Miksi turkistuotanto on väärin?

Miksi turkistuotanto on väärin?

Suomi on yksi maailman suurimpia turkiksien tuottajia. Suomessa kasvatetaan ja lopetetaan vuosittain yli neljä miljoonaa turkiseläintä. Siksi on tärkeää, että turkistuotannon epäkohtiin puututaan. Epäkohtia on useita. Huomattavimpia ovat turkistuotannon tarpeettomuus, kärsimyksen aiheuttaminen eläimille sekä eläinten huonot olosuhteet turkistarhoilla.

Hoidolla ja eläimen elintilalla on suuri vaikutus turkiseläinten hyvinvointiin. Turkiseläimet kärsivät muun muassa lihavuudesta ja sen aiheuttamista terveysongelmista, virikkeettömistä häkeistä sekä erilaisista tulehduksista ja muista sairauksista.

Virikkeettömän ympäristön takia turkiseläimet eivät pääse käyttäytymään lajityypillisesti, mikä tarkoittaa esimerkiksi ketuilla maan kaivamista ja minkeillä uimista. Ketuille maapohja tai muu vastaava mahdollistaisi kaivamisen, haistelun ja leikkimisen. Supikoirilla on myös kovina talvina lajityypillinen tarve nukkua talviunta, mutta turkistarhalla se ei onnistu. Talviuni voitaisiin mahdollistaa tarjoamalla turkiseläimille jonkinlainen pesäkoppi jossa nukkua, näin eläinten vuosirytmi olisi turkistarhalla lähellä niiden luonnonmukaista rytmiä. Minkeillä taas tulisi olla mahdollisuus halutessaan päästä uimaan.

Useimmilla turkistarhoilla eläimillä on käytössään vain erittäin minimaaliset virikkeet eikä lajityypillinen käyttäytyminen onnistu. Tämä voi johtaa käyttäytymishäiriöihin, kuten esimerkiksi apaattisuuteen, turkinpurentaan ja itsensä satuttamiseen. Eläinten ruoka tarjoillaan mössöksi muusattuna, joka ei anna eläimille virikettä kuin hyvin lyhyeksi ajaksi. Eläinten yliruokinta eli lihottaminen on myös suuri ongelma. Se johtaa lihavuudesta johtuviin terveysongelmiin ja sairauksiin.

Turkistuotannon tarpeellisuus on myös kyseenalaista. On väärin, että ihminen riistää viattomilta eläimiltä koko niiden elämän kasvattamalla ne ensin vankeudessa ja sitten tappamalla ne pelkästään omaa ulkonäköään ajatellen. Ihminen ei tarvitse turkkia, sillä on olemassa muita parempia vaihtoehtoja niin eettisyyden kuin toimivuudenkin kannalta. Nykyaikaiset ulkoiluvaatteet ovat helppohoitoisempia, halvempia, kevyempiä ja käytännöllisempiä kuin turkikset, eikä yksikään eläin ole joutunut kuolemaan niitä varten. Turkiksen ostaminen on siis kaikin puolin huonomman ostamista kalliimmalla, vaikka saatavilla olisi parempaa ja yleensä vielä halvemmalla. Siinä ei ole mitään järkeä, se on tyhmää ja erittäin väärin.

Turkistuotanto on täysin tarpeetonta ja erittäin epäeettistä, sillä jos mikään elävä olento on joutunut kuolemaan jonkin turhamaisuuden tähden, on se jokin erittäin epäeettistä.

Miiko, 15 v.
Kirjoittaja työskenteli Animalian toimistolla TET-harjoittelijana syksyllä 2017.