Veganismi ei ole vain ohimenevä trendi

Veganismi ei ole vain ohimenevä trendi

Kasvipohjaisten tuotteiden myynti, kasvissyöjien ja vegaanien määrä on kokoajan kasvussa. Silti jotkut sekasyöjät pitävät veganismia edelleen vain ohimenevänä trendinä.

Veganismi on elämäntapa. Aiheeseen perehtymiseen on käytetty monta tuntia, varsinkin nuoret, jotta saisivat lähipiirin vakuutettua siitä, miksi ovat päättäneet ruveta vegaaneiksi. Siihen sitoudutaan ja se on osa elämää. Toisille se voi olla vain ruokavalio mutta toisille syvempi aate. Varmasti kaikilla vegaaneilla on ollut jokin heille tärkeä syy siihen, miksi he ovat päättäneet muuttaa elintapojaan. Suurimpia syitä ovat eläinoikeudet, ekologisuus ja terveys.

Trendi näin puhekielessä sen sijaan tarkoittaa muotia. Muoti vaihtuu, kauden, vuoden ja kehityksen mukaan. Sanan toisessa ja virallisemmassa merkityksessä trendi tarkoittaa pitkän aikavälin kehityssuuntaa. Jos ihmiset ajattelisivat sanaa tässä merkityksessä, olisi hienoa että veganismi olisi nouseva trendi, ja maailma muuttuisi kokoajan eläinystävällisemmäksi.

Miksi vegaani?

Minulta on kysytty usein että miksi olen vegaani, ja todettu samalla, että eihän yksi ihminen voi millään tavalla vaikuttaa eläinten oloihin. Tosiasiassa on tutkittu että keskimäärin vegaani säästää päivässä jopa yhden eläimen hengen, ja sen lisäksi monia kymmeniä litroja vettä ja muita maapallon varoja. Ennemminkin mietin että miksi en olisi vegaani, koska se on vaikuttanut vain positiiviesti elämääni. Olen terveempi eikä minun tarvitse tuntea omatunnontuskia makuhermojeni miellyttämiseksi. Vegaanisuus on tuonut elämääni paljon. Lisää erilaisia herkullisia ruokia, kokemuksia, hyviä keskusteluita ja tärkeimpänä saan mielenrauhan siitä, että minä en ole vastuussa niiden kaikkien viattomien eläimien kohtalosta, vaan olen omilla valinnoillani yrittänyt jotenkin vaikuttaa. Olen myös iloinen siitä että olen saanut ystäväni ja perheeni miettimään heidän kulutustaan, sekä myös vaikuttamaan niihin.

Itse koen tärkeänä sen että eläimen itseisarvoa kunnioitetaan ja että heitä ajatellaan yksilöinä. Fakta on se, kuinka maapallomme tuhoutuu pikkuhiljaa, jos eläinkunnan tuotteita käytetään samaan tahtiin vielä tulevaisuudessa. Itse ainakin haluan, että tulevilla sukupolvilla olisi samanlaiset mahdollisuudet elää samanlaisissa, ellei paremmissa oloissa kun missä minä itse elän.

Sipsikaljavegaanit

Vegaaninen mättöruoka. Se on juuri nyt nouseva trendi varsinkin Suomessa. Facebookissa sipsikaljavegaanit on ryhmä jossa hehkutetaan uusimpia vegaanisia valmisruokia sekä kaikista rasvaisempia ja makeimpia reseptejä. Lainaus sipsikaljavegaanit sivuston kuvauksesta: ”Olemme keho- ja ruokapositiivinen, vegaaniseen mättöruokaan suuntautunut valtakunnallinen ryhmä. Kaikki ovat tervetulleita ruokavalioon katsomatta, kunhan ryhmän sisältö pysyy vegaanisena. Keskitymme ”perinteisiin mättöruokiin” ja herkutteluun. Raakakakut ja -leivonnaiset ym. eivät kuulu ryhmään. Suola, sokeri ja rasva eivät ole pannassa, ja mitä prosessoidumpi, sen parempi!

Sipsareissa on jo yli 50 000 jäsentä. Monet sekasyöjät jotka haluavat siirtyä kasvipohjaiseen ruokavalioon kommentoivat, kuinka ryhmä on auttanut heitä tajuamaan että vegaanisuus ei tarkoita mautonta ja terveellistä ruokaa. Itsekin olen ryhmän jäsen ja Facebookia selatessa vesi herahtaa aina kielelle.

Lopuksi

Toivoisin että jokainen miettisi kuluttamistaan ja voisiko vielä jollain tavalla muuttaa tapojaan ympäristö- ja eläinystävällisemmäksi. Ehkä on utooppista ajatella maailman olevan joskus vegaaninen, mutta uskon etteivät ihmiset pohjimmiltaan haluaisi satuttaa ketään. Kuitenkin joillekin sekasyöjille on kasvanut niin syvälle juuret eläinperäisten tuotteiden syöntiin, että heidän on vaikea edes miettiä kasvissyönnin vaihtoehtoa. Toivon myös että vegaaneita ei pidettäisi enää vain jonkin sortin terveysintoilijoina, kuten sekasyöjiäkin, niin myös meitäkin on moneen eri junaan. Olemme ihan tavallisia ruokaa rakastavia ihmisiä jotka eivät halua vahingoittaa maapalloamme eikä sen asukkaita.

Mimosa, Animalian TETiläinen vm. 2016

Linkkejä aiheeseen liittyen:

Allekirjoita vetoomus edistyksellisen eläinlain puolesta Lainsuojaton-kampanjan sivuilla.
Vegaanituotteet.netistä löytyy laajasti listoja erilaisista vegaanisista tuotteista
Tietoa vegaanisesta ruokavaliosta ja reseptejä Animalian kotisivuilla.
Linkki Cowspiracy -dokumentin sivuille, löytyy myös Netflixistä.
Vegaaniliiton kotisivut.
Linkki sipsikaljavegaanit ryhmään
Laskuri jolla voi laskea kuinka paljon säästät luonnonvaroja vegaanina.