Trofeemetsästäjä tappoi Cecil-leijonan jälkeläisen

Trofeemetsästäjä tappoi Cecil-leijonan jälkeläisen

Trofeemetsästätäjä tappoi Cecil-leijonan jälkeläisen
Kuva: Christina Cascais / Freeimages.com

Muistatko vielä Cecil-leijonan? Pannoitetun leijonauroksen, joka asui luonnonsuojelualueella ja jonka tappamisesta amerikkalainen hammaslääkäri maksoi kaksi vuotta sitten 55 000 dollaria?

Nyt trofeemetsästäjän luoti tappoi Cecilin jälkeläisen, 6-vuotiaan Xanda-uroksen.

Xanda joutui järjestetyn trofeemetsästyksen uhriksi, kun se ammuttiin Hwangen kansallispuiston ulkopuolella Zimbabwessa. Xanda oli pannoitettu, ja sillä oli jo omiakin jälkeläisiä. Xandan laumaan kuului sen lisäksi kaksi leijonanaarasta ja useita pentuja.

Jos Xanda olisi ammuttu kansallispuistossa, se olisi ollut laitonta. Mutta koska leijona oli laumansa kanssa kahden kilometrin päässä puiston reunasta, tappajat jäävät rangaistuksetta. Cecilin tapauksesessa tappajan nimi julkaistiin, ja hän joutui julkisen ryöpytyksen kohteeksi. Tämän olisi voinut olettaa hillitsevän trofeemetsästäjiä.

Toisin kävi. Trofeemetsästäjät maksavat yhä kymmeniä tuhansia dollareita siitä, että pääsevät tappamaan yhden afrikan ikoneista. Afrikan leijonapopulaatio on romahtanut 90 % viimeisen vuosisadan aikana, ja leijonia on jäljellä enää noin 20 000 yksilöä. Lajin suojelu on kriisissä, mutta se ei metsästysturismia lopeta. Monesti trofeemetsästystä perustellaan jopa luonnonsuojelulla, vaikka sen on monessa yhteydessä todettu olevan täyttä puppua.

Trofeemetsästys ja siihen liittyvä muu toiminta on hyvin tuottavaa ja ammattimaista globaalia bisnestä. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että kansantalous tai köyhä paikallisväestö hyötyisivät siitä – puhumattakaan villieläimistä tai luonnosta.

Luonnonsuojelijat, tutkijat ja esimerkiksi paikalliset valokuvaturismia harjoittavat yritykset ovat ajaneet jo vuosia 5 kilometrin laajuista metsästyskieltoaluetta Hwangen luonnonsuojelualueen ympärille. Metsästysyrittäjät luonnollisesti vastustavat tätä, sillä suurin osa eläimistä ammutaan juuri luonnonsuojelualueen reunalla.

Villissä luonnossa tapahtuvan trofeemetsästyksen lisäksi Afrikassa voi ampua eläimiä aidatuilla alueilla, joihin leijonat ja muut eläimet kasvatetaan vankeudessa. ”Canned hunting” -metsästykseen liittyy lisäksi hoivamatkailuturismia, jossa turisti saattaa luulla hoitavansa orpoja leijonanpentuja vaikka tosiasiassa tulee tukeneeksi epäeettistä trofeemetsästystä. Käytännössä kaikki trofeemetsästystä harrastavat tulevat Afrikan ulkopuolelta – myös Suomesta. Suomesta tehdään myös järjestettyjä trofeemetsätysmatkoja Afrikkaan.

Xandan kuolema osoittaa, ettei Cecilin tapauksesta ole opittu mitään. Zimbabwen tulisi ottaa mallia Botswanasta ja Keniasta, jotka ovat jo kieltäneet epäeettisen trofeemetsästyksen.

Suomessa toimii Trofeeton EU -työryhmä, jonka tavoitteena on saada aikaan trofeiden tuontikielto Suomeen ja koko EU:n alueelle. Trofeettoman Euroopan puolesta kampanjoivat yhteistyössä Animalia, Luonto-Liitto ja SEY.

Mitä sinä voit tehdä? Täällä toimintavinkkejä ja lisätietoa trofeemetsästyksestä ja Trofeeton EU -työryhmän toiminnasta.

Teksti:
Taija Rinne
viestintäpäällikkö, Animalia

 

Lue lisää:

Trofeemetsästyksen yhteydessä ei voi puhua luonnonsuojelusta

Tarhaleijonien trofeiden tuonti myös Suomeen kiellettävä

Trophy Free EU Group / Trofeeton EU

Lähteet:

The Guardian: Son of Cecil the lion killed by trophy hunter

The Dodo: Trophy Hunter Kills Cecil The Lion’s 6-Year-Old Son

The Telegraph: Exclusive: Cecil the Lion’s son Xanda killed by trophy hunter

Trophy Free EU Group / Trofeeton EU