Kirje matkanjärjestäjille: Poistakaa Loro Parque kohteistanne

Kirje matkanjärjestäjille: Poistakaa Loro Parque kohteistanne

8.8.2018

Hyvä matkanjärjestäjä

Thomas Cookin ja sen myötä Suomessa toimivan Tjäreborgin päätös lopettaa retket muun muassa Loro Parqueen on saanut laajaa kiitosta niin kansainvälisesti kuin Suomessakin. Myös Animalia kiittää Thomas Cookia ja Tjäreborgia vastuullisesta päätöksestä.

Loro Parquessa on kuusi miekkavalasta, jotka esiintyvät päivittäin. Yksi valaista on luonnosta vuonna 2010 kiinni otettu Morgan-niminen naaras, jonka näytöskäyttöön ei kansainvälisten sopimusten nojalla ole lupaa. Tutkijat epäilivät jo vuonna 2015, että Morgania on tarkoitus käyttää siitokseen[1]. Tämä pelko on nyt valitettavasti käynyt toteen, sillä Morgan saa jälkeläisen lähiaikoina.

Miekkavalaat eivät kuulu vankeuteen. Pienet, virikkeettömät altaat aiheuttavat niille stressiä, aggressioita, sairauksia ja jopa kuolemia. Esimerkiksi SeaWorldin miekkavalaista 92 % on kuollut alle 25-vuotiaina, kun taas luonnossa valaat voivat elää jopa 80–90-vuotiaiksi. Saadakseen lajityypillisen määrän liikuntaa vangitun miekkavalaan tulisi uida 1 400 kertaa altaan ympäri päivässä[2]. Lisäksi miekkavalaat ovat äärimmäisen sosiaalisia ja perheorientoituneita eläimiä, jotka viettävät koko elämänsä perheidensä seurassa. Loro Parquen valaat on kuitenkin erotettu emoistaan hyvin varhaisessa iässä, mikä tekee niiden elinolosuhteista entistä sietämättömämpiä. Puiston valailla on myös todettu olevan vakavia hyvinvointiongelmia[3].

Animalia vetoaa nyt teihin, jotta poistaisitte epäeettisesti toimivan Loro Parquen sivuiltanne ja retkistänne. Ei riitä, että yrityksenne lopettaa omat opastetut retket puistoon, vaan kohteen markkinointi, mainonta ja lippujen tarjoaminen tulee myös yksiselitteisesti lopettaa. Nyt on hyvä hetki osoittaa, että yrityksenne on aidosti vastuullinen matkanjärjestäjä. Eettisin teko tällä hetkellä on Loro Parque -puiston poistaminen retkivalikoimistanne ja verkkosivuiltanne kokonaan.

Ystävällisin terveisin

Mai Kivelä
Animalian toiminnanjohtaja
puh. 050 384 5072
mai.kivela(at)animalia.fi

[1] Spiegl M. V. & Visser I. N. (2015). CITES and the Marine Mammal Protection Act: Comity and Conflict at Loro Parque – White Paper on Whale Laundering. http://www.freemorgan.org/pdfs/Spiegl-Visser-2015-CITES-and-the-MMPA-Comity-and-Conflict-at-Loro-Parque.pdf.

[2] Orcas in Captivity http://uk.whales.org/sites/default/files/orcas-in-captivity-infographic.pdf

[3] Dr Ingrid N. Visser (2012) Report on the Physical & Behavioural Status of Morgan, the Wild-Born Orca held in Captivity, at Loro Parque, Tenerife, Spain. http://www.freemorgan.org/wp-content/uploads/2012/11/Visser-2012-Report-on-the-Phyisical-Status-of-Morgan-V1.2.pdf &

Dr Ingrid N. Visser & Rosina B. Lisker (2016) Ongoing concerns regarding the SeaWorld Orca held at Loro Parque, Tenerife, Spain. http://www.freemorgan.org/wp-content/uploads/2016/07/Visser-Lisker-2016-Ongoing-concerns-regarding-Seaworld-orca-held-at-Loro-Parque-V1.3.pdf