Presidenttipari sai järjestöiltä vegaanisen joulutervehdyksen

Presidenttipari sai järjestöiltä vegaanisen joulutervehdyksen

Eläin- ja ympäristöjärjestöt luovuttivat perinteisen jouluisen kasviskorin presidenttiparille jo kuudennen kerran. Myös Lennu-koiran viime vuoden suosikiksi muodostunut vegaaninen puruluu oli jälleen korissa mukana.

Tänä vuonna tervehdyksessä nostettiin esiin erityisesti eläimiä ja suomalaista luontoa. Vegaanisella kasviskorilla järjestöt haluavat kertoa, kuinka omilla valinnoillaan voi vaikuttaa niin eläinten, luonnon, ilmaston kuin ihmistenkin hyvinvointiin.

Itsenäisyyden juhlavuoden kunniaksi järjestöjen yhteisen puheen pitivät Suomen luonnonsuojeluliitto sekä Natur och Miljö.

 

Arvoisat Tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja Rouva Jenni Haukio

Meillä on ilo tuoda Teille tänäkin vuonna eläinsuojelu- ja luontojärjestöjen yhteinen kasviskori joulutervehdyksenämme. Näin itsenäisyyden juhlavuonna teemme sen yhdessä, tillsammans, molemmilla kotimaisilla äidinkielillämme.

Vi representerar elva organisationer, som jobbar för djurens och naturens välfärd. Tillsammans representerar våra organisationer några hundra tusen finländare.

Juhlavuotemme yhdeksi tärkeksi teemaksi on noussut suomalainen luonto. Tuntuu siltä, kuin suomalaiset olisivat alkaneet pohtia ehkä uudellakin tavalla suhdettaan luontoon ja toisiin lajeihin. Tämä pohdinta tuntuisi ulottuvan marjametsiin ja ihmisterveyteen mutta myös tuotanto- ja lemmikkieläimiin.

Etiska val angående just produktionsdjur märks allt mer i finländarnas vardag. Staten kan stöda dessa val, som även bidrar till bekämpning av klimatförändringen, hur djur mår och minskad övergödning av våra vatten.

Lainsäädännössä merkittävä asia on uusi, juuri valmistumassa oleva eläinsuojelulaki. Se uudistetaan vain parinkymmenen vuoden välein, koskee valtavaa määrää eläimiä, mutta saattaa jäädä sisällöltään vanhentuneeksi jo syntyessään.

En minskad köttkonsumtion är en effektiv åtgärd för att bekämpa klimatförändringen och minska övergödningen. Finska innovationer har en stor roll här för att ersätta köttet. Den egna vardagen kan alla påverka, och Ni har verkligen visat fint exempel i den här frågan.

Juhlavuonnamme suomalaisia on kutsuttu monin tavoin luontoon. Suomen luonnon päivien tapahtumiin osallistui ainakin 300 000 suomalaista. Miljoona linnunpönttöä -kampanja naulasi tavoitteensa ja paatsamasinisiipi avasi siivensä kansallisperhosena. Teillä on ollut merkittävä rooli luonnon arvon esiintuomisessa, mistä lämpimästi kiitöämme.

Samtidigt är det ständigt aktuellt att jobba och tala för naturen; skogarna, våtmarkerna och för våra strömmande vatten. Den finska naturen är otroligt vacker, men under hårt tryck och ständiga hot. Uppmuntrande är ändå att utomlands har Finland uppmärksammats under jubileumsåret. Vår rena och vackra natur är ett verkligt trumfkort för turismen.

Erityisesti lasten ja nuorten osalta näemme tärkeänä, että heillä on mahdollisuus omaan lähiluontoon.

Vi tror stenhårt på att alla barn ska få en chans att uppleva, upptäcka, leka och lära mitt ute i naturen.

Juhlavuotemme avainsanat, yhdessä – tillsammans, ovat viisaita myös suhteessa eläinystäviimme kodeissa ja luonnossa, suurpepetoja myöten. Suomalaisuudessa tämä yhteys luomakuntaan on ollut vahva niin erämaissa kulkiessa, savupirteissä jopa sisälle asti ja näkynyt joulunaikaan pihapiireissä kauralyhteinä. Toivomme tämän yhteyden säilyvän ja vahvistuvan, vaikka muodot muutuisivatkin.

Den här vegekorgen representerar vårt ansvarsfulla förhållande till naturen. I korgen hittas något bekant, och även något nytt. Och så har vi förstås inte glömt Lennu heller.

Näillä sanoilla ja tällä korilla haluamme toivottaa teille kaikki yhdessä rauhallista ja iloista odotusaikaa matkalla jouluun.

Vi önskar Er en riktigt God och Fridfull Jul.

Kori sisälsi seuraavat tuotteet:

Luomu glögitiiviste
Luomu rypsiöljy
Luomu koivunmahla
Pellava Musti (pellavaöljy koiralle)
Punainen marjajauhe (puolukka, punaherukka, karpalo)
Sininen marjajauhe (mustaherukka, mustikka, variksenmarja, marja-aronia)
Kaurahiutale
Nokkospesto, kuiva aines
Metsän salsa, kuiva aines
Härkäpapupasta
Hamppusnäksi
Seitan kasviskinkkuaines
Kvinoa
Herneitä
Yrttitee
Ruusujuuriuute (Suomalaisesta ruusujuuresta valmistettu uutos, pipettipullossa)
Piparkakkuraakasuklaa 2 kpl
Marjaisia välipalapatukoita 6 kpl
Mustikka tummasuklaapatukka 2 kpl
Pakuri täysksylitolitabletti
Hamppukuituinen tiskirätti
Kehäkukkarasva
Himalajasuola-kahvi vartalokuorinta
Suomalaista multa-porkkanaa
Suomalaisia punajuuria
Vegaaninen puruluu Lennulle
Vegaaninen rasva-pähkinä-siemenkakku Mäntyniemen linnuille

Kasviskorin luovuttivat Animalian toiminnanjohtaja Heidi Kivekäs, BirdLife Suomen varapuheenjohtaja Hanna Aalto, Greenpeacen maajohtaja Sini Harkki, Helsingin eläinsuojeluyhdistyksen toiminnanjohtaja Pirjo Onza, Kuono ry:n hallituksen puheenjohtaja Katri Kovanen, Luonto-Liiton toiminnanjohtaja Salla Tuomivaara, Natur och Miljön puheenjohtaja Andrea Weckman, Suomen eläinsuojeluyhdistysten liiton toiminnanjohtaja Kati White, Suomen luonnonsuojeluliiton viestintäpäällikkö Matti Nieminen, Vegaaniliiton varapuheenjohtaja Aro Mielonen, WWF:n pääsihteeri Liisa Rohweder ja Vegaaniliiton perustajajäsen Päivi Hagner.

Kuvat: Tasavallan presidentin kanslia