”Tästä lähtien hankerahalla ei osteta lihaa” – Yllättävät ja arvovaltaiset tahot vaativat nyt lihankulutuksen vähentämistä!

Eläinoikeusjärjestö Animalia käynnisti marraskuun alussa #vähemmänlihaa -haasteen, jossa kannustetaan eri organisaatioita ja yksilöitä ottamaan kantaa lihan kokonaiskulutuksen pienentämisen puolesta. Haasteeseen osallistui laaja joukko kansalaisyhteiskunnan toimijoita, ja se tuotti suuren määrän kannanottoja twitterissä.

Järjestökenttä tempaisi

Suomalaiset terveysjärjestöt eivät perinteisesti ole juurikaan liputtaneet kasvisruoan puolesta. Järjestöillä on kuitenkin keskeinen rooli esimerkiksi ravitsemussuositusten muotoilussa ja siten lihansyönnin vähentämisessä. Nyt lihan kokonaiskulutuksen vähentämiseksi otti kuitenkin kantaa niin Diabetesliitto, Syöpäjärjestöjen keskusjärjestö kuin suolistosairauksia sairastavien tukiyhdistys Crohn ja Colitis ry.

Haaste keräsi laajaa suosiota myös opiskelijakuntien sekä kehitys- ja ympäristöjärjestöjen keskuudessa. Mukaan liittyivät esimerkiksi Tampereen, Helsingin sekä Aalto-yliopiston ylioppilaskunnat, kehitysyhteistyöjärjestöjen kattojärjestö Kepa, ja Suomen WWF.

Haaste innosti monia nuorisojärjestöihin, kuten Kirkon Ulkomaanavun nuorisoverkosto Changemaker, Demarinuoret, Vihreät nuoret ja Kokoomusnuoret. Rohkeita tukijoita yhteiskunnan eri osa-alueilta olivat myös esimerksi Suomen evankelisluterilainen kirkko, Into kustannus, Marttaliitto ja valtiollinen Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL.

 

Kannanottoja vaikuttajilta

Moni vaikuttaja otti kantaa lihan kokonaiskulutuksen vähentämiseksi. Mukaan liittyivät esimerkiksi saamelaisnuorten puheenjohtaja Petra Laiti, toimittaja Tuomas Enbuske ja Korkeasaaren eläintarhan toiminnanjohtaja Sanna Hellström.

 

 

Yksi rohkeimmista kannanotoista kuultiin Jyväskylän yliopiston tutkija Panu Halmeelta, joka lupasi muuttaa tutkimusrahan käyttöään.

”Päätin, että tästä lähtien hallinnassani olevalla hankerahalla ei osteta lihaa tai WWF Suomi kalaoppaan keltaisia-punaisia lajeja. Jos esim. tutkimusryhmän pikkujoulut ravintolassa niin omalla rahalla saa toki syödä mut hanke ei maksa”, Halme totesi.

Haasteen käynnistänyt Animalian toiminnanjohtaja Mai Kivelä on ällikällä lyöty haasteen suosiosta:

”Erityisesti minua ilahdutti moniäänisyys. Mukana on paljon tahoja, joita ei tunneta eläinoikeustyöstä. Liharuoan haitalliset yhteiskunnalliset vaikutukset ovat laaja-alaisia, niin terveyteen kuin ilmastoon liittyviä, joten se koskettaa lähes kaikkia järjestöjä. Asia koskee kaikkia ja siihen voi myös vaikuttaa monella tavalla, esimerkiksi ruuan esillepanosta lähtien ravintolassa”, Kivelä listaa.

Vähemmän lihaa -haaste jatkuu edelleen twitterissä, ja liharuoan kokonaiskulutuksen vähentäminen on yksi Animalian keskeisistä teemoista kevään eduskuntavaaleissa.