Turkisalan ulostulo tyhjää täynnä  

Turkisalan ulostulo tyhjää täynnä  

Turkisalan ulostulo tyhjää täynnä  
Jättikettu suomalaisella turkistarhalla. Kuva: Oikeutta eläimille

Suomen turkiseläinten kasvattajain liitto ry Profur tiedotti 29.8.2017 jättikettuihin liittyen. Tiedotetta odoteltiin kaksi viikkoa, eikä se tarjoa tyhjien lupausten ja vastuun välttelyn lisäksi juuri muuta sisältöä. 

Tiedotteessa kerrotaan, että ”turkiselinkeinolla on selkeät toimenpiteet puuttua siniketun koon rajoittamiseen” ja että ”konkreettisiin toimenpiteisiin kuuluu elinkeinon omavalvonnan henkilöresurssien lisääminen kenttähenkilökuntaa ja eläinlääkäreitä rekrytoimalla sekä tehostamalla viranomaisyhteistyötä.”

– Viranomaisten suorittamia valvontakäyntejä pitää tehostaa ja lisätä. Olemme jo nähneet, ettei alan omavalvonta ja itse kehittämät sertifikaatit riitä missään tapauksessa. Viranomaisten valvontakäynneillä turkistiloilla havaitaan vuosi vuodelta enemmän rikkomuksia, mutta käynneillä ei ole raporttien mukaan otettu edes kantaa kettujen kokoon. Ylisuuret eläimet ovat kuitenkin yleinen näky tarhoilla. Eläinten koko on jatkuvasti kasvanut, uusi kokoluokkakin on otettu mukaan vuonna 2009. Yli 40 % myydyistä ketunnahoista kuului kesällä 2017 tähän suurimpaan kokoluokkaan, sanoo Animalian vs. toiminnanjohtaja Heidi Kivekäs.

Tiedotteessa Marja Tiura myös toistaa alan kahden viikon takaisen väitteen, minkä mukaan ala ei hyväksyisi ylisuuria tai sairaita eläimiä.  Tiuran mukaan ”elokuussa uutisoitujen ylipainoisten kettujen viisi tilaa ilmoitettiin heti viranomaisille. Tarkastimme välittömästi liiton jäsentilat, eikä ylipainoisia eläimiä löytynyt ja tilat olivat hyvin hoidettuja.”

Ala on itse listannut kettujen painoja, ja vuonna 2012 uroskettujen keskipaino on ollut Turkistalous-lehden mukaan (5/2013) 19,4 kiloa. Tuolloin myös yli 20-kiloisia eläimiä oli 33 % kaikista uroksista.

– Se ei ehkä liiton näkemyksen mukaan ole ylipainoa, vaikka luonnossa kyseinen eläin painaa vain murto-osan tästä. Lisäksi liiton hallituksen jäsen on itse poseerannut jättiketun kanssa mediassa jo vuosia sitten, samoin monet muut tarhaajat. Alan omissa julkaisuissa esiintyy jättimäisiä kettuja. Aiotaanko nämä faktat vain sivuuttaa ja jättää kommentoimatta? Turkisala käyttäytyy todella pöyhkeästi kuvitellessaan, että tyhjät lupaukset ja sanahelinä kahden viikon hiljaisuuden jälkeen riittävät suomalaisille. Myös kansainvälisesti Suomi ja Suomen turkisala ovat nyt luupin alla, sanoo Animalian kampanjavastaava Veikka Lahtinen.

Jättiketut on uutisoitu laajasti jo muun muassa Isossa-Britanniassa, Kiinassa, Itävallassa, Ruotsissa, Norjassa ja Tanskassa.

Suomen eläinsuojelulaissa on jo kielletty haittaa aiheuttava jalostus, mutta käytännössä tätä lakia ei tällä hetkellä noudateta. Viranomaisten tulisi ottaa asia vakavasti ja puuttua haitalliseen jalostukseen niin turkiseläinten, broilereiden ja muiden tuotantoeläinten kuin lemmikkienkin kohdalla. Animalian eläinsuojelulakiin vaikuttava Lainsuojaton-kampanja sekä Animalian ja SEYn yhteinen Eläinlaki-kampanja vaativat, että viranomaisille on määrättävä velvollisuus kieltää jalostus, joka aiheuttaa eläimille rakenteellisia tai muita terveysongelmia.

Lisätiedot:

Heidi Kivekäs
vs. toiminnanjohtaja, Animalia
puh. 050 384 5072
heidi.kivekas(at)animalia.fi

Veikka Lahtinen
kampanjavastaava, Animalia
puh. 040 590 5575
veikka.lahtinen(at)animalia.fi

Lisätietoa ja lähteet

Turkistalous 5/2017

Press Release in English.