Belgian Vallonia tekemässä kunnianhimoista eläinsuojelulakiuudistusta  

Belgian Vallonia tekemässä kunnianhimoista eläinsuojelulakiuudistusta  

Vallonia, yksi Belgian liittovaltion kolmesta alueesta, on tekemässä merkittäviä uudistuksia eläinten hyvinvoinnin eteen. Vallonia haluaa esimerkiksi kieltää häkkikanalat. Turkistarhaus alueella kiellettiin jo vuonna 2016.

Vallonian uusi eläinsuojeluasetus hyväksyttiin ensimmäisessä käsittelyssä viime viikolla. Voimaan tullessaan asetus muun muassa tunnustaisi eläimen arvokkaana ja tuntevana olentona. Lisäksi isona päätöksenä voidaan pitää uusien häkkikanaloiden rakennuskieltoa. Olemassa olevien häkkikanaloiden tulee lopettaa toimintansa viimeistään vuoteen 2028 mennessä.

”Suomessa uuden eläinsuojelulain valmistelu vaikuttaa lähinnä vitsiltä. Muut maat tekevät tällaisia edistyksellisiä ulostuloja, mutta meillä ei kunnianhimoisiin ratkaisuihin ole tahtoa. Vastikään Norjan hallitus kirjasi turkistarhauskiellon hallitusohjelmaansa, ja nyt Vallonia näyttää meille esimerkkiä, miten eläinten hyvinvoinnista säädetään. Suomella olisi mahdollisuus liittyä edistyksellisten joukkoon, eikä jäädä eläinsuojelun takapajulaksi”, sanoo Animalian toiminnanjohtaja Mai Kivelä.

Suomessa esimerkiksi parsinavetoita eikä porsitushäkkejä aiota kieltää, eikä teurastamojen videovalvontaa aseteta pakolliseksi. Turkiseläinten oloihin ei ole luvassa parannuksia, eikä eläimen itseisarvoa tunnusteta.

Vallonian eläinsuojeluasetukseen sen sijaan ehdotetaan häkkikanalakiellon lisäksi myös muita merkittäviä parannuksia:

• Valaita ei saa pitää vankeudessa, ja merieläinpuistot kielletään.

• Poniratsastus kielletään huvipuistoalueilla ja vastaavissa paikoissa 1. tammikuuta 2023 alkaen.

• Teurastamoihin asetetaan videovalvonta.

• Torjunta-aineiden sekä kodin puhdistusaineiden testaaminen eläimillä kielletään. Myös tuotteiden ainesosien testaus kielletään.

• Liima-ansat kielletään.

• Eläimen jatkuva paikalleen kytkeminen kielletään.

• Laboratorioita on mahdollista verottaa sen mukaan, kuinka monta koe-eläintä ne käyttävät.

• Sitoudutaan kehittämään strategia, jolla vähennetään koe-eläinten käyttöä.

• Laiduntaville eläimille on oltava suoja.

Lisäksi on mahdollista, että eläinten pakkosyötön kielto sisällytetään myös tekstiin. Hallitus ei ollut asiasta yksimielinen, mutta ympäristökomitealla on vielä mahdollisuus saada kielto mukaan.

”Uusi laki on merkittävä askel eläinten hyvinvoinnille Valloniassa. Sen myötä Valloniasta tulee yksi edistyksellisimmistä alueista Euroopassa, mitä tulee eläinten hyvinvointiin”, sanoo belgialaisen eläinjärjestön Gaian puheenjohtaja Michel Vandenbosch.

Asetusluonnos menee seuraavaksi valtioneuvoston käsittelyyn, josta se jatkaa hallituksen toiseen käsittelyyn. Toisen käsittelyn jälkeen luonnos etenee ympäristövaliokuntaan ja lopulta äänestykseen.

Lisätietoa:

Gaia: Wallonia adopts an ambitious Animal Welfare Code
Animalia vaatii eläinsuojelulain palauttamista valmisteluun