”Sikojen ihmemaa” – meille kerrotaan vaihtoehtoisia faktoja eläintuotannosta

”Sikojen ihmemaa” – meille kerrotaan vaihtoehtoisia faktoja eläintuotannosta

”Eläinten hyvinvointi ja ruuan turvallisuus”, ovat Suomen vahvuuksia, jopa niinkin suuria vahvuuksia, että Suomi on ”sikojen ihmemaa”. Näin puhui Maataloustuottajien keskusliitto MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila Berliinissä Suomi100-messuosaston avajaisissa maataloustuottajien Vihreällä viikolla.

Marttilan väitteet eläinten hyvinvoinnista ovat hyvin tyypillisiä eläintuotannon lobbaajien puheita. Todellisuudessa Suomessa emakkoa saa pitää noin puolet sen elämästä ahtaassa, liikkumisen estävässä häkissä, ja porsaiden kastrointi on sallittua ilman kivunlievitystä seitsemän vuorokauden ikään saakka.

Tällaisille totuudesta poikkeaville julkisuudessa esitettäville väitteille on annettu Yhdysvalloissa Trumpin hallinnossa uusi nimi: ”alternative facts” eli vaihtoehtoiset faktat. Niihin turvaudutaan silloin, kun oma kanta ei kestä kriittistä tarkastelua. Ennen niitä kutsuttiin valheiksi.

Vaihtoehtoisia faktoja eläintuotannosta kuulee paljon. Kun Animalia myönsi joulukuussa Anti Animalia –palkinnon kouluissa järjestetylle lihaviikolle, Keskustan kansanedustaja Pertti Hakanen kertoi, että hänen ”omien tietojen[sa] mukaan koululaisille suunnattu kampanja perustui faktoille”. Hakanen ei kertonut mitä nämä omat tiedot tai lähteet olivat, mutta Animalian oli helppo osoittaa Hakaselle kampanjamateriaalista  ainakin kahdeksan virhettä. Vastausta ei kuulunut. Myös Keskustan Mikko Kärnä on kunnostautunut  ärhäkässä mediakampanjoinnissa, jossa esimerkiksi argumentaatiovirheellä saatiin väännettyä kasvissyönnistä epäekologinen ruokavalio.

Animalian tehtävä on nostaa esiin eläinten kohteluun liittyviä epäkohtia ja siksi joudumme usein vastakkain tehotuotannon propagandan kanssa. Kun yritämme puhua esimerkiksi lypsylehmien pitämisestä kaulastaan parteen kytkettyinä, turkistarhauksesta, delfinaarioista tai ilman kivunlievitystä suoritettavista toimenpiteista, meille ei vastata tutkimustiedolla, vaan hatusta vedetyillä väitteillä. Kun puhumme eläinten käyttäytymistarpeita koskevaa tutkimustietoa hyödyntäen, meille vastataan vedoten mielikuviin ja kehäpäätelmiin, kuten turkistarhauksen puolustaminen sillä perusteella että se on laissa sallittua. Juuri lakiahan tässä kuitenkin ollaan kritisoimassa.

Sikojen ihmemaata hehkuttavan puheenjohtaja Marttilan edustama MTK on myös vastustanut kaikkia merkittäviä hyvinvointiparannuksia uuteen eläinsuojelulakiin. Lobbaajat eivät ole hyvinvoinnin puolella kuin julkisuudessa, mutta julkisuus on se mikä näkyy kansalaisille.

Miten sitten toimia vaihtoehtoisten faktojen maailmassa? Mediaa sujuvasti hyväkseen käyttävät populistipoliitikot ja lobbaajat ovat valmiita tekemään nopeita liikkeitä, vetoamaan tunteisiin ja kärjistämään. Voiko siihen vastata?

Tätä peliä pelataan olemalla yhtä lailla nopea, valmis väittelyihin ja kykenevä tiivistämään asioista oleellinen esiin. On opiskeltava medioiden toimintalogiikat. Väitteet julkisuudessa tulevat käymään entistä hurjemmiksi sitä mukaa, kun mediat siirtyvät yhä sensaatiohakuisempaan ja nopeampaan verkkouutisointiin. Meidän kaikkien on valmistauduttava siihen.

Totuus ei valitettavasti yksinään kanna mediavaltaisessa julkisuudessa. Sitä on puolustettava entistä vetoavammin vaihtoehtoisten faktojen maailmassa.

Animalia on lahjoitusvaroin toimiva kansalaisjärjestö. Tue työtämme eläinten hyvinvoinnin puolesta: Lahjoita 15 € lähettämällä viesti ANIMALIA15 numeroon 16155.

Kirjoittaja: Veikka Lahtinen, Animalian kampanjavastaava

Lataa kirjoitus doc-muotoisena: Sikojen ihmemaa