Pandoja ei pitäisi tuoda Suomeen

Pandoja ei pitäisi tuoda Suomeen

Pandoja ei tule pitää eläintarhoissa ihmisten viihdykkeenä. Lisäksi pandojen suojeluohjelmassa korostuvat epäolennaiset kysymykset.

”Pandat ovat sopeutuneet Kiinan ilmasto- ja luonnonoloihin ja niille on vaikeaa luoda Suomessa lajinmukaisia olosuhteita. Näin vaativia, harvinaisia eläimiä on vastuutonta tuoda tuhansien kilometrien päähän elinympäristöstään”, sanoo Animalian vs. toiminnanjohtaja Heidi Kivekäs.

Isopandat ovat sopeutuneet Suomea lauhkeampaan ilmastoon ja talvet ne saattavat joutua viettämään pääasiassa sisätiloissa. Pandat syövät lähes yksinomaan bambua, jota uutisoinnin mukaan joudutaan tuomaan ulkomailta.

”Tarhaolosuhteissa vaikeasti lisääntyvien pandojen tuominen Ähtäriin ei ole lajin suojelun kannalta merkityksellistä. Niiden suojelua tulisi tukea lajin elinympäristössä Kiinassa. Lisäksi pandojen vuokraaminen eläintarhoihin ympäri maailmaa saattaa lisätä niiden pyydystämistä luonnosta tarhoja varten”, sanoo Kivekäs.

Isopanda on luokiteltu vaarantuneeksi. Isopandoja elää Kiinassa vapaana ainoastaan noin 1 800 yksilöä ja nämäkin vain kolmen maakunnan alueella. Elinympäristön häviäminen ja salametsästys ovat lajin suurimpia uhkia.

”Pandanvuokraamisella ei ole mitään tekemistä suojelun kanssa, vaan Kiina käyttää pandoja kulttuurinsa, taloutensa ja ulkopolitiikkansa symbolina sekä neuvotteluaseena. Pandapolitiikan historia osoittaa, että pandoja on aina käytetty ensisijaisesti neuvotteluvälineenä. Hallitus käyttää varojaan epätasaisesti: vangittujen pandojen tutkimus ja sijoittaminen eläintarhoihin vie resurssit pandojen säilymisen kannalta paljon arvokkaammalta luonnonympäristöihin suuntautuvalta työltä”, Animalian haastattelema turvallisuussyistä nimettömänä pysyttelevä kiinalainen pandatutkija huomauttaa.

Animalia kannustaa ihmisiä tutustumaan eläimiin niiden luontaisissa oloissa esimerkiksi vastuullisen luontomatkailun puitteissa tai tuotantoeläinten turvakodeissa.

Lisätietoja:

Kiinalainen pandatutkija: Ähtärin ei pitäisi ottaa pandoja vastaan

Pandat eivät kuulu Suomeen – uhanalaisia villieläimiä ei tule käyttää eläintarhojen vetonauloina