”Häpeä, Suomi!” – Katso upeat kuvat Eläinten ääni -mielenosoituksesta

”Häpeä, Suomi!” – Katso upeat kuvat Eläinten ääni -mielenosoituksesta

Lauantai 17. helmikuuta kohoaa kohti keskipäivää kirkkaana ja kuulana Helsingissä. Satoja mielenosoittajia kekseliäine kyltteineen kokoontuu hiljalleen Rautatientorille. Tunnelma on rennon odottava – vielä tässä vaiheessa emme tiedä, että päivän kulkueesta kasvaa 2010-luvun suurin suomalainen eläinoikeusmielenosoitus.

(Juttu jatkuu kuvien jälkeen.)

Eläinten ääni -mielenosoitus herätti jo etukäteen poikkeuksellisen laajaa kiinnostusta. Mielenosoituksen korvilla kannanottonsa ministeriön eläinlakiesityksen riittämättömyydestä julkaisivat muun muassa kirjailijat Laura Lindstedt ja Laura Gustafsson, Keskustanuoret, Vasemmistonuoret sekä muusikot Laura Sippola, Sami Yaffa ja Pate Mustajärvi. Animalia sai yhteydenottoja ja tuenilmauksia lukuisilta eri toimijoilta yli puolue- ja ammattirajojen. Kiinnostusta selittää osaltaan vuoden 2016 Eurobarometrin tulos, jonka mukaan jopa 90 % suomalaisista haluaisi tuotantoeläimille paremmat oltavat.

(Juttu jatkuu kuvien jälkeen.)

Kulkue lähtee liikkeelle läpi Helsingin keskustan kohti Kansalaistoria. Mielenosoittajien huudot, kuten ”Häpeä, Suomi!” ja ”Tarhaton tulevaisuus! Tarhaton tulevaisuus!”, kajahtelevat pitkien kivirakennusten seiniä. Viimeistään Lasipalatsin kohdalle saavuttaessa on selvää, että marssijoita on mukana vähintäänkin satoja. Paria tuntia myöhemmin poliisi varmistaa, että osallistujamäärä kohosi parhaimmillaan yli 1000:een, mikä tekee Eläinten äänestä tämän vuosikymmenen suurimman eläinoikeusmielenosoituksen.

(Juttu jatkuu kuvien jälkeen.)

Mielenosoitus kaartaa Kiasman ohi Kansalaistorille. Eduskuntatalo siintää tuimana yleisömassan takana. Väkijoukko siirtyy kuuntelemaan Animalian ja muiden mielenosoituksen järjestäjätahojen yhteiskannanottoa.

Esitystä kritisoidaan kovin sanoin. Animalia yhdessä muiden eläinasiajärjestöjen kanssa vaatii lainsäätäjiltä kunnianhimoa ja odottaa lakiesitykseltä vähintäänkin tuotantoeläinten vedensaannin takaamista ja paikalleen kytkemisen kieltämistä.

Järjestöjen vaatimuksia seuraavat kansanedustajien puheenvuorot. Heistäkin moni toivoo eläinlakiesitykseltä parempaa:

”Tällä lailla eläimiä saa kohdella sellaisilla tavoilla, jotka muualla ovat kiellettyjä. Se ei missään nimessä ole eläinten etu”, kansanedustaja Emma Kari (vihr.) kritisoi esitystä.

”Suomi haluaa pärjätä olympialaisissa: olla maailmassa kolmen kärjessä. Eläinten hyvinvoinnin kannalta Suomen pitäisi olla tulevaisuudessa kultamitalisti”, kansanedustaja Ritva “Kike” Elomaa (ps.) kannustaa ja peräänkuuluttaa parempaa eläinsuojelua.

(Juttu jatkuu kuvien jälkeen.)

Animalian opiskelijaryhmän kansankeittiö ruokkii puolessatoista tunnissa lähes koko kulkueen lämmittävällä vegaanisella keitolla, kahvilla ja teellä. Kirpakka pakkasilma alkaa siitä huolimatta tehdä tehtävänsä ja harventaa osallistujajoukkoa hiljalleen. Paikalla on kuitenkin yhä satoja ihmisiä, kun mielenosoituksen viimeistelevät musiikkiesitykset Laura Sippolalta ja Eva & Manu -duolta.

Tilaisuuden juontaja Ina Mikkola kiittää paikalle tulleita vielä viimeisen kerran. Piuhoja vedetään nippuun, kyltit kasataan kuormurin perälle. Eduskuntatalo jatkaa sinnikästä tuijotustaan kohti tyhjentyvää Kansalaistoria. Mielenosoitus on päättynyt, mutta voimme olla varmoja, että tänä ihan tavallisena lauantaina eläinten ääni on kuulunut poikkeuksellisen kauas.

Teksti: Emmi Pääkkönen
Kuvat: Eepu Näsi, Evan ja Manun kuva Minna Hjort

Mitä voit tehdä seuraavaksi?

  • Millainen olisi aidosti kunnianhimoinen eläinlaki? Animalia on koonnut asiantuntijoiden kannanottoja lakiesitykseen omalle Pystymme parempaan -varjolausuntosivustolleen. Lausunnoissa lakiesitys saa kylmää kyytiä. Lue varjolausuntoja täällä.
  • Mahdollista näkyvä kampanjointi ja vaikuttava mediatyö eläinten puolesta jatkossakin: ryhdy Animalian kuukausilahjoittajaksi. Jo 7 euroa kuussa varmistaa, että pitkäjänteinen työmme jatkuu! Voit myös tehdä kertalahjoituksen haluamallasi summalla verkossa.
  • Tuo eläinten ääni kuuluviin ja allekirjoita Animalian ja SEY Suomen eläinsuojeluyhdistysten liiton Eläinlaki-vetoomus. Muista myös jakaa vetoomusta eteenpäin sosiaalisessa mediassa! Tavoitteenamme on saada vetoomukselle 100 000 allekirjoitusta ennen kuin hallitus ryhtyy käsittelemään eläinlakiesitystä, joten aika toimia on nyt!