Uusi eläinlaki -kirja tehtiin oikaisemaan harhaluuloja tehotuotannosta

Uusi eläinlaki -kirja tehtiin oikaisemaan harhaluuloja tehotuotannosta

elainlaki_kansiKirja kertoo, mitä kaikkien täytyy tietää eläinten kohtelusta Suomessa.  

Viime kuukausina suomalaisessa eläintuotantokeskustelussa on nähty paljon kummallisia käänteitä. Maitovaltuuskunnan puheenjohtaja on kutsunut eläinten oikeutta jatkuvaan juomaveteen kohtuuttomaksi vaatimukseksi, ja kansanedustaja on esittänyt kaiken kotimaisen maatalouden olevan fiksua ympäristöpolitiikkaa. Tehotuotannon puolustajat ovat sotajalalla.

Samanaikaisesti eduskunta valmistautuu hyväksymään uuden eläinsuojelulain, eli tekemään merkittävimmän eläimiä koskevan päätöksen vuosikymmeniin. Siinä tullaan päättämään miljoonien eläinten kohtelusta mahdollisesti useiden vuosikymmenten ajan. Lakiin pyrkivät vaikuttamaan tällä hetkellä kaikki, niin tuottaja- kuin eläinjärjestöt.

Jotta keskusteluun saataisiin muitakin kuin tuottajien näkökulma, julkaisee Animalia teoksen, johon on koottu lakiin perehtyneiden asiantuntijoiden puheenvuoroja.

”Virheellisten ja selvästi nykyistä tuotantoa suojelevien näkökulmien rinnalle tarvittiin tutkittua tietoa. Sitä varten kerättiin yksiin kansiin kaikki oleellinen tieto siitä, miten eläinsuojelulakia tulisi muuttaa. Olemme koonneet asiantuntijapuheenvuoroja aiheesta, ja kirjassa tämän työn hedelmät ovat helposti omaksuttavassa muodossa”, Animalian eläinsuojeluasiantuntija ja yksi kirjan toimittajista Laura Uotila kertoo.

Tiukkaa faktaa ja kuvittelukykyä

Uusi eläinlaki -kirjassa käsitellään eläinten kohtelua Suomessa kahden näkökulman kautta: Mitä ainakin pitää muuttaa juuri nyt, ja toisaalta millainen olisi parempi tulevaisuus. Nykyhetkeä koskevassa osuudessa puhutaan muun muassa emakkohäkeistä, parsinavetoista, kivuliaista toimenpiteistä, valvonnan parantamisesta ja turkistarhauksesta — siis merkittävistä eläinten lajityypillisen käytöksen toteutumiseen ja hyvinvointiin vaikuttavista tekijöistä. Kaikki luvut on varustettu runsailla lähdeviitteillä, joten tiedot ovat helposti tarkistettavissa.

”Kirja ei oleta, että lukijalla on pohjatietoa eläintuotannosta, mutta se antaa uutta pohdittavaa myös siihen perehtyneille. Tulevaisuus-osuus avaa perspektiivin siihen, miten asiat voisivat olla ja miten Suomessa voitaisiin järjestää ruuantuotanto eettisesti ja ekologisesti kestävästi”, Uotila kertoo.

Kirjan toivotaan tavoittavan laista äänestävät kansanedustajat, joiden ovia tuottajajärjestöt tällä hetkellä kolkuttelevat säännöllisesti.

”Olisi tärkeää, että kirjaan kirjoittaneiden asiantuntijoiden painava sana otettaisiin huomioon. Laki pitäisi säätää parhaaseen tietoon perustuen eikä vain nykyistä monin tavoin ongelmallista tuotantoa suojelevaksi”, Uotila sanoo.

Huippukirjoittajia mukana 

Kirjan kirjoittajista löytyy muun muassa kaksi oikeustieteen tutkijaa Tarja Koskela ja Visa Kurki, jotka avaavat valvontaan ja eläinten juridiseen asemaan liittyviä kysymyksiä. Kirjailija Risto Isomäki on kirjoittanut kirjaan suomalaisen ruuantuotannon tulevaisuutta käsittelevän esseen, joka on sijoitettu teoksen loppuun.

Into-kustannuksen kustantama teos ilmestyy keväällä ja sitä tullaan esittelemään useissa tilaisuuksissa. Animalian jäsenet voivat ennakkotilata sitä jo nyt alennettuun hintaan Animalian verkkokaupasta.

”Kirjan lukija näkee eläintuotannon nykyisen todellisuuden entistä tarkemmin ja tietää myös, mitä ongelmille tulisi tehdä. Kaikkien on syytä perehtyä tuotannon todellisuuteen juuri nyt, sillä lain tullessa hyväksytyksi vaikuttamisen ovi sulkeutuu mahdollisesti vuosikymmeniksi”, Uotila sanoo.

Teksti: Veikka Lahtinen 

Hanki Uusi eläinlaki -kirja Animalian verkkokaupasta!