Keskusta lupaa ”eläinten hyvää elämää” samalla kun se on pettämässä eläimet

Keskusta lupaa ”eläinten hyvää elämää” samalla kun se on pettämässä eläimet

Keskusta on julkaissut uuden periaateohjelmaluonnoksen, jonka yksi kohta on eläinten oikeuksien kannalta erityisen kiinnostava. Luonnoksen kohta numero 34 kuuluu ”eläimillä on oikeus hyvään elämään”.

Että mitä?

Otetaanpa pari askelta taaksepäin. Olen työskennellyt nyt vuoden eläinoikeusjärjestössä, erityisalanani politiikka ja Suomen keskustajohtoisen hallituksen valmistelema uusi eläinsuojelulaki. Teen lyhyen katsauksen, mitä tänä aikana on tapahtunut:

  • Keskustan kansanedustajat Mikko Kärnä ja Antti Kurvinen ilmoittivat loppuvuodesta 2016 boikotoivansa Sokosta, koska se ilmoitti luopuvansa turkistuotteiden myynnistä
  • Eläinsuojelulain ohjausryhmästä valui kevään aikana tietoa, että eläinten itseisarvo ei ole tulossa uuteen lakiluonnokseen. Itseisarvo oli jotain vuosia aiemmin vielä ministeriön mukaan koko lain uudistamisen lähtökohta
  • Maitovaltuuskunnan puheenjohtaja valitti Maaseudun tulevaisuus -lehdessä, että keskustalainen maa- ja metsätalousministeri ei vaikuta olevan tehtäviensä tasolla, koska alan vaaatimuksia ei kuunnella
  • MTK ilmoitti, että 20 vuotta vanhaan eläinsuojelulakiin ei tarvita mitään kiristyksiä
  • Luomuviljelijä ja luomuliiton entinen puheenjohtaja Kimmo Tiilikainen luopui maatalousasioiden hoitamisesta hallituksessa ja tilalle on vaihdettu MTK:n oma mies Jari Leppä
  • Lakiluonnoksesta julkaistiin ensimmäiset suuntaviivat kesällä 2017. Käytännössä mitään keskeisimpiä eläinjärjestöjen vaatimuksia ei tulisi 20 vuotta vanhan lain uudistukseen, aivan MTK:n toiveiden mukaisesti. Ei parsinavettakieltoa, ei porsitushäkkihäkkikieltoa (tosin tiineytyshäkkikielto tulisi), ei turkistarhauskieltoa, ei delfinaariokieltoa, ei jatkuvaa oikeutta juomaveteen, ei itseisarvoa

Kuulostaako eläinten hyvää elämää edistävältä?

Keskustalla on juuri nyt, juuri tällä hallituskaudella, kaikki valta päättää käytännön parannuksista eläinten elämiin Suomessa, edistää tätä ”hyvää elämää”. Mikäli eläinsuojelulaki ajetaan läpi sellaisena, miltä se tällä hetkellä näyttää, keskusta tulee jäämään poliittiseen historiaan 2000-luvun alun suurimpana eläinten hyvinvoinnin jarruttajana.

Eläinten hyvinvointi on keskustalle vaikea kysymys, sillä eläintuotannolla on vahva asema puolueen sisällä. MTK:ta kuunnellaan tarkalla korvalla, ja keskustalaisten avainpoliitikoiden on kuultu toistelevan sellaisia MTK-fraaseja kuin ”eläin voi hyvin silloin kuin tuottaja voi hyvin”. Eläinten hyvinvointitutkimuksella on ollut toistaiseksi puolueen kannoissa paljon pienempi painoarvo kuin eläintuotannon ja turkisalan lobbauksella.

Uusi periaateohjelmakirjaus voi olla merkki suunnanmuutoksesta. Sen aika on kuitenkin juuri nyt, kun lakia tehdään. Kaikkein selkärangattominta olisi imagotemppuna tehdä periaateohjelmakirjaus vasta kun eläinten kannalta kamala laki on jo säädetty.

Kysymme siis: aiotaanko periaateohjelman lupausta toteuttaa myös käytännössä nyt kun sille olisi ennennäkemättömän suuri tilaus?

Kirjoittaja: Veikka Lahtinen, Animalian kampanjavastaava

 

Allekirjoita vetoomus paremman eläinlain puolesta: http://elainlaki.fi