Särkänniemi hylkäsi delfiininsä – nyt päätöksestä kärsii Veera

Särkänniemi hylkäsi delfiininsä – nyt päätöksestä kärsii Veera

Särkänniemi hylkäsi delfiininsä – nyt päätöksestä kärsii Veera
Delfiiniesitys Atticassa. Kuva John Karakatsanis CC BY-SA 2.0

Eläinjärjestöjen pahin pelko kävi toteen, kun eilen saatiin tieto Veera-delfiinin siirtämisestä. Veera on Attican mukaan ”vaikea tapaus”, ja se tullaan siirtämään pian muualle. Sijoituspaikka ei ole tiedossa.

Kun delfiinit siirrettiin vuosi sitten yön pimeydessä Särkänniemestä Kreikkaan, sitä todistivat huvipuiston harmiksi lukuisat eläinoikeusjärjestöt ja tiedotusvälineet. Siirto ei pysynyt salassa, ja koko operaatiosta tuli Särkänniemelle suuri tiedotuskatastrofi.

Miksi delfiinit yritettiin siirtää salaa?

Särkänniemi ei halunnut sitoutua eläinoikeusjärjestöjen ja niiden tarjoamien asiantuntijoiden suosituksiin siirtoon liittyen. Animalia toivoi, että delfiinit olisivat voineet jäädä Särkänniemeen siksi aikaa, kunnes suunnitteilla olevat turvapaikat valmistuvat. Jos delfiinit olisi ollut pakko siirtää, ne olisi siirretty Animalian ja kansainvälisen Dolphinaria-Free Europe -verkoston (DFE) kanssa määrittelemien minimikriteerien puitteissa. Delfiinien omistajuus olisi myös pitänyt säilyttää Särkänniemellä, jotta delfiinien tulevaisuus voitaisiin edes jollain tavalla turvata. Enää Särkänniemellä ei ole mitään sananvaltaa delfiinien sijoitukseen.

”Nyt kävi juuri niin kuin pelkäsimmekin, eli Särkänniemen entinen lauma aiotaan hajottaa. Veera aiotaan siirtää taas, ja tällä kertaa sijoituspaikan soveltuvuudesta ei ole senkään vertaa tietoa kuin viimeksi. Attican edustaja on ilmoittanut, etteivät he halunneet Veera alun perinkään. Tämä herättää kysymyksen siitä, oliko tämä tiedossa jo siirron aikana, ja Attica vain odotti sopivaa hetkeä päästä Veerasta eroon. Myös Särkänniemi on varmasti ollut tietoinen siitä, ettei Veera ole haluttu”, sanoo Animalian vs. toiminnanjohtaja Heidi Kivekäs.

Särkänniemen delfinaario oli toiminnassa 30 vuotta. Vielä vuonna 2014 puiston toimitusjohtaja Miikka Seppälä sanoi Suomen Kuvalehden haastattelussa, että ”meillä on sekä moraalinen että eettinen vastuu näistä eläimistä, sekä nyt että tulevaisuudessa. ” Kun delfinaario sitten suljettiin, tämä moraalinen ja eettinen vastuu selvästi unohtui.

”Animalia vaatii, että uudistettavaan eläinsuojelulakiin kirjataan delfinaariokielto. Tällä hetkellä sitä ei olla sisällyttämässä lakiin, mikä tuntuu uskomattomalta. Suomessa ei ole enää delfinaariota, joten kiellon luulisi olevan yksi helpoimmista päätöksistä. Emme halua nähdä Särkänniemen kaltaista murhenäytelmää Suomessa enää koskaan”, sanoo Animalian kampanjavastaava Veikka Lahtinen.

Särkänniemen delfiinit siirrettiin Kreikan Attica Parkiin vuosi sitten. Delfiinejä oli tuolloin neljä: Veera, Delfi, Eevertti ja Leevi. Nyt delfiinejä on jäljellä enää kolme, sillä Delfi kuoli Atticassa tammikuussa. Veera on jäljellä olevista delfiineistä vanhin, arviolta 40-vuotias. Uusi siirto tulee olemaan Veeralle varmasti vaikea.

”Attica vakuuttaa, ettei siirrosta tule Veeralle ongelmia, sillä se siirrettiin Suomesta Kreikkaankin ongelmitta. On mahdollista, että siirto tulee olemaan Veeralle kuitenkin kohtalokas. Se on jo vanha, eikä välttämättä selviä siitä enää”, Lahtinen sanoo.

Lisätiedot

Heidi Kivekäs
vs. toiminnanjohtaja, Animalia
puh. 050 384 5072
heidi.kivekas(at)animalia.fi

Veikka Lahtinen
kampanjavastaava, Animalia
puh. 040 590 5575
veikka.lahtinen(at)animalia.fi

Animalian uutiset ja tiedotteet Särkänniemen delfiineistä.
Animalian ja Dolphinaria-Free Europe -verkoston vaatimukset koskien Särkänniemen delfiinien tulevaisuutta.
Usein kysytyt kysymykset Särkänniemen delfiineistä.