Ministeriö haluaa sioille ulkoilukiellon

Ministeriö haluaa sioille ulkoilukiellon

Ministeriö haluaa sioille ulkoilukiellon
Siiri ja Saara -siat sekä villisika Osku nauttivat ulkoilusta Eläinsuojelukeskus Tuulispäässä.

Maa- ja metsätalousministeriö on esittänyt, että sikojen ulkoilua rajoitettaisiin merkittävästi ensi vuoden alusta alkaen. Rajoitusten tavoitteena on ehkäistä afrikkalaisen sikaruton leviäminen tuotantoeläimiin. Asetus halutaan voimaan kiireesti, ja ministeriö antoi lausuntokierrokselle aikaa vain kaksi viikkoa. Myös Animalia antoi lausunnon esitykseen.

Asetusluonnos kieltäisi sikojen ulkona pitämisen käytännössä kokonaan. Animalia pitää asetusta sikojen hyvinvoinnin kannalta täysin kestämättömänä.

”Jos kielto toteutuu tällaisenaan, se tulee todennäköisesti lopettamaan luomu- ja muiden ulkona kasvatettavien sikojen kasvatuksen Suomessa. Suomessa on sekä luomusikatiloja että muita tiloja, joissa siat ovat kesäisin ulkona. Nämä tuotantomuodot ovat sikojen hyvinvoinnille huomattavasti parempia kuin perinteinen sikatalous. Kaikki hyvinvointitutkimukset kertovat, että ulkoileminen edistää sikojen hyvinvointia. On uskomatonta, että sikojen ulkoilu halutaan nyt kieltää”, Animalian vs. toiminnanjohtaja Heidi Kivekäs sanoo.

Eläinten turvakotien siat ja lemmikkisiat sisätiloihin?

Luomu- ja muiden ulkona kasvatettavien sikojen lisäksi esimerkiksi erilaisten eläinten turvakotien siat sekä osin myös lemmikkisiat ovat vaarassa joutua sisätiloihin.

”Tämä olisi merkittävä heikennys näiden eläinten elämään. Eläinten turvakodeissa siat saavat ulkoilla ja toteuttaa näin lajityypillistä käytöstään. Esimerkiksi Somerolla sijaitsevassa Eläinsuojelukeskus Tuulispäässä elää tällä hetkellä neljä kesysikaa, yksi minisika sekä yksi villisika, jotka kaikki saavat ulkoilla vuoden ympäri. Nämä siat näyttävät konkreettisesti jokaiselle vierailijalle, miten tärkeää sioille on ulkoilu, tonkiminen ja ympäristön tutkiminen”, kertoo Animalian eläinsuojeluasiantuntija Laura Uotila.

Luonnoksen mukaan vain kokonaan ulkona kasvatettavat siat, eli tarhatut villisiat ja villasiat, saisivat edelleen ulkoilla, jos niiden aitaukset täyttävät uudet määräykset. Jatkossa aitauksessa tulee olla tupla-aita tai aita, jota sähkölanka ympäröi molemmin puolin. Luonnos esittää myös, että villi- ja villasikatiloja tuetaan uusien aitojen rakentamisessa. Villisikoja kasvatetaan Suomessa yli 200 tilalla, luomusikatiloja on tällä hetkellä 14.

”Olisi oikeudenmukaista, että samat periaatteet koskisivat kaikkia tiloja. Myös muiden kuin villi- ja villasikojen ulkona pitämisen tulee jatkossakin olla sallittua, mikäli niiden aitaukset ovat uusien vaatimusten mukaiset. Myös aitojen rakentamiseen tarkoitettu tuki tulisi ehdottomasti ulottaa kaikille tiloille, joissa sikoja kasvatetaan ulkona”, Kivekäs sanoo.

Lisätiedot
Maa- ja metsätalousministeriön lausuntopyyntö ja luonnos asetuksesta.
Animalian lausunto maa- ja metsätalousministeriölle asetuksesta varotoimenpiteistä afrikkalaisen sikaruton leviämisen ehkäisemiseksi luonnonvaraisten villisikojen ja kotieläinten välillä.

Heidi Kivekäs
vs. toiminnanjohtaja, Animalia
heidi.kivekas(at)animalia.fi
puh. 09 720 65910, 050 3845072

Laura Uotila
eläinsuojeluasiantuntija, Animalia
puh 050 543 9601
laura.uotila(at)animalia.fi

 

PÄIVITYS 5.62017: Ministeriö perui sikojen ulkoilukiellon. Kaikki siat saavat jatkossakin ulkoilla, kun niillä on riittävä suoja-aita. Ylen uutinen aiheesta.