Viime vuosi antoi lisävauhtia turkistarhauksen alamäelle

Viime vuosi antoi lisävauhtia turkistarhauksen alamäelle

Kuva: Ketzirah Lesser & Art Drauglis CC BY SA 2.0
Kuva: Ketzirah Lesser & Art Drauglis CC BY SA 2.0

Turkiseläinten oikeuksia halutaan edistää maailmalla. Turkistuotanto on vaikeuksissa, eikä uusi vuosi näytä tuovan valoa turkistuottajille.

Vuosi 2016 tullaan erityisesti muistamaan turkistarhauksen vastustuksen maailmanlaajuisesta kasvusta ja turkistuotannon romahtamisesta. Myönteisiä uutisia maailmalta alkoi tulla jo alkuvuodesta. Kansainväliset vaateketjut Armani ja Hugo Boss ilmoittivat luopuvansa turkisten käytöstä. Loppuvuotta kohden hyvien uutisten määrä vain lisääntyi. Esimerkiksi Suomessa Sokos ilmoitti lopettavansa turkisten myynnin. Lisäksi maa toisensa jälkeen joko kielsi kokonaan turkistarhauksen tai rajoitti sitä voimakkaasti lainsäädännöllä.

Viimeisimpiä päätöksiä liittyen turkiseläinten oikeuksiin on tehty Hollannissa, Intiassa, Japanissa ja Kroatiassa. Lisäksi eri puolilta maailmaa on odotettavissa lisää valtiollisia päätöksiä turkistarhauksen lopettamisesta, sen rajoittamisesta tai hyvinvointivaatimusten tiukentamisesta. Päätöksiä odotetaan tällä hetkellä Luxemburgista, Tšekistä ja Virosta. Myös poliittinen keskustelu aiheesta on vilkasta yhä useammassa maassa, esimerkiksi Norjassa ja Ruotsissa.

Myös turkisten myynti on vaikeuksissa ympäri maailmaa. Kööpenhaminan viimeisin turkishuutokauppa pidettiin tammikuussa 2017. Huutokaupassa minkinnahkojen myyntihinnat putosivat kymmenen prosenttia viime syyskuiseen huutokauppaan verrattuna.

Turkiseläinten suojelun edelläkävijät

Yhä useampi maa haluaa lopettaa turkistarhauksen joko eettisistä syistä, ympäristösuojelun vuoksi tai turkiseläinten hyvinvointiongelmien takia. Vuoden 2000 jälkeen Euroopassa turkistarhauksen ovat kieltäneet kokonaan Bosnia-Hertsegovina, Hollanti, Iso-Britannia, Itävalta, Kroatia, Makedonia, Pohjois-Irlanti, Saksa, Slovenia ja Sveitsi. Lisäksi tarhaus on kiellettyä Belgian Valloniassa ja Brysselissä. Hollannissa ja Bosnia-Hertsegovinassa kokonaiskiellot sekä Tanskassa kettujen tarhauskielto astuvat voimaan siirtymäajoilla.

Animalia seuraa tilannetta maailmalla. Tällä hetkellä Tšekissä parlamentti käsittelee turkistarhauksen kieltoa. Se on lakiesityksen ensimmäisessä käsittelyssä hyväksynyt lain sisällön, jonka mukaan turkistarhaus loppuu maasta vuoteen 2019 mennessä. Toisessa käsittelyssä laki voidaan vain hyväksyä tai hylätä. Lisäksi Luxemburg on kieltämässä turkistarhauksen.

Myös Virossa turkistarhauskielto on edennyt hallitustasolle. Viron hallitus kuitenkin kaatui marraskuussa 2016, ja mahdollisen turkistarhauskiellon käsittely jäi auki. Turkistarhauksen vastustus onkin Virossa kasvussa. Vuonna 2016 kyselyyn vastaajista 69 prosenttia vastusti turkistarhausta. Vastustus on selvästi lisääntynyt vuodesta 2014, jolloin vastustajia oli 58 prosenttia.

Kroatia, Hollanti, Japani ja Intia näyttävät vahvaa esimerkkiä

Kroatiassa turkistarhaus on keskittynyt erityisesti chinchillojen kasvattamiseen. Tammikuussa 2017 Kroatiasta tuli kuitenkin turkistarhaton, sillä vuonna 2006 maassa kiellettiin kaikkien turkiseläinten tarhaaminen kymmenen vuoden siirtymäajalla.

Loppuvuodesta 2016 Hollannin korkein oikeus vahvisti senaatin päätöksen minkkien tarhauskiellosta. Turkistarhaajat eivät voi enää viedä kieltoa oikeuteen. Päätös on sitova. Aiemmin tarhaajat haastoivat senaatin päätöksen kieltää minkkien tarhauksen eettisistä syistä. Hollannissa on jo aiemmin kielletty kettu- ja chinchillatarhaus, joten hyväksytty laki lakkauttaa kaiken turkistarhauksen maasta siirtymäajan jälkeen vuonna 2024.

Myös Euroopan ulkopuolella tapahtuu myönteisiä asioita. Loppuvuodesta uutisoitiin, että Japanin viimeinen toimiva turkistarha lopetti toimintansa. Tämän myötä turkistarhaus loppui maasta kokonaan. Japani kielsi uusien minkkitarhojen perustamisen jo vuonna 2006, mutta vanhat tarhat saivat jatkaa toimintaansa asianmukaisella luvalla. Japanin viimeinen tarha oli kuitenkin toiminut ilman asianmukaisia lupia viimeiset vuodet. Lisäksi Intia kielsi kettujen, minkkien ja chinchillojen turkisten maahantuonnin vuoden 2017 alussa.

Kuva: Bering Land Bridge National Preserve CC BY SA 2.0
Kuva: Bering Land Bridge National Preserve CC BY SA 2.0

Suomen tulee seurata edistyksellisiä maita

Useiden tutkimusten mukaan nykyisenkaltaista turkistuotantoa ja eläinten hyvinvointia ei voi sovittaa yhteen. Turkiseläimet ovat aktiivisia petoeläimiä, joilla on suuri tarve liikkua.

Hollanti on ollut maailman neljänneksi suurin minkkien tuottaja Tanskan, Kiinan ja Puolan jälkeen. Kroatia on ollut yksi maailman suurimmista chinchillojen tuottajamaista. Aiemmin Japani on ollut suuri turkistarhaajamaa. Animalian tavoite on, että Suomi ottaa mallia edelläkävijöistä ja lopettaa turkistarhauksen kokonaan.

Turkistarhausta voidaan myös rajoittaa voimakkaasti lainsäädännöllä, kuten Saksassa ja Sveitsissä on tehty. Turkistarhaus on loppunut kyseisissä maissa, koska elinkeinosta on tullut taloudellisesti kannattamatonta. Myös Ruotsin kettutarhaus on loppunut rajoitusten avulla.

Turkistuottajat selittävät ahdinkoaan sillä, että on tavallista, että hyviä myyntikausia seuraavat huonot. Suomessa turkisalan vaikeudet ovat kuitenkin jatkuneet jo vuodesta 2013. Minkin tuotanto on vähenemässä koko maailmassa. Kopenhagen Fur -huutokauppayhtiön tilastojen mukaan vuodesta 2015 vuoteen 2016 luvut minkkien kasvatuksessa laskivat 72 miljoonasta 54 miljoonaan. Kiinassa minkinkasvatus on romahtanut 18 miljoonasta kahdeksaan miljoonaan yksilöön. Näyttää siltä, että lasku ei johdakaan automaattisesti nousuun.

”Tarhaton tulevaisuus” oli joulun 2016 suosituin lahja Animalian aineettomista lahjoista. Muun muassa tämä kertoo siitä, että turkiseläinten hyvinvointi on monelle suomalaiselle tärkeä asia. Suomen on aika jättää turkiseläinten nahkat rauhaan. Väitteeseen: ”Turkistarhaus vain siirtyy muualle, jos se kielletään Suomessa”, voi vastata: ”Kyllä. Nimittäin menneisyyteen.”

Teksti: Annu Piensoho

Kuva: Per CC BY SA 2.0
Kuva: Per CC BY SA 2.0

Yhdessä voimme tehdä eläimille paremman tulevaisuuden.

Tue pitkäjänteistä työtä turkistarhauksen lakkauttamiseksi liittymällä kuukausilahjoittajaksi täällä.

Ystävänpäivää vietetään 14.2.2017. Voit antaa ystävällesi lahjaksi Animalian aineettoman lahjan ”Tarhaton tulevaisuus”.

Lahjoittaminen onnistuu kätevästi myös tekstiviestillä kertalahjoituksena. 10 € lahjoituksen eläinten hyväksi teet lähettämällä viestin ANIMALIA10 numeroon 16155.

Lämmin kiitos avustasi!

 

Lähteitä

Fur Free Alliance. 2017. India bans the import of mink, fox and chinchilla fur.

Svenska Yle. 2017. Sjunkande minkpriser i Köpenhamn. 

Fur Free Alliance. 2016. Court upholds legal ban on fur farming in Wallonia. 

Fur Free Alliance. 2016. Fur farming ban in Czech supported by Chamber in first reading. 

Fur Free Alliance. 2016. Japan makes an end to fur farming. 

Fur Free Alliance. 2016. Supreme Dutch Court upholds mink farming ban.