamaan selällään pystymättä kääntymään.

Karhut kärsivät jatkuvista tuskista sappirakkoon asennettujen katetrien vuoksi. Karhut ovat aliravittuja ja niillä on vahingoittuneesta sappirakosta johtuvia sairauksia. Karhu elää pitkään, joten piina saattaa kestää jopa 25 vuotta.

Toimintaa sappikarhujen pelastamiseksi

Sappikarhujen hyväksi tehdään töitä kansainvälisin voimin. Vuonna 2000 eläinsuojelujärjestö Animals Asia Foundation (AAF) sai kiinalaisviranomaiset allekirjoittamaan sopimuksen 500 Sichuanin maakunnassa vangitun tarhakarhun vapauttamisesta. Jopa 247 karhua on pelastettu Animals Asian ylläpitämään turvakotiin. Useat tuhannet karhut odottavat kuitenkin yhä apua.

Suomessa karhujen asiaa ajaa Animalian karhuryhmä. Ryhmä keskittyy pääasiassa karhutarhauksesta tiedottamiseen sekä varojen keräämiseen AAF:n toiminnalle Aasiassa. Lue lisää ryhmän toiminnasta: Animalian karhuryhmä