Vegaanien vuosi

Vegaanien vuosi

Vuosi on vegaanien, se on selvä, sillä jo tammikuu on vihreä! Meillä Suomessa pyörii Vegaanihaaste ja muualla maailmassa vietetään Veganuarya.

Englanninkielinen talouteen ja kansainvälisiin asioihin erikoistunut lehti Economist kirjoitti vuoden alussa, että vuosi 2019 on Year of the Vegan – Vegaanien vuosi. Lehden mukaan viimeisen puolen vuosisadan ajan veganismi on ollut hyvin marginaalista. Vuonna 2015 vain 3,4 % amerikkalaisista oli kasvissyöjiä ja vain 0,4 % vegaaneja. Nyt tilanne on täysin toinen, erityisesti milleniaalien parissa. Neljäsosa 25–34-vuotiaista amerikkalaisista kertoo olevansa kasvissyöjiä tai vegaaneja.

Los Angelesin koulut ovat alkaneet tarjoilla vegaanista ruokaa tällä lukukaudella. Koulualue on Yhdysvaltojen suurin. Portugalissa vegaanivaihtoehdon tarjoaminen on tullut pakolliseksi julkisten toimijoiden ruokaloihin. Tämä tarkoittaa muun muassa kaikkia julkisia kouluja ja sairaaloita. Myös Suomessa tapahtuu. Esimerkiksi Porvoossa on alettu tämän vuoden alusta pitää kerran viikossa vegaaniruokapäivää kouluissa ja päiväkodeissa.

Kasvisperäiset tuotteet ryminällä ravintoloihin

Economist ennustaa, että veganismi edelleen kasvaa ja laajenee vuonna 2019, jolloin siitä tulee valtavirtaa.

Economistin mukaan tämä näkyy muun muassa siinä, miten ruokayritykset ovat lähteneet mukaan vegaanibisnekseen. McDonalds toi viime vuonna markkinoille McVeganin. Liha-alan suuryritys Tyson Foods omistaa 5 % Beyond Meat -yrityksestä, joka valmistaa hyvin lihankaltaisia pihvejä, mutta täysin kasvisperäisistä aineksista.

Beyond Meat rantautui kaikessa hiljaisuudessa myös Suomeen, kun se otettiin käyttöön ensin Classic American Dinerissa ja sen jälkeen Bun 2 Bunissa. Bun 2 Bun räjäyttikin sitten vegaanipankin, kun se ilmoitti samalla luopuvansa eläinperäisistä tuotteista kokonaan. Se on Ravintola Bella Loviisan jälkeen Suomen toinen ravintola, joka on vaihtanut lihapainotteisen menunsa täysin vegaaniseksi. Samaan syssyyn Social Burger Joint toi omiin ravintoloihinsa Moving Mountains -pihvin, joka on samaa kaliiberia Beyond Meatin kanssa. Hesburger on rakentamassa omaa kasvisproteiinitehdastaan ja aikoo tuoda ravintoloihinsa enemmän vegaanisia vaihtoehtoja. Suomeen on alkanut myös tupsahdella pikkuhiljaa sinne tänne uusia vegaanisia ravintoloita tai kasvisravintoloita.

Hyppää mukaan!

Vihreä tammikuu ei ole vielä läheskään ohi. Helsingin Vegemessut järjestetään 26.–27. tammikuuta jo kolmatta kertaa. Animalia on tapahtumassa näytteilleasettajana ja lavalla, kannattaa tulla paikalle! Lisäksi vegaanihaasteeseen voi osallistua milloin vain, vaikka ei juuri vuoden alusta olisi kelkkaan ehtinytkään. Jos kaipaat apua arkiruokien suunnitteluun tai ihan vain kädestä pitäen opastusta kokkailuun, Animalian kautta voi ostaa Ihanan helppoa kasvisruokaa -kurssin, jonka hankkimalla tuet myös työtä eläinten oikeuksien puolesta.

Ihanaa vegaanin vuotta sinulle!

Teksti: Taija Rinne

Lähteet:

The Economist

Plant based news

City.fi