Turkistarhat kieltävä lakialoite esiteltiin Viron parlamentissa 

Turkistarhat kieltävä lakialoite esiteltiin Viron parlamentissa 

Viron parlamentissa esiteltiin keskiviikkona 14.11.2018 lakiesitys turkistarhauksen kieltämiseksi maassa vuodesta 2024 alkaen. Lakiesityksen esitteli sosialidemokraattien kansanedustaja Barbi Pilvre 17 muun edustajan kanssa.  

Pilvre esitteli lakiesityksen eläinsuojelulain ja luonnonsuojelulain muuttamisesta, mikä kieltäisi eläinten tarhaamisen ja kasvattamisen turkisten takia. Jos lakiesitys hyväksytään, se tulee voimaan tammikuussa 2024.   

Virolainen eläinasiajärjestö Loomus tukee esitystä ja kutsuu ihmisiä mielenosoitusmarssille lakiesityksen puolesta. Marssi järjestetään marraskuun 24. päivä Tallinnassa.  

”Suurin voittomme turkistarhausta vastaan on ollut turkistarhauksen kieltoa koskevan lakiesityksen esitteleminen keväällä 2017. Tuolloin esitys ei mennyt läpi, mutta nyt toivomme, että lakiesitys hyväksytään ja turkistarhat suljetaan pian myös Virossa”, sanoo Loomuksen johtaja Kadri Taperson 

Suomen ja Viron turkisalat tekevät tiivistä yhteistyötä, ja Viron suurimman turkistarhan omistaa suomalainen yritys Oy Norcar-BSB. Virossa on yksi iso ja kolme pientä minkki- ja kettutarhaa sekä lisäksi 20–30 chinchillatarhaa. Maassa tapetaan vuosittain noin 200 000 eläintä turkisten takia. Viimeisimmän mielipidemittauksen mukaan 69 % virolaisista vastustaa turkistarhausta. 

Animalia tukee Loomuksen työtä. Molemmilla järjestöillä on yhteinen tavoite: turkistarhauksen lakkauttaminen. 

Turkistarhaus on kielletty jo mm. Belgiassa, Bosnia-Hertsegovinassa, Hollannissa, Isossa-Britanniassa, Itävallassa, Kroatiassa, Luxemburgissa, Makedoniassa, Serbiassa, Sloveniassa ja Tšekissä, ja osittaiset kiellot on Tanskassa ja Ruotsissa. Saksassa ja Sveitsissä tiukat kasvatusvaatimukset ovat lopettaneet tai lopettamassa turkistarhauksen. Norjassa kielto on hallitusohjelmassa, ja siellä turkistarhaus on määrä lopettaa 2025 mennessä. Turkistarhauskielto on myös Irlannin parlamentin käsittelyssä. Irlannissa julkaistiin myös uusi mielipidemittaus, jossa 80 % irlantilaisista vastustaa turkistarhausta. Myös Liettuassa tarhauskielto eteni parlamenttiin lokakuun lopussa.

Lisätietoa: 

Tiedote enlanniksi Loomuksen sivulla.

Turkistarhauskiellot maailmalla.

Sivun kuva: Jo-Anne McArthur / We Animals

 

Näin voit auttaa turkiseläimiä:

  • Ryhdy Animalian kuukausilahjoittajaksi. Säännöllinen tuki mahdollistaa, että voimme työskennellä pitkäjänteisesti eläinten hyväksi. Jo 7 euroa kuukaudessa auttaa!
  • Tee 20 € kertalahjoitus helposti tekstiviestillä: Lähetä viesti ANIMALIA20 numeroon 16155. Tekstiviestilahjoitus veloitetaan puhelinlaskultasi.