Keräystuotoilla tehtiin uusi laidun Tuulispäähän

Keräystuotoilla tehtiin uusi laidun Tuulispäähän

Viime vuonna toteutetun laidunkeräyksen ansiosta Eläinsuojelukeskus Tuulispäälle saatiin hankittua uusi laidun, joka mahdollistaa uusien eläinyksilöiden auttamisen.  

Laitumen avauspäivänä Tuulispää lähettää livekuvaa Facebookissa laitumelle saapuvista eläimistä. Eläinten riemu tarttuu katsojaan, kun ne peräkanaa kirmaavat innoissaan noin viiden hehtaarin kokoiselle laitumelle. Letkaa johtaa lumivalkoinen lapinlehmä Jekku, joka loikkii kuin jänis sinne tänne. Välillä jarrut pitää kuitenkin lyödä pohjaan, kun vastaan tulee uusia hajuja ja tutkittavia asioita. Animalian kummilehmä Jennifer ja loput naudat tulevat vähintään yhtä vauhdikkaasti perässä, ja nautojen jälkeen tohkeissaan olevat lampaat.  

”Näähän on kuin ekaluokkalaiset ekana päivänä koulussa. Ei päätä häntää, vähän ihmetyttää ja ihastuttaa”, joku kirjoittaa lähetyksen kommenttikenttään.  

Ja juuri sellaista se on. Aitoa iloa ja ihmetystä. Onnea. 

 

Laidun saatiin tukijoiden ansiosta 

 

Tuulispään laidunkeräys käynnistettiin viime vuonna, kun sopiva maapala löytyi ostettavaksi. Oma laidun oli ollut Tuulispään haaveissa jo kauan. 

”Halusimme tarjota nykyisille eläimille lisää tilaa ja vastaanottaa muutamia uusia eläimiä. Lisätilan myötä meillä on myös enemmän ottaa vastaan kiireellisesti kotia tarvitsevia eläimiä ja etsiä niille uusia koteja. Näin pystymme auttamaan useampaa eläinyksilöä”, Tuulispään puheenjohtaja Piia Anttonen kertoo.  

Laidunkeräys oli menestys ja tuotti lopulta yli 60 000 euroa. Animalia osallistui tempaukseen omalla laidunkeräyksellään, joka tuotti Tuulispäälle 13 651,41 euroa. Lisäksi Animalia halusi kampanjan puolivälissä kirittää keräystä ja lahjoitti ylimääräisen 10 000 euroa suoraan Tuulispään laitumeen. 

Kesällä 2017 laidunta alettiin rakentaa. Riistakeskus myönsi Tuulispäälle petoaitatarvikkeet kesällä, ja aidanpystytystalkoot järjestettiin heinäkuussa. Loppukesästä naudat ja lampaat pääsivät muutamaan uuteen kesäkotiinsa.  

 
Halilampaat laitumella 

 

Animalian toimiston porukka kävi talkoilemassa Tuulispäässä syykuussa. Ennen töitä piti tietenkin käydä katsomassa uusi laidun ja tervehtimässä eläimiä. Samalla niille vietiin vettä. Laitumella käydään kaksi kertaa päivässä. 

Muutaman kilometrin päässä oleva laidun avautuu pienen tien ja muutaman ladon takaa kuin yllättäen. Kun eläimet kuulevat meidät, ne kaikki kiirehtivät innoissaan tulijoita vastaan. Laitumella jokaista tulijaa kohden on useampiakin rapsuteltavia, kun hellyydenkipeät naudat ja lampaat tulevat kilvan aivan kiinni.  

”Lampailla ei ole lainkaan henkilökohtaisen tilan kunnioitusta”, Anttonen nauraa, kun lampaat työntävät päänsä suoraan syliin tai asettavat otsansa ihmisen poskea vasten. Valtavaksi kasvanut Late-härkä hiipii pahaa-aavistamattoman vieraan taakse ja muksaisee tätä lempeästi suurella päällään. Yhtä kaikki, animalialaiset ovat yhtä suurta hymyä. Ei ole enää lainkaan varmaa, minkä lajisia eläimiä täällä pelastetaankaan.   

 

Sikojen aitaus uusiksi   

 

Maa- ja metsätalousministeriön tekemän asetusmuutoksen takia Tuulispäänkin sioille Oskulle, Sulolle, Siirille, Saaralle, Lillille ja Papulle on rakennettava uusi, asetukset täyttävä, aitaus. Uudet kaksoisaidat vaaditaan ensi vuoden alusta kaikille ulkoileville kesysioille afrikkalaisen sikaruton ehkäisemiseksi. Animalialaiset pääsivät aloittamaan uuden aitauksen ulommaisen verkon pystyttämistä. Anttonen kertoi, että tupla-aita mahdollistaa myös kettuparivaljakko Oton ja Unelman aitauksen suurentamisen, joten tupla-aidasta tuleekin tuplahyöty. 

Syksyn tultua naudat ja lampaat muuttivat takaisin Tuulispään metsälaitumelle, jota siat asuttivat kesän ajan, ja possut muuttivat takaisin omaan aitaukseensa. Ensi kesänä Tuulispään uudelle laitumelle pääsevät myös tilan uusimpiin asukkaisiin lukeutuvat Vippa ja Konsti. Emälehmä Vippa ja sen vasikka Konsti sekä jo aiemmin Tuulispäästä kodin saaneet härät Lennu ja Jekku ovat hyviä esimerkkejä siitä, mitä laidunkeräyksellä saatiin aikaan.  Nämäkin yksilöt saivat mahdollisuuden elää. Huhut kertovat, että loppuvuodesta Tuulispään populaatio kasvaa jälleen ainakin yhdellä onnekkaalla.

Teksti: Taija Rinne, kuvat: Laura Uotila