Turkistarhaus kielletty yhä useammassa maassa 

Turkistarhaus kielletty yhä useammassa maassa 

Turkistarhaus kielletty yhä useammassa maassa 
Kuva: Joni-Pekka Luomala CC-BY 4.0

Turkistarhausta vastustetaan enemmän kuin koskaan. Kysyntä ja tuotanto ovat laskusuunnassa. Viime aikoina olemme saaneet jatkuvasti hyviä uutisia muualta maailmasta turkistarhauskieltoihin liittyen. Turkistarhaus sotii kaikkea sitä vastaan, mitä pidämme oikeana. Se erottaa Suomen monista muista maista – eikä edukseen.

Vuonna 2016 saimme uutisia turkistarhauksen loppumisesta Hollannista, Intiasta, Japanista ja Kroatiasta. Hollannissa korkein oikeus vahvisti senaatin päätöksen minkkien tarhauskiellosta loppuvuodesta 2016. Päätös on lopullinen. Aiemmin tarhaajat haastoivat senaatin päätöksen kieltää minkkien tarhauksen eettisistä syistä. Hollannissa on jo aiemmin kielletty kettu- ja chinchillatarhaus, joten hyväksytty laki lakkauttaa kaiken turkistarhauksen maasta siirtymäajan jälkeen vuonna 2024.

Tänä vuonna Tšekki päätti luopua turkistarhauksesta. Turkistarhauskielto sai maan edustajainhuoneen hyväksynnän, jonka jälkeen sen puolesta äänestettiin senaatissa murskaluvuin 39-3. Elokuun alussa Tšekin presidentti allekirjoitti kiellon, ja se tulee voimaan vuonna 2019. Aiemmin tänä vuonna Saksa teki lakiin sellaisia muutoksia, että se tulee lopettamaan turkistarhauksen viidessä vuodessa. Luxemburgissa kielto on parlamentaarisessa käsittelyssä. Turkistarhaus ei mahdu nykyaikaiseen oikeuskäsitykseemme, ja se näkyy maailmalla tehdyissä päätöksissä.

Epäeettistä liiketoimintaa ei voi enää perustella vain taloudellisin syin

Hollanti on ollut maailman neljänneksi suurin minkkien tuottaja Tanskan, Kiinan ja Puolan jälkeen. Kroatia on ollut yksi maailman suurimmista chinchillojen tuottajamaista. Aiemmin Japani on ollut suuri turkistarhaajamaa. Suomi on yksi maailman suurimmista turkisten tuottajista, mutta tarhaus on usealle yrittäjälle sivuelinkeino.

Muutos näkyy myös tuotannossa. Minkin tuotanto on vähenemässä koko maailmassa. Kopenhagen Fur -huutokauppayhtiön tilastojen mukaan vuodesta 2015 vuoteen 2016 luvut minkkien kasvatuksessa laskivat 72 miljoonasta 54 miljoonaan. Kiinassa minkinkasvatus on romahtanut 18 miljoonasta kahdeksaan miljoonaan yksilöön.

Turkistarhaus on Suomelle häpeä. Se on asia, jossa erotumme monesta maasta, emmekä eduksemme. Turkistarhaus kuuluu menneisyyteen, ja se tulee lopettaa myös Suomessa.

Turkistarhaus kielletty yhä useammassa maassa 
Kuva: Fur Free Alliance

Turkistarhauskiellot Euroopassa

Belgia: Turkistarhaus kielletty Valloniassa ja Brysselissä.

Bosnia ja Hertsegovina: Turkistarhaus kielletty.

Espanja: Minkki on vieraslaji, jonka kasvatus on kielletty.

Hollanti: Turkistarhaus kielletty.

Iso-Britannia: Turkistarhaus kielletty.

Itävalta: Turkistarhaus kielletty.

Kroatia: Turkistarhaus kielletty.

Luxemburg: Kielto parlamentaarisessa käsittelyssä.

Makedonia: Turkistarhaus kielletty.

Ruotsi: Kettujen ja chichillojen turkistarhaus loppunut lain tiukennuksien vuoksi.

Saksa: Turkistarhaus kielletty täysin Hessenin, Baijerin, Nordrhein-Westfalenin ja Schleswig-Holsteinin osavaltioissa. Lakiin tehty vuonna 2017 tiukennuksia, jotka lopettavat turkistarhauksen viiden vuoden siirtymäajalla koko maassa.

Serbia: Turkistarhaus kielletty.

Slovenia: Turkistarhaus kielletty.

Sveitsi: Laki estää turkistarhauksen, vaikka täyskieltoa ei ole.

Tanska: Kettujen turkistarhaus kielletty.

Tšekki: Turkistarhaus kielletty.

Taija Rinne
Animalian viestintäpäällikkö

 

Anti Animalia -kampanja ja -äänestys

Anti Animalia -kampanjassa yleisö saa aiemmista vuosista poiketen äänestää Anti Animalia -palkinnon saajaa. Äänestykseen on valittu kuusi turkistuotteita myyvää suomalaisyritystä. Näistä yleisö voi äänestää valitsemaansa ehdokasta ja samalla kannustaa yrityksiä luopumaan turkiksista.Äänestyksessä eniten ääniä saanut yritys palkitaan Anti Animalia -palkinnolla, jos se ei ole äänestyksen aikana sitoutunut turkittomuuteen. Kaikilla yrityksillä on mahdollisuus saada itsensä pois äänestyksestä, mikäli ne luopuvat kokonaan aitoa turkista sisältävien tuotteiden myynnistä.

Mukana äänestyksessä ovat vapaa-ajan vaatteita valmistava Luhta sekä tavaratalot Halonen, Kekäle, Partioaitta, Scandinavian Outdoor ja Stockmann. Kaikki nämä yritykset käyttävät aitoja turkiksia valmistamissaan tai myymissään tuotteissa.

Äänestys ja kampanjasivu: antianimalia.fi

Auta meitä pitämään eläinten asiaa esillä: ryhdy kuukausilahjoittajaksi.
Jokainen lahjoitus on tärkeä ja edesauttaa pitkäjänteistä kampanjointia, tiedonvälitystyötä ja poliittista vaikuttamista.

Voit myös tehdä 15 € kertalahjoituksen helposti tekstiviestillä: lähetä viesti ANIMALIA15 numeroon 16155. Kiitos, että välität!