Kiinalaiset muotisuunnittelijat vetoavat turkittomuuden puolesta

Kiinalaiset muotisuunnittelijat vetoavat turkittomuuden puolesta

Kolme kiinalaista muodin huippusuunnittelijaa, Grace Chen, Mary Ma ja Michael Wong ovat sitoutuneet Fur Free Retailer (FFR) -ohjelmaan ACTAsian järjestämässä muotigaalassa Shanghaissa.

Suunnittelijat liittyivät osaksi lähes 40 kiinalaisen muotimerkin ja -suunnittelijan joukkoa, joka ohjelmassa on mukana. Maailmanlaajuisesti FFR-ohjelmaan sitoutuneita merkkejä ja suunnittelijoita on jo 886. Kiina saa tänään myös oman Fur Free Retailer –sivunsa. Suomessa ohjelmaa ylläpitää Animalia.

Muun muassa Oprah Winfreylle ja Kiinan presidentin puolisolle Peng Liyuanille asuja suunnitteleva Grace Chen kertoo, että muoti on turkittomuuden viestinviejä ympäri maailmaa.

”Muotisuunnittelijoina meillä on valtavasti mahdollisuuksia ja vaihtoehtoja turkiksille. Haluaisimme Kiinassa käyttää muotia globaalina maailmankielenä. Elä sydämestäsi ja ilman turkiksia”, Chen kertoo.

Myös suosittu elokuvatähti ja muotisuunnittelija Michael Wong ilmoitti ACTAsian järjestämässä tilaisuudessa, että aikoo luopua kaikista aidoista turkiksista tämän vuoden mallistoistaan alkaen.

Kiina saattaa olla kestävien materiaalien kehityksen kärjessä

Suomalainen vaatemerkki Ivana Helsinki on yksi viidestä ensimmäisestä tahosta, joka sitoutui turkittomuuteen vuonna 2006, kun Animalia toi FFR-ohjelman Suomeen. Ivana Helsingin Paola Suhonen katsoo, että tällaiset uutiset enteilevät turkittomuustrendin kasvua myös Kiinassa.

”Se että Kiinassa tapahtuu tällaista kehitystä, antaa todella positiivista paloa. Kiinassa kuluttaminen kasvaa jatkuvasti. Jos sieltä saadaan tällaisia uutisia, se tietää myös turkittoman trendin vahvistumista”, Suhonen sanoo.

Suhonen näkee myös, että Kiina tulee olemaan eettisten ja ekologisten vaihtoehtojen kehityksen kärjessä.

”Turkikset pystytään täysin korvaamaan kestävällä materiaalilla, se on selkeästi muotiteollisuuden suuntaus. Kiina on materiaaliteknologian etulinjassa. Siellä on sellaista teknologiakehitystä, ettei meillä ole siihen minkäänlaista osaamista”, Suhonen kertoo.

(Juttu jatkuu kuvan jälkeen.)

Tulevaisuudessa turkikset katoavat

Fur Free Alliancen jäsenjärjestö ACTAsia on kansainvälinen järjestö, joka on yli vuosikymmenen ajan työskennellyt Kiinassa turkittomuuden puolesta. Kampanjoinnin saama korkean profiilin tuki osoittaa, että käsitykset hyväksyttävästä muodista ovat muuttumassa Kiinassakin. Kiina on maailman suurin turkistentuottajamaa ja kaiken turkisvälityksen keskuspiste. Uusi suuntaus on signaali siitä, että turkikset kuuluvat muodin historiaan.

Turkittomuustrendi on näkynyt Kiinassa jo pitkään. Kiinassa turkisvarastot ovat täynnä, eivätkä tuotteet liiku. Minkinkasvatus on romahtanut 18 miljoonasta kahdeksaan miljoonaan yksilöön vuosien 2015–2016 aikana.

Myös Suomessa turkishuutokauppa Saga Fursin kesäkuun huutokauppa meni surkeasti. Nahat myytiin tappiolla, ja hinnat laskivat edelleen. Nahkoja jouduttiin myös vetämään myynnistä alhaisten hintojen vuoksi. Jo aiemmin keväällä heikosti sujuneen huutokaupan jälkeen yhtiö antoi tulosvaroituksen. Kesäkuussa julkaistiin myös yhtiön puolivuotiskauden tulos. Välitysmyynnin arvo laski 29 prosenttia ja liikevaihto 17 prosenttia. Huhtikuun lopussa päättyneen puolivuotiskauden liiketulos kääntyi 4,6 miljoonaa euroa tappiolle.

“Kyllähän turkikset selkeästi katoavat tulevaisuudessa. Niitä aletaan pitää juntteina. Jos näen, että joku nuori suunnittelija käyttää turkista, ihmettelen kyllä että miksi. On tietämättömyyttä ja sivistyksen puutetta käyttää turkiksia”, Suhonen sanoo.

Lisätietoa ja lähteet:

www.actasia.org
www.furfreeretailer.com
www.furfreealliance.com
Kopenhagen Fur