Tjäreborg ja Matkavekka poistaneet Loro Parquen retkikohteistaan – Animalia vetoaa myös muihin matkanjärjestäjiin

Tjäreborg ja Matkavekka poistaneet Loro Parquen retkikohteistaan – Animalia vetoaa myös muihin matkanjärjestäjiin

Animalia on vedonnut jälleen suomalaisiin matkanjärjestäjiin, jotta nämä luopuisivat Loro Parque -eläinpuiston markkinoinnista ja retkien tarjoamisesta.

Edellisen kerran matkanjärjestäjiin vedottiin kaksi vuotta sitten. Tuolloin Tjäreborgille, Finnmatkoille (nyk. Tui Finland), Aurinkomatkoille ja Lomamatkoille (nyk. Matkavekka) luovutettiin yli 5 000 henkilön allekirjoittama vetoomus, jossa vaadittiin Loro Parque -puiston retkistä luopumista. Neljästä Animalian kontaktoimasta yrityksestä jo kaksi on luopunut Loro Parquesta retkikohteenaan.

Viime viikolla kansainvälinen Thomas Cook -matkailuyritys ilmoitti, että se aikoo lopettaa retket miekkavalaskohteisiin, joista yksi on Loro Parque. Suomessa toimiva Tjäreborg kuuluu myös Thomas Cook -konserniin. Myös Matkavekka on heinäkuussa 2018 poistanut puiston retkikohteistaan. Matkavekka kertoi Animalialle, että kohde päätettiin poistaa, koska puiston yhteydessä on käyty keskustelua miekkavalaiden huonosta kohtelusta. Animalia kiittää Tjäreborgia ja Matkavekkaa eettisen päätöksen tekemisestä.

Loro Parque tunnetaan miekkavalasnäytöksistä ja puistossa on muun muassa kuusi miekkavalasta. Yksi valaista on luonnosta kiinni otettu Morgan-niminen naaras, jonka näytöskäyttöön ei kansainvälisten sopimusten nojalla ole lupaa. Morgan otettiin kiinni Hollannin aluevesiltä vuonna 2010. Hollannista se siirrettiin Teneriffalle tutkimustarkoitukseen perustuvalla poikkeusluvalla vuonna 2011.

”Tässä tapauksessa on monia hämäriä yksityiskohtia, joita matkanjärjestäjien esitteissä ei kerrota. Eläinjärjestöt ja tutkijat epäilivät jo aiemmin, että Morgania tullaan käyttämään lisääntymistarkoituksiin. Tämä on nyt käynyt todeksi, ja Morgan saa poikasen lähiaikoina”, kertoo Animalian hallituksen jäsen Niina Lätti.

Animalia vetoaakin edelleen niihin suomalaisiin matkanjärjestäjiin, jotka tarjoavat retkiä Loro Parqueen.

”Ei riitä, että paikkaan ei tehdä opastettuja omia retkiä, vaan yritysten tulisi nyt osoittaa suoraselkäisyyttä ja yksiselitteisesti lopettaa puiston markkinointi. Ainakin Aurinkomatkat ja Tui mainostavat puistoa sivuillaan. Vetoammekin nyt näihin ja muihin Suomessa toimiviin yrityksiin, jotka markkinoivat edelleen kohdetta. Eettisin teko tällä hetkellä on Loro Parque -retkien mainostamisen ja tarjoamisen lopettaminen”, sanoo Animalian toiminnanjohtaja Mai Kivelä.

Animalia on lähettänyt 8.8.2018 matkanjärjestäjille uuden kirjeen, joka on luettavissa täällä.

Lisätietoja

Mai Kivelä
Animalian toiminnanjohtaja
puh. 050 384 5072
mai.kivela(at)animalia.fi

Niina Lätti
Animalian hallituksen jäsen
puh. 041 507 1390
niina.latti(at)gmail.com