Koti kodittomalle ─ Animalia Romanian koiratarhoilla

Koti kodittomalle ─ Animalia Romanian koiratarhoilla

Romaniassa on arvioitu olevan yli 2 miljoonaa koditonta koiraa. Uusia koiria syntyy ja hylätään jatkuvasti, ja se tekee tilanteesta kestämättömän.

(Katso kuvaesitys ja videokooste jutun lopussa!)

Koiratarhoja on Romaniasta useampia, sekä yksityisten paikallisten eläinsuojelijoiden perustamia tarhoja että kunnallisia tarhoja. Animalia vieraili alkuvuodesta muutamalla Romanian pääkaupungin Bukarestin lähistöllä olevalla tarhalla sekä yhdellä eläinklinikalla.

Vierailumme alkoi Glinan kylässä sijaitsevalla eläinsuojeluyhdistyksen Asociatia A Doua Sansan tarhalla. Vastassa oli hyvin surullinen näky: tarhalla oli paljon koiria, jotka olivat hyvin alkeellisissa häkeissä ilman kunnon suojaa talven pakkasilta tai kesän paahtavalta auringolta. Glinan tarha on perustettu noin 10 vuotta sitten, mutta etäisen ja turvattoman sijaintinsa vuoksi sekä alkeellisten olosuhteiden takia tarha ei ole hyvä paikka koirille. Suomalainen Rescueyhdistys Kulkurit ry onkin yhdessä romanialaisen eläinsuojelija Carmen Mandescun kanssa pikku hiljaa siirtänyt viime vuoden aikana Carmenin koiria uudelle Carpen koiratarhalle. Jäljelle jää kuitenkin vielä muiden paikallisten eläinsuojelijoiden koiria, joiden toivotaan pääsevän pois tarhalta.

Carpen nykyaikainen ja turvallinen tarha

Carpen tarhalla.

Seuraavaksi vierailimmekin Carpen koiratarhalla pienessä Mitrenin kylässä. Carpe on Rescueyhdistys Kulkurit ry:n ja eläinsuojelija Carmen Mandescun yhteinen projekti, jonka tavoitteena on rakentaa tarha noin 150 koiralle. Tällä hetkellä tarhalla asuu noin 50 koiraa.

Carpen koiratarhan tarkoitus on tarjota kodittomille koirille inhimillisemmät olot kuin mitä kadut tai monet muut maan vaatimattomat koiratarhat pystyvät tarjoamaan. Tavoitteena on saada koirat kuntoon, sosiaalistettua ja ja näin saamaan paremman mahdollisuuden siirtyä Kulkurit-yhdistyksen adoptio-ohjelman kautta ikiomaan loppuelämän kotiin.

Jollekulle koiratarhat saattavat synnyttää ikävän mielikuvan, mutta Carpe on niin asianmukainen ja siisti kuin koiratarhan voi parhaimmillaan kuvitella olevan. Se on suunniteltu toimivuus ja koirien hyvinvointi edellä. Koirien koppien ja aitauksien puhtaanapito on tehty mahdollisimman helpoksi ja aitaukset on suojattu sateelta ja paahtavalta auringolta. Lisäksi koirien aitausten väliin on rakennettu näkösuojia stressin vähentämiseksi. Carpen yhteyteen on rakenteilla myös pienempiä aidattuja alueita, joissa koirat voivat tutustua ja leikkiä vapaasti toistensa kanssa.

Eläinlääkärin kautta Suomeen

Eläinlääkäri Adina Vladut, Animalian aktiivi Hanna Bärlund ja Kulkureiden aktiivi Rosanna Lahtinen.

Kolmantena vierailukohteena oli Bukarestissa sijaitseva OneVet -eläinlääkäriklinikka, joka on yksi Kulkureiden keskeisimmistä yhteistyötahoista. OneVet on eläinlääkäripariskunnan Adina ja Dragos Vladutin omistama klinikka, jonka kautta Kulkureiden adoptio-ohjelmassa olleet ja Suomeen adoptoidut koirat tulevat. OneVetissä tarkistetaan koirien terveydentila ja rokotukset sekä tehdään EU-lemmikkipassit. Adina Vladut ja hänen työntekijänsä klinikalla ovat omistautuneet kodittomien koirien auttamiselle. Klinikalla asuu parhaillaan kymmeniä kodittomia koiria.

Viimeinen vierailukohteemme oli eläinlääkäri Adina Vladutin perustama koiratarha, joka on vanha maatila Cosoban kylässä. Rauhallisella alueella sijaitseva tila on 1,5 hehtaarin suuruinen ja rakennuksen sisätila käsittää noin 500 neliötä. Cosoban tarha on harvinaisuus Romaniassa, sillä tilalla on myös klinikka, jossa eläimet saavat tarvittaessa eläinlääkärin hoitoa. Klinikalla valmistellaan myös tarhalta Suomeen matkustavat koirat.

Cosoban tarhalla.

Cosoban tarhalla on avara piha, jossa osa koirista saa juosta vapaasti. Hyvin suojatuissa häkeissä on yleensä 2─3 koiraa. Häkkirivistöt sijaitsevat kaukana toisistaan, jolla taataan mahdollisimman stressittömämmät ja rauhallisemmat olot koirille. Lisätilalle on kuitenkin tarvetta, sillä tarhalle päätyy lisää koiria jatkuvasti. Koiria on tällä hetkellä noin 300, ja kaikille pitäisi saada apua. Tarhan ympäriltä on vuokrattu lisämaata sekä rakennus, josta yritetään saada koirille sopiva suoja. Rahapula kuitenkin estää rakennustöiden jatkumisen.

Lentokummi vie omaan kotiin

Kulkureiden adoptio-ohjelman kautta saapuu Suomeen lähes viikoittain useampia koiria, ja vuonna 2017 lähes 500 koiraa. Onnistuneet adoptiot ovat OneVetin sitoutuneiden työntekijöiden ansiota. He hoitavat matkustamiseen liittyvän byrokratian, koirat matkustuskuntoon, tuovat koirat lentokentälle ja varmistavat lentokentän henkilökunnan kanssa, että kaikki on niin kuin pitää. He myös toimittavat EU-lemmikkipassit ja muut tarvittavat tiedot lentokummeille, joita ilman koiria ei voisi lennättää Romaniasta Suomeen.

Lentokummit huolehtivat koirien passeista sekä matkustamossa matkaavasta koirasta siihen saakka, kunnes saapuvat koirien kanssa Suomeen. Kun kummit ja koirat saapuvat Helsinki-Vantaan lentokentälle, Kulkurien vapaaehtoiset ovat yhdessä tulevien perheiden kanssa ottamassa koiria vastaan. Kentällä omistajien kanssa käydään vielä luovutusprosessi läpi, tutkitaan koirat huolella, tarkistetaan passit ja koiran siru yhdessä omistajien kanssa ja valokuvataan koirat. Tämän jälkeen koirat voidaan luovuttaa hoito-ohjeiden kera uusiin koteihinsa.

Pomelo lähdössä kohti omaa kotia.

Näky lentokentällä on koskettava, kun koirat raskaan lennon jälkeen pääsevät lämpimiin syleihin. Koirat saavat vihdoin oman loppuelämänsä kodin, jossa he saavat sen huomion ja huolenpidon, joka heille kuuluukin. Onneksi onnellisia tarinan loppuja on

olemassa, vaikka edelleen hyvin suuri määrä koiria on avun tarpeessa.

Tarhojen tukemisen ja koirien adoptointien lisäksi Kulkurit järjestää myös sterilointi- ja valistuskampanjoita, jotta asenteet koiria, tai ylipäätään eläimiä kohtaan, saataisiin humaanimmalle tasolle ja koirien lisääntymistä rajoitettaisiin eettisellä sekä kestävällä tavalla Romaniassa. Lisätietoja miten juuri sinä voit auttaa Romanian koiria, löytyy Kulkureiden sivulta.

Animalia on tukenut Carpe-projektia ohjaamalla 2 500 euroa saamastaan koirien hyväksi tehtävään työhön suunnatusta testamenttilahjoituksesta. Lue lisää testamenttilahjoituksesta täällä.

Teksti: Hanna Bärlund, kuvat: Sami Säynevirta, Rosanna Lahtinen

Artikkelin lyhyempi versio on julkaistu Animalia-lehden numerossa 2/2018

Kuvaesitys vierailusta

Glinan tarhalla.

Glinan tarhalla.

Glinan tarhalla.

Parvosta toipuneet pennut matkalla Carpen tarhalle.

Kulkureiden Veera Nuri.

Carpen tarhalla.

Brida ja Rosanna Carpen tarhalla.

Carpen tarhalla.

Carpen tarhalla.

Sami Säynevirta Carpen tarhalla.

Otto-koira ja Animalian puheenjohtaja

ja Kulkureiden Rosanna Lahtinen Cosoban tarhalla.

Eläinlääkäri Adina Vladut, Animalian Hanna Bärlund

Cosoban tarhalla.

Cosoban tarhalla.

Cosoban tarhalla.

Pomelo-koira Cosoban tarhalla.

Pomelo-koira lähdössä matkaan.

Pomelo valmiina uuteen kotiin.

 

Videokooste vierailusta