Talvi on koetellut kodittomia koiria Romaniassa

Talvi on koetellut kodittomia koiria Romaniassa

_MG_9661
Glinan tarhalla 6.1.2017. Kuva: Veera Nuri Photography

Animalia on mukana tukemassa Rescueyhdistys Kulkurit ry:n Carpe-projektia, jossa Romaniaan rakennetaan uutta nykyaikaista koiratarhaa. Projektin avustamisen mahdollisti testamenttilahjoituksen tehnyt henkilö. Animalia lahjoitti Kulkureille 2 500 euroa saamastaan testamenttilahjoituksesta. Suomalainen valokuvaaja Veera Nuri asuu Romaniassa ja työskentelee projektin eteen yhdessä paikallisten eläinsuojelijoiden kanssa. Saimme Veeralta kuulumisia projektin etenemisestä.

Yöllä on satanut paljon lunta. Saavun suojattomalle, pellon keskellä olevalle vanhalle, romanialaiselle Glinan tarhalle pelonsekaisin tuntein yhdessä paikallisen apumiehen kanssa. On kylmä. Kaikki on valkoista ja tuulee niin paljon, että on vaikea puhua. Lunta on satanut reilusti yli metrin verran ja lumisade jatkuu edelleen. Navakka tuuli pakkaa lumen tiiviisiin kinoksiin. Tarhalla odottaa lähes 250 koiraa sään armoilla.

Lumi on vallannut Glinan tarhan. Kuva: Veera Nuri Photography
Kuva: Veera Nuri Photography

 

 

 

 

 

 

 

 

Teen nopean yleiskatsauksen. Pelkään, etten löydä kaikkia tarhalla asuvia koiria. Näen aitauksia, joissa on niin paljon lunta, että koirat kyhjöttävät kasassa yhdessä nurkassa, ainoassa paikassa, jossa on tilaa olla. Monia koirankoppeja ei näy ollenkaan. Ne ovat kokonaan lumen alla. Aitausten välissä on niin paljon lunta, että askel uppoaa syvälle kinokseen. Raivaan tieni ensimmäiseen aitaukseen, jossa ei näy koiraa ollenkaan. Kopin suuaukko on tukkiutunut lumesta, sitä ei edes näy. Minuun melkein iskee paniikki, mutta tilanteessa on pysyttävä rauhallisena ja toimittava tehokkaasti. Jalkani uppoavat reittä myöten kinokseen aitauksen sisällä. En näe siellä asuvaa vanhaa koiraa ja pelkään sen olevan jossain allani hautautuneena lumeen.

Alan kaivaa kaksin käsin lunta kopin suun suunnalta. Lumi on tiivistä ja painavaa. Tekisi mieli itkeä. Löydän kopin ja kaivan entistä nopeammin. Olen löytänyt Romaniassa oloni aikana kymmeniä kuolleita koiria tarhalta ja kaduilta, mutta en kestäisi tällaista tilannetta juuri nyt. On järjetöntä, että eläimet ovat tällaisessa paikassa. Saan kopin suun esille ja kaivettua sen auki. Sisällä on juuri ja juuri koiran mentävä tila ja siellä on koira. Koira on hämmentynyt, mutta elossa. Kaivan niin paljon, että koira pääsee ulos. Totean sen olevan kunnossa ja siirryn seuraavan hätätapauksen pariin muutaman häkin päähän. Luontoäiti, olet niin rakas, mutta niin voimallinen.

_MG_9761
Monia koirankoppeja ei näy ollenkaan. Ne ovat hautautuneet lumen alle. Kuva: Veera Nuri Photography
_MG_9692
Kuva: Veera Nuri Photography

 

 

 

 

 

 

 

 

Rescueyhdistys Kulkurit ry:n Carpe-tarha tulee valmistuttuaan tarjoamaan suojapaikan 150:lle kodittomalle koiralle. Projekti on kuitenkin joutunut kohtaamaan byrokratian aiheuttamia esteitä. En ole osannut kuvitella, että asioiden eteneminen voisi olla virallisen puolen kannalta näin hankalaa. On alistuttava odottamaan. Tarvitaan leima sieltä, hyväksyntä täältä. Virkamiehet ovat kiireisiä toisissa projekteissa, tavoittamattomissa, lomilla, missä lie.

Asioihin saattaisi olla nopea ratkaisu, lahjonta. Maassa, jossa korruptio kukoistaa, projektit etenevät nopeiten niillä, jotka maksavat eniten. Hyvä veli -verkosto. Vaikka elämme vuotta 2017, ja vaikka Romania on ollut kymmenen vuotta EU-maa, maa voi silti julistaa yhdessä yössä lain, jossa alle 44 000 euroa korruptiolla kavaltaneet virkamiehet vapautetaan vastuusta. Kaiken tämän keskellä on haasteellista rakentaa koiratarhaa, koska se ei lähtökohtaisesti kiinnosta päättäjiä. Heidän hyväksyntänsä ja apunsa on kuitenkin tarpeen.

_MG_9730
Koiria hylätään jatkuvasti. Kulkurit järjestää paikan päällä sterilointitapahtumia, jotka ovat kestävä keino koirapopulaatioiden hallitsemiseksi. Kuva: Veera Nuri Photography

Prosessi on vaikea, muttei mahdoton – kuten koko tarhaprojekti. Jos en uskoisi tähän koko sydämestäni ja pitäisi sitä tärkeimpänä, mitä voin tällä hetkellä tehdä, olisin luovuttanut aikoja sitten. Mutta me emme luovuta, me jatkamme.

Vaikka prosessi on hidas, olemme saavuttaneet jo paljon. Vuosi sitten kaikki oli aivan alussa, etsimme tonttia. Nyt meillä on lähes täydellinen tontti monine rakennuksineen, sopimuspaperit tehtynä ja suuri osa tontista maksettuna. Pohjapiirrustukset ja suunnitelmat on tehty. Lisäksi olemme teettäneet uuden kaivon.

Myös kaksi sterilointitapahtumaa, joissa on steriloitu ja kastroitu yhteensä 65 eläintä, on järjestetty toimestamme. Olemme luoneet suhteita kyläläisiin, pormestariin ja rakennusmiehiin sekä keränneet vahvan tukijajoukon, jotka uskovat projektiin ja meihin. Kaiken tämän keskellä olemme parhaamme mukaan pitäneet huolta lähes 250:stä koirasta, jotka ovat huostassamme vanhalla tarhalla.

_MG_0354
Kuva: Veera Nuri Photography

Uskon, että vuoden päästä, töitä sitkeästi tehden, meillä on nykyaikaiset standardit täyttävät koiratarha, jossa jokaisella koiralla on hyvä olla. Tarha tulee olemaan myös minun kotini. Pystyn olemaan paikalla jatkuvasti, ennakoimaan lumimyrskyt ja takaamaan eläinten hyvinvoinnin vaikeinakin aikoina. Unelmani on yhteneväinen monen muun vastaavaa työtä tekevän henkilön kanssa: “Jotta kaikilla eläimillä olisi jonain päivänä niin hyvät olot, ettei eläinsuojelua tarvittaisi”. Nykymaailmassa eläinten suojelua kuitenkin tarvitaan, ja tavoitteeni onkin tehdä sitä mahdollisimman hyvin.

Yhdessä rakennamme tulevaisuutta, eikä mikään pysäytä meitä!

_MG_9660
Veeran sanoin: “Be the difference you want to see in the world”. Kuva: Veera Nuri Photography

Lisätietoa Rescuekoirayhdistys Kulkurit ry:stä ja Carpe-projektista.

Voit lukea Veera Nurin ensimmäisen tilannepäivityksen ”Katukoiran elämää Romaniassa” täältä.

Testamenttilahjoituksella ilmaiset, mitä olet pitänyt arvokkaana elämäsi aikana

shutterstock_203005717_testamentti_kissa_800x600-logot

Animalialle testamenttilahjoituksen tehnyt henkilö halusi auttaa perinnöllään eläimiä. Erityisesti koirat olivat hänen sydäntään lähellä, joten ohjasimme saamamme testamenttilahjoituksen koirille.

Lahjoitukset ja testamentit ovat merkittävä tuki Animalian toiminnalle. Niillä mahdollistetaan pitkäjänteinen työ eläinten puolesta. Lahjoitustoiminnan merkitys on korostunut aikaisempaa enemmän, koska julkisen sektorin osuus rahoituksesta pienenee jatkuvasti.

Animalia on myös mukana Vastuullinen lahjoittaminen ry:n Hyvä testamentti -kampanjassa. Kampanja kannustaa päättämään jo nyt omaisuutensa käytöstä testamentilla. Testamenttikampanjan avulla halutaan myös muistuttaa, että mikään lahjoitus ei ole liian pieni. Testamenttilahjoitus voi olla muutakin kuin rahaa.

Voit lukea lisää testamenttilahjoittamisesta täältä.

Uutinen Animalian testamenttilahjoituksesta koirille.