Eläinten viihdekäyttö sirkuksissa vähenee ympäri maailmaa

Eläinten viihdekäyttö sirkuksissa vähenee ympäri maailmaa

Vuonna 2017 on saatu hyviä eläinuutisia muun muassa Virosta, Intiasta, Italiasta, Irlannista, Romaniasta sekä Kanadan Windsorista.

Syyskuussa Viron parlamentti kielsi kaikkien luonnonvaraisten eläinten käyttämisen sirkuksissa. Kielto on suuri voitto paikallisille eläinoikeusjärjestöille, jotka ovat jo vuosia tehneet töitä kiellon puolesta. Järjestöjen edustajat iloitsevat siitä, että tulevaisuudessa luonnonvaraisten eläinten ei enää tarvitse elää epämääräisissä olosuhteissa tai kärsiä jatkuvista kuljetuksista ja sirkusten kyseenalaisista koulutusmetodeista. Virolaiset järjestöt jatkavat työtä sen puolesta, että kaikkien eläinten käyttö sirkuksissa kielletään.

Myös Intia teki samanlaisen linjauksen. Maa kielsi jo vuonna 1998 karhujen, apinoiden, panttereiden, leijonien ja tiikereiden viihdekäytön. Vuonna 2013 kiellettiin norsujen käyttö, mutta kieltoa on voinut kiertää. Laajennettu kielto, joka nyt kieltää kaikkien villieläinten käytön, on seurausta tutkimuksista, joissa selvisi, että sirkuseläimiä kohdellaan hyvin julmasti.

Italian parlamentti kielsi marraskuussa 2017 kaikkien eläinten käytön sirkuksissa ja muissa kiertävissä esityksissä. Päätöksella on valtava merkitys, sillä maassa on noin 100 sirkusta, joissa on yli 2 000 eläintä. Italian eläinjärjestöjen tutkimusten mukaan eläimiä koulutetaan väkivalloin tekemään temppuja, eivätkä sirkukset voi taata eläinten hyvinvointia, kun niitä kuljetetaan paikasta toiseen pienissä häkeissä.

Irlannissa villieläinsirkuskielto astuu voimaan heti vuoden 2018 alusta. Lakimuutos on eläinjärjestöjen vuosikymmenen mittaisen työn tulosta. Tieto Irlannin villieläinkiellosta sirkuksissa tuli marraskuussa vain päivä Italian päätöksen jälkeen.

Marraskuussa saatiin uutisia myös Kanadan Windsorista, kun kaupunki kielsi alueellaan sirkukset ja esitykset, joissa esiintyy villieläimiä. Vuoden 2017 kesäkuussa villieläinten käyttö sirkuksissa kiellettiin Romaniassa, jossa 60 000 ihmistä allekirjoitti vetoomuksen kiellon puolesta.

Lisäys 21.12.2017: Skotlannissa lakiesitys, joka kieltää villieläinten käytön kiertävissä sirkuksissa, hyväksyttiin 20.12.2017. Kielto tulee voimaan vuoden 2018 alusta.

 

Lisätietoa:

Eurogroup for Animals: Greatest victory in the history of Estonian animal protection: Estonia banned wild animal circuses!

One Green Planet: Victory! India Bans the Use of Wild Animals in Circuses

Stop Circus Suffering: VICTORY! Italy has banned ALL animals in circuses!

BBC News: Wild animals banned from circuses in Republic of Ireland

CTV News Windsor: Windsor bans circus acts containing animals

One Green Planet: Victory! Romania Bans the Use of Wild Animals in Circuses

BBC News: Wild animals in travelling circuses banned in Scotland