Animalian uusi hallitus: kansainvälisellä yhteistyöllä turkistarhaus saadaan kiellettyä

Animalian uusi hallitus: kansainvälisellä yhteistyöllä turkistarhaus saadaan kiellettyä
Animalian hallitus 2017. Ylhäältä vasemmalta: Minna Hjort, Roope Kanninen, Johanna Hiekkala, Senni Puustinen, Tarja Koskela. Alhaasta vasemmalta: Sari Ung-Lanki, Sami Säynevirta, Pauliina Klemola, Erja Laakkonen. Kuvasta puuttuvat Tuuli Solhagen ja Inna Somersalo.

Animalialle valittiin uusi hallitus lauantaina 25. maaliskuuta. Vuosikokouksessa hallitukseen valittiin uusina jäseninä Tarja Koskela (OTT) Hämeenlinnasta ja Senni Puustinen (journalisti) Helsingistä.

Puheenjohtajana jatkaa Sami Säynevirta (MTI), joka on hoitanut tehtävää vuodesta 2011. Hallituksessa jatkavat myös Johanna Hiekkala (merkonomi) Helsingistä, Minna Hjort (FM) Helsingistä, Roope Kanninen (OTyo) Oulusta, Pauliina Klemola (FM) Kouvolasta, Erja Laakkonen (KT, FM) Joensuusta, Tuuli Solhagen (FM) Espoosta, Inna Somersalo (kasvisruokakokki) Helsingistä ja Sari Ung-Lanki (YTM) Kuopiosta.

Uusi hallitus korostaa kansainvälisen yhteistyön merkittävyyttä tulevaisuuden eläinoikeustyössä. Viime viikolla Animalia julkaisi raportin, joka on osa kymmenen EU-maan kansainvälistä projektia. Raportti selvittää turkistuotteiden merkintöjen puutteellisuutta Suomessa. Kansainvälisen selvityksen kaikki tulokset julkaistaan myöhemmin. Projektin tarkoitus on vaikuttaa EU-lainsäädäntöön sekä sen valvontaan.

“Tutkimuksessa kävi ilmi, että suurin osa tekstiiliksi luokiteltavista vaatteista, joissa oli aitoja turkissomisteita, oli väärin merkitty. Tarkoituksemme on saada aitoja turkissomisteita koskevat merkinnät vastaamaan paremmin tuotteiden koostumusta ja vaikuttaa EU-lainsäädäntöön”, kertoo Animalian hallituksen jäsen Sari Ung-Lanki.

Suomalainen selvitys ja raportti on tulosta kansainvälisten eläinjärjestöjen yhteistyöstä, jota tullaan näkemään jatkossa entistä enemmän. Esimerkiksi juuri turkistarhauksen ja turkisalan vastaista työtä tehdään tällä hetkellä maailmanlaajuisesti yhdessä muiden eläinjärjestöjen kanssa.

“Turkisala on vaikeuksissa kaikkialla, ja saamme jatkuvasti hyviä uutisia turkistarhauskielloista ympäri maailman. Tällä hetkellä esimerkiksi Viron tilanne on erittäin kiinnostava. Suomalaisella turkisalalla on Virossa vahva jalansija, ja siellä mahdollinen turkistarhauskielto on edennyt hallituksen käsittelyyn. Virolainen yhteistyöjärjestömme Loomus tekee töitä turkistarhauksen kieltämiseksi maassa, ja me tuemme tavoitetta kaikin mahdollisin tavoin. Kansainvälinen yhteistyö tulee olemaan avainasemassa turkistarhauksen kieltämisessä niin Suomessa kuin muuallakin”, sanoo Animalian puheenjohtaja Sami Säynevirta.

Listätietoa:

Turkista myydään tekstiilinä – kuluttajaa johdetaan harhaan (Animalian tiedote 23.3.2017)
Väärinmerkityt turkistuotteet – harhaanjohdetut kuluttajat (Animalian raportti maaliskuu 2017)
Ehdotus turkistarhauskiellosta Viron parlamenttiin (Animalian uutinen 28.2.2017)

Sami Säynevirta
Animalian puheenjohtaja
puh. 040 533 3570

Sari Ung-Lanki
Animalian hallituksen jäsen
puh. 044 276 3310
sarijung(at)gmail.com