Palkinto vuoden eläinvastaisimmasta teosta Suomen Turkiseläinten Kasvattajain Liitolle

Palkinto vuoden eläinvastaisimmasta teosta Suomen Turkiseläinten Kasvattajain Liitolle

Eläinvastaisuuspalkinto Anti Animalia annetaan vuosittain taholle, joka on toiminnallaan aiheuttanut erityistä haittaa eläinten hyvinvoinnille ja oikeuksille. Tänä syksynä yleisö äänesti voittajaehdokasta tehotuotannon lobbareista, jotka ovat edistäneet tehotuotantoa eniten vuonna 2018. Ääniä annettiin yli 3 500. Vuoden eläinvastaisuuspalkinto myönnetään tänä vuonna Suomen Turkiseläinten Kasvattajain Liitolle. Palkinnon myöntää Animalia ry.

Turkistuottajien liitto saa palkinnon erityisesti vastuun kiertämisestä niin kutsuttujen jättikettujen tapauksessa.

”Suomalaisilta turkistiloilta kuvattu materiaali osoitti loppuvuodesta 2017, että niillä kasvatetaan selvästi ylipainoisia kettuja. Kuitenkin Suomen Turkiseläinten Kasvattajain Liitto on todennut, että ilmiö ei ole yleinen. Jättikettuja löytyi myös puoli vuotta myöhemmin, mutta liitto irtisanoutui ilmiöstä muun muassa toteamalla, että ketut voivat olla peräisin liittoon kuulumattomilta tiloilta, vaikka näitä tiloja on Suomessa äärimmäisen vähän”, Animalian toiminnanjohtaja Mai Kivelä kertoo.

Huomio kansalaisten ohi tapahtuvaan lobbaukseen

Liitto oli selvä voittaja äänestyksessä 35 prosentin osuudellaan äänistä. Mukana äänestyksessä olivat myös Atria ja Snellman, Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ja Suomen Siipikarjaliitto. Ehdokkaat ovat pyrkineet aktiivisesti vaikuttamaan uudistettavaan eläinsuojelulakiin, vähätelleet tehotuotannon eläinsuojelurikkomuksia tai sivuuttaneet eläinten hyvinvoinnin. Ehdokasvalintaan vaikuttaneisiin tekijöihin voi tutustua tarkemmin äänestyksen verkkosivuilla.

”Suomessa tarvitaan lisää keskustelua siitä, miten tuottajajärjestöt sanelevat eläinten kohtelua kansalaisten ohi. Esimerkiksi jatkuvaa juomavettä ei tule edelleenkään olemaan kaikilla turkiseläimillä, ja siitoseläimilläkin vasta vuodesta 2030 alkaen”, Animalian kampanjavastaava Veikka Lahtinen sanoo.

Suomessa tapetaan vuosittain noin neljä miljoonaa turkiseläintä, ja erityisesti kettujen osalta Suomi on turkistarhauksen suurvalta. Samaan aikaan yhä useampi eurooppalainen maa on kieltänyt turkistarhauksen, viimeisimpänä Belgia. Myös muotialalla turkikset ovat huonossa maineessa, kun esimerkiksi Gucci, Michael Kors ja Burberry ovat hiljattain päättäneet lopettaa turkisten hyödyntämisen mallistoissaan.

”Joskus puhutaan ideoista, joiden aika on kypsä. Turkistarhauksen lakkauttaminen Suomessa tuntuu yhä vahvemmin juuri tällaiselta idealta, ja ensi keväänä valittavalla, samoin kuin istuvalla hallituksella on tähän kaikki keinot”, Lahtinen sanoo.

Eläinvastaisuuspalkinnon luovutusta varten ei järjestetä erillistä seremoniaa, koska palkinnon saajat eivät perinteisesti ole olleet halukkaita ottamaan sitä vastaan.

Animalia jakaa vuosittain eläinvastaisuuspalkinto Anti Animalian eläinten oikeuksia polkevalle taholle sekä eläinoikeuspalkinto Pro Animalian, jolla Animalia haluaa antaa tunnustusta niille tahoille, jotka ovat esimerkillisellä toiminnallaan edistäneet eläinten hyvinvointia ja oikeuksia. Pro Animalia myönnettiin maailman vegaanipäivänä 1.11.2018 Ravintola Bella Loviisalle.

Aiempien vuosien Anti- ja Pro Animalia -palkitut.

Lisätietoja:

Veikka Lahtinen
kampanjavastaava
puh. 040 590 5575
veikka.lahtinen(at)animalia.fi

Mai Kivelä
toiminnanjohtaja
puh. 050 384 5072
mai.kivela(at)animalia.fi

 

Sivun kuva: Brett Sayles from Pexels