Irlantilaisista 80 prosenttia kannattaa turkistarhauksen kieltämistä 

Irlantilaisista 80 prosenttia kannattaa turkistarhauksen kieltämistä 

Kahdeksan kymmenestä irlantilaisesta haluaisi kieltää eläinten tappamisen niiden turkkien vuoksi. Kansalaisten mielipide tukee Irlannin parlamentissa parhaillaan olevaa lakiesitystä turkistarhauksen kieltämiseksi. Tulokset käyvät ilmi Fur Free Alliancen ja sen jäsenjärjestöjen Irlannin eläinsuojeluliitto ISPCA:n ja Respect for Animalsin tänään julkaistusta mielipidemittauksesta. 

Irlannissa on kolme turkistarhaa, joissa on yhteensä noin 200 000 minkkiä.  Luonnossa minkki viihtyy vesistöjen äärellä. Sen lajityypillisiä käyttäytymistarpeita ovat uiminen, kaivaminen, ruoan etsintä ja metsästäminen. Tarhoilla minkkejä pidetään pienissä häkeissä, joissa lajityypillinen käyttäytyminen estyy lähes täysin. Tämä johtaa stereotyyppiseen käyttäytymiseen, kuten edes takaisin ravaamiseen, turkin purentaan ja itsensä vahingoittamiseen. Minkkejä tarhataan vastaavin tavoin myös Suomessa. 

”Arviolta 150 000 minkkiä tapetaan Irlannissa vuosittain, jotta saataisiin materiaalia tarpeettomiin asusteisiin. Sitä ei voi hyväksyä. Pyydämme hallitusta lopettamaan tämän epäinhimillisen toiminnan. Moni EU-maa on jo kieltänyt turkistarhauksen tai rajoittanut sitä voimakkaasti. Haluamme, että turkistarhaus siirretään historiaan myös Irlannissa”, sanoo Andrew Kelly, ISPCA:n johtaja.   

Turkistarhaus on ristiriidassa EU-direktiivin kanssa

”Julkaisimme vuonna 2015 tieteellisen arvion turkistarhoilla elävien minkkien hyvinvoinnista. Raportissa todetaan, että kaikki nykyiset turkistarhojen toimintatavat vaarantavat eläinten hyvinvoinnin. Tuotantoeläimille pitäisi taata Farm Animal Welfare Councilin (FAWC) määrittelemät ’viisi vapautta’ (Five Freedoms), mutta turkistarhaus epäonnistuu näissä kaikissa. Turkistarhaus on ristiriidassa tuotantoeläimiä koskevan EU-direktiivin sekä Euroopan neuvoston turkiseläimiä koskevien suositusten kanssa. Turkistarhaus on eläinten hyvinvoinnin kannalta katastrofaalista. Tänään julkaistu mielipidemittauksen tulos kertoo, että myös irlantilaisten enemmistö on samaa mieltä”, sanoo Mark Glover Respect for Animalsista ja Fur Free Alliancesta.  

Turkisala markkinoi itseään mielellään ”vihreänä valintana”, vaikka tämä on kaukana todellisuudesta. Turkistuotannossa käsitellään paljon kemikaaleja ja se vie runsaasti energiaa. Tarhoilta karanneet minkit aiheuttavat riskejä ympäristölle ja alkuperäislajeille. Turkiseläinten ulosteet rehevöittävät vesistöjä erityisesti paikallisesti ja tarhauksen aiheuttamat ilmastovaikutukset ovat huomattavat. 

Fur Free Alliance (FFA) on kansainvälinen turkistenvastainen yhteenliittymä, jonka jäsen Animalia on. Fur Free Allianceen kuuluu 40 eläinjärjestöä yli 30 maassa.

Lisätietoa:

Fur Free Alliance: Animal protection organisations call for a #FurFreeIreland

Respect for Animals: Ireland: 80 % support banning fur farming

Tuotantoeläinten hyvinvoinnin neuvottelukunta: Tuotantoeläimen hyvinvoinnin määritelmä

Turkistarhauskiellot maailmalla.