Ehdotus turkistarhauskiellosta Viron parlamenttiin

Ehdotus turkistarhauskiellosta Viron parlamenttiin
Kuva: Jo-Anne McArthur / We Animals

Sosiaalidemokraattien Barbi Pilvre esitteli 23. helmikuuta Viron parlamentille esitysluonnoksen turkistarhauskiellosta kymmenen vuoden siirtymäajalla.

Pilvren mukaan kymmenen vuotta on riittävä aika turkisalan yrittäjien sopeutumiseen, lisäksi siirtymäaikana alan työllistämät alle 100 henkilöä ehtivät kouluttautua ja työllistyä uudestaan.

Esityksen ovat luonnostelleet 14 parlamentin jäsentä, jotka haluavat lopettaa turkistarhauksen Virossa vuoteen 2028 mennessä. Tarhauskiellon kannattajia on useissa puolueissa.

Animalian virolainen yhteistyöjärjestö Loomus luovutti jo vuonna 2014 Viron parlamentille vetoomuksen turkistarhauksen lopettamiseksi. Suomen ja Viron turkisalat tekevät tiivistä yhteistyötä, ja Viron suurimman turkistarhan omistaa suomalainen Oy Norcar-BSB. Animalia tukee Loomuksen työtä. Molemmilla järjestöillä on yhteinen tavoite: turkistarhauksen lakkauttaminen.

Virossa on neljä minkki- ja kettutarhaa ja noin 27 chinchillatarhaa. Maassa tapetaan vuosittain noin 200 000 eläintä turkisten takia. Viimeisimmän, Kanta Emorin tekemän, mielipidemittauksen mukaan 69 % virolaisista vastustaa turkistarhausta.

Turkistarhaus on kielletty jo esimerkiksi Isossa-Britanniassa, Itävallassa, Kroatiassa, Hollannissa, Sloveniassa ja Bulgariassa. Tarhausta on rajoitettu voimakkaasti muun muassa Tanskassa, Sveitsissä, Ruotsissa ja Italiassa.

Lisätietoa Loomuksen sivulta.