Ansapyynti ei ole eettinen vaihtoehto

Ansapyynti ei ole eettinen vaihtoehto

Miljoonia villieläimiä pyydetään joka vuosi ansoilla pääasiassa USA:ssa, Kanadassa ja Venäjällä. Kohteina ovat muun muassa ilves, minkki, kettu, kojootti, susi ja pesukarhu. Ansat eivät valitse uhriaan, jonka takia niihin päätyy myös muita eläimiä, kuten lemmikkejä ja uhanalaisia eläimiä. Nämä muut eläimet ansoittajat heittävät pois, sillä heille ne ovat ”roskaa”.

Lait eläinten ansapyynnistä ovat heikkoja ja hyvin vaikeita valvoa, jonka takia eläinten kärsimys jatkuu kansan tietämättä. Ansan virittänyt metsästäjä joutuu harvoin vastuuseen lemmikkien tai uhanalaisten eläinten haavoittumisesta tai tappamisesta, koska lakeja ei pystytä tarkasti valvomaan.

Ansojen käyttö on julmaa. Eläimet jätetään ansoihin pitkiksi ajoiksi odottamaan metsästäjää, ellei eläin kuole aikaisemmin verenhukkaan, hypotermiaan, kuivuuteen tai shokkiin. Ansa on kivulias, ja eläin joutuu kitumaan. Eläimet eivät halua joutua ansoihin, ja siksi ne yrittävät karata. Pakoa yrittäessään eläimet ovat niin epätoivoisia, että ne saattavat purra tai vääntää ansassa olevaa raajaansa ja murtaa samalla luunsa tai hampaansa.

Canada Goose käyttää turkistarhojen turkisten sijaan ansapyydettyä turkista. Canada Goose on kanadalainen vaatemerkki, joka käyttää muun muassa kojoottien turkkia somisteena vaatteissaan. Suurin osa kanadalaisista kammoksuu turkin käyttöä, mutta Canada Goose jatkaa eläinten turhaa tappamista ja kidutusta muodin takia. Canada Goose väittää, että käytännöllisyys on heille tärkeintä ja he käyttävät turkkia, koska heidän takkinsa on tarkoitettu lämmittämään ihmistä maailman kylmimmissä paikoissa.

Todellisuudessa Canada Goose -tuotteet ovat trendi. Kylmältä suojautuminen on vain osa kokonaisuutta, ja sen pystyy takaamaan keinotekoisillakin tekstiileillä. Usein turkiksia käyttävät merkit, kuten Canada Goose, kertovat käyttävänsä turkista, koska he tukevat alkuperäisasukkaita. Kanadan alkuperäisväestöstä alle 2 % on tekemisissä turkisten kanssa. Ne, jotka ovat mukana, saavat alle 1 % tuotoista. On surullista, että jotkin suomalaisetkin yhtiöt kannustavat tätä toimintaa.

Monet turkistuottajat kehuskelevat tuotteitaan eettisiksi ja luonnollisiksi, vaikka todellisuus on toisenlainen. Eläinten kiduttaminen ja turha hyväksikäyttö eivät ole ainoa epäluonnollinen asia. Turkistuotannossa käytetään kemikaaleja, jotka johtavat ympäristön saastuttamiseen ja käytössä voivat aiheuttaa oireita ihmiselle. Muokkauksen jälkeen on melkein mahdotonta tunnistaa, mille eläimelle turkki on kuulunut.

Ansojen käytön eettisyyden ja luonnollisuuden mainostaminen on hyvin harhaanjohtavaa ja loukkaavaa. Eläimet ansaitsevat parempaa kohtelua.

Saara
Animalian TETiläinen marraskuussa 2017

Lisää tietoa:

Canada Goose – kärsimystä koristeen vuoksi

Fur Free Alliance: Trapping

Kannusta yrityksiä luopumaan turkisten myynnistä!

Anti Animalia -kampanjassa yleisö saa äänestää Anti Animalia -palkinnon saajaa. Äänestykseen on valittu kuusi turkistuotteita myyvää suomalaisyritystä. Näistä yleisö voi äänestää valitsemaansa ehdokasta ja samalla kannustaa yrityksiä luopumaan turkiksista.Äänestyksessä eniten ääniä saanut yritys palkitaan Anti Animalia -palkinnolla, jos se ei ole äänestyksen aikana sitoutunut turkittomuuteen. Kaikilla yrityksillä on mahdollisuus saada itsensä pois äänestyksestä, mikäli ne luopuvat kokonaan aitoa turkista sisältävien tuotteiden myynnistä.

Mukana äänestyksessä ovat vapaa-ajan vaatteita valmistava Luhta sekä tavaratalot Halonen, Kekäle, Partioaitta, Scandinavian Outdoor ja Stockmann. Kaikki nämä yritykset käyttävät aitoja turkiksia valmistamissaan tai myymissään tuotteissa. Nämä kaikki myyvät myös muun muassa Canada Goosen ja/tai Parajumpersin vaatteita.

Äänestys ja kampanjasivu: antianimalia.fi