Animalian uusi hallitus: Viime aikojen turkiskiellot enteilevät rajua dominoefektiä

Animalian uusi hallitus: Viime aikojen turkiskiellot enteilevät rajua dominoefektiä

Animalia sai uuden hallituksen vuosikokouksessa 24. maaliskuuta. Uusina jäseninä hallitukseen nousivat VTK Jenna Aarnio Turusta, mediatuottaja Eliisa Alatalo Helsingistä, FM Niina Lätti Helsingistä sekä YTM Salla Tuomivaara Helsingistä.

Viime aikojen uutiset turkisten hyväksyttävyyden laskusta, suuryritysten turkittomuuslinjaukset sekä eri maiden tarhauskiellot saavat Animalian uuden hallituksen toiveikkaaksi. Hallitus uskoo, että näemme vielä turkisalan täydellisen romahtamisen.

Viime vuodet, ja erityisesti viimeiset puoli vuotta, ovat olleet Animalialle iloisten uutisten aikaa. Turkisten vastaista työtä jo vuosikymmeniä tehnyt järjestö näkee, että kiihtyvällä tahdilla tulevat turkisuutiset ovat merkki dramaattisesta käänteestä turkisalalla.

Viime vuoden lopulla muotimaailman suunnannäyttäjät Gucci ja Michael Kors luopuivat turkiksista. Sitä ennen saman päätöksen ovat tehneet jo muun muassa Hugo Boss ja Armani. Tämän vuoden puolella Lontoon Camden Town sekä Yhdysvaltojen San Francisco kielsivät turkisten myynnin. Uusimmat turkittomuuslinjauksen kanssa ulos tulleet huippubrändit ovat Versace, Furla, Donna Karan ja DKNY.

”Muotitalo toisensa jälkeen luopuu turkiksista, vaikka ne olisivat olleet tärkeä osa yrityksen imagoa. Nämä uutiset ovat huikeita voittoja turkistarhauksen vastaiselle työlle niin Suomessa kuin kansainvälisesti. Ne kertovat myös yksilön voimasta: kun riittävän moni valitsee eettisemmin, joutuvat myös kansainväliset jättiyritykset taipumaan. Yksilön valta on suuri”, sanoo Animalian hallituksen uusi jäsen Jenna Aarnio.

Suomi on Puolan ja Kiinan ohella maailman suurimpia turkisten tuottajamaita. Puolassa on käynnissä parlamentaarinen keskustelu turkistarhauskiellosta. Norjan hallitus kirjasi tarhauskiellon hallitusohjelmaansa aiemmin tänä vuonna. Animalian hallitus vetoaakin suomalaisiin päättäjiin. Turkistarhauksen markkinoiminen eettisenä ei mene enää läpi.

”Suomi alkaa jo olla hyvin yksinäinen turkisagendansa kanssa. Suomalaisen turkisalan, kuten poliitikkojenkin, olisi nyt aika pysähtyä kuuntelemaan maailmalta kuuluvia signaaleja ja kansalaisten viestejä meillä ja muualla. Voidaan miettiä, miltä turkistuotteiden tulevaisuus näyttää muutaman vuoden päästä, kun jo nyt yhä useampi pitää turkiksia kaikkea muuta kuin eettisenä tai luksuksena. Alaan kohdistuvat takaiskut alkavat olla sitä luokkaa, että turkistarhaus saattaa Suomessa hyvinkin olla historiaa ennen kuin sitä ehditään lainsäädännöllä eurooppalaiseen tapaan kieltää. Tulemme vielä näkemään turkisalan täydellisen romahtamisen”, sanoo Animalian puheenjohtajana jatkava Sami Säynevirta.

Puheenjohtajan ja uusien jäsenten lisäksi hallituksessa jatkavat Minna Hjort (FM) Helsingistä, Johanna Hiekkala (merkonomi) Helsingistä, Pauliina Klemola (FM) Kouvolasta, Erja Laakkonen (KT, FM) Joensuusta, Senni Puustinen (journalisti) Helsingistä ja Tuuli Solhagen (FM) Espoosta.

Lisätietoja
Sami Säynevirta
Animalian puheenjohtaja
puh. 040 533 3570

Jenna Aarnio
Animalian hallituksen jäsen
jenna.k.aarnio@utu.fi

Heidi Kivekäs
vs. toiminnanjohtaja
Animalia
p. 050 384 5072
heidi.kivekas(at)animalia.fi

Kuvassa ylävasemmalta Minna Hjort, Eliisa Alatalo, Erja Laakkonen, Niina Lätti, Senni Puustinen, Pauliina Klemola ja Jenna Aarnio ja alavasemmalta: Sami Säynevirta, Salla Tuomivaara, Johanna Hiekkala