Turkista myydään tekstiilinä – kuluttajaa johdetaan harhaan

Turkista myydään tekstiilinä – kuluttajaa johdetaan harhaan

Turkista myydään tekstiilinä
Kuva: Salla Tuomivaara

Kuluttaja voi tulla hankkineeksi aitoa turkista tietämättään, selviää Animalian selvityksestä. Analyysissa löytyi tekstiiliksi merkittyjä tuotteita, jotka sisälsivät aitoa turkista. Yhden tuotteen turkissomiste arvioitiin joko supikoiran tai koiran turkikseksi.

Suomessa tutkittiin aitoja turkistuotteita sisältäviä tekstiilejä ja niiden merkintöjä marras-joulukuussa 2016. Kaksi kolmasosaa tutkituista tuotteista oli merkitty puutteellisesti. Tuore selvitys on osa kymmenen EU-maan kansainvälistä projektia, jonka kaikki tulokset julkaistaan myöhemmin. Projektin tarkoitus on vaikuttaa EU-lainsäädäntöön sekä sen valvontaan ja saada aitoja turkissomisteita koskevat merkinnät vastaamaan paremmin tuotteiden koostumusta.

Nykyinen lainsäädäntö vaatii merkitsemään tuotteen, mikäli siinä on käytetty aitoa turkista, nahkaa, luuta tai untuvaa. Vuodesta 2012 lähtien EU-alueelle tuotujen tai siellä valmistettujen tekstiilituotteiden on tullut sisältää merkintä, mikäli niissä on mukana aitoa turkista. Tuotteista tulee löytyä teksti ”sisältää muuta kuin tekstiiliä olevia eläinperäisiä osia”. Tämä merkintä löytyi Suomessa tutkituista vaatteista vain joka kolmannesta.

”Vaatimusta noudatetaan huonosti niin Suomessa kuin muuallakin Euroopan unionissa. Löysimme tutkimuksessa runsaasti tuotteita, jotka sisälsivät aitoa turkista, mutta joiden tuotemerkintä antoi ymmärtää tuotteen turkissomisteen olevan tekoturkista. Tämä on iso ongelma. Moni ei halua ostaa aitoa turkista, mutta tällä hetkellä saattaa ostaa sitä tietämättään”, Animalian eläinsuojeluasiantuntija Laura Uotila sanoo.

Suomessa saattaa olla myynnissä myös koira- ja kissaturkista

Yhteensä Suomessa tutkittiin 61 tekstiiliksi luokiteltavaa aitoa turkista sisältävää tuotetta. Näistä 40 tuotteesta puuttui lain vaatima merkintä. Tarkempaan tutkimukseen vietiin neljä tuotetta: takki, kaksi pipoa ja villatakki. Kaikkien neljän turkissomisteet osoittautuivat aidoiksi.

”Tutkituista tuotteista kaksi pipoa olivat kotimaisia merkkejä, GOF sekä Ril’s / L-Fashion Group Finland, ja näistä puuttui tuotemerkinnän lisäksi merkintä valmistusmaasta. Pipojen tupsut olivat analyysin mukaan joko sini- tai hopeakettua, vaikka kummankin tuotemerkinnät kertoivat pipojen olevan akryyliä ja villaa. Kiinassa valmistettu villatakki oli myös merkitty sisältävän akryyliä ja villaa, mutta tuotteen somiste paljastui kanin turkikseksi. Kiinalainen turkishupullinen talvitakki oli merkinnän mukaan polyesteriä, mutta sen todettiin analyysissa olevan joko supikoiraa tai koiraa”, Uotila kertoo.

Euroopan unioni on kieltänyt koira- ja kissaturkisten tuonnin ja myynnin alueellaan jo vuonna 2007. Silti on mahdollista ja myös todennäköistä, että heikon valvonnan takia EU-alueelle päätyy Aasiasta myyntiin somisteita, jotka ovat koira- tai kissaturkista. Näissä tapauksissa ei rikota ainoastaan merkitsemisvaatimusta, vaan myös EU-tuontia koskevaa lainsäädäntöä.

Ongelma on kuitenkin vielä laajempi. Useaan turkista sisältävään tuotteeseen ei vaadita merkintää lainkaan. Näitä tuotteita ovat enemmän kuin 20 % turkista sisältävät tuotteet, jotka eivät kuulu tekstiililainsäädännön piiriin. Näin ollen mitä enemmän turkista tuote sisältää, sitä varmemmin sitä ei tarvitse merkitä. Merkinnän ulkopuolelle jäävät myös esimerkiksi kengät, laukut ja muut asusteet.

”Nykyinen merkitsemistapa ei ole tarpeeksi selkeä. Kuluttajat haluavat pystyä erottamaan aidon turkiksen tekoturkiksesta ja odottavat, että tämä tieto tulee merkinnästä selkeästi esille. Sen sijaan he saattavat nähdä merkinnän 100 % akryylia ja näin olettavat, että somiste on tekoturkista. Tai jos kyseessä on asuste tai vaate, jossa aitoa turkista on yli viidennes, sitä saa myydä ilman minkäänlaista merkintää turkiksesta”, Uotila kertoo.
Selvityksen Suomen osuuden toteutti Animalia ja näytteet tutki Luonnontieteellinen keskusmuseo.

Lisää tietoa ja raportti Suomessa tehdystä tutkimuksesta.

Turkittomuuteen sitoutuneet liikkeet on listattu Animalian sivulla.

Lisätiedot:

Laura Uotila
eläinsuojeluasiantuntija, Animalia
puh. 050 543 9601
laura.uotila(at)animalia.fi