Trofeemetsästyksen yhteydessä ei voi puhua luonnonsuojelusta

Trofeemetsästyksen yhteydessä ei voi puhua luonnonsuojelusta

Kuva: Ian Michler
Kuva: Ian Michler

Helsingin Sanomat julkaisi 4. tammikuuta jutun Afrikan metsästysmatkailusta, missä esitettiin, että trofeemetsästys saattaisi suojella eläimiä ja monimuotoisuutta Afrikassa.

Trofeemetsästys on useimmiten metsästystä, jossa metsästäjä, yleensä ulkomainen turisti, ampuu ihmisen kasvattaman ja vankeudessa eläneen villieläimen aidatulla yksityisalueella ja saa siitä itselleen metsästysmuistoksi esimerkiksi eläimen pään, taljan tai sarvet. Osa trofeemetsästyksestä tapahtuu villissä luonnossa.

Tavallisesti trofeemetsästystä puolustellaan muun muassa juuri luonnonsuojelullisilla, taloudellisilla tai laillisuuteen vetoavilla syillä. Näistä ei kuitenkaan mikään kestä tarkempaa tarkastelua, eivätkä ne myöskään huomioi toiminnan epäeettisyyttä.

Trofeemetsästys on globaalia liiketoimintaa, eikä sillä ole mitään tekemistä luonnonsuojelun kanssa. Trofeebisneksessä ei toteuteta biologisen monimuotoisuuden suojelua. Siinä ei kunnioiteta luonnon ekosysteemejä tai eri lajien olemassaoloa, eikä trofeemetsästyksen yhteydessä voi milloinkaan puhua luonnonsuojelusta.

Trofeemetsästys on globaalia liiketoimintaa, eikä sillä ole mitään tekemistä luonnonsuojelun kanssa.

Trofeemetsästys ja siihen liittyvä muu toiminta on hyvin tuottavaa ja ammattimaista liiketoimintaa. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että kansantalous tai köyhä paikallisväestö hyötyisivät siitä – puhumattakaan villieläimistä tai luonnosta.

Bisnekseen liittyy myös eläinten hoivamatkailuturismia, jossa vapaaehtoistyöntekijöitä houkutellaan eläinfarmeille luonnonsuojelun varjolla. Luonnon- tai lajinsuojelullisesta näkökulmasta ihmisen kasvattamilla ja jalostetuilla eläimillä ei kuitenkaan ole mitään arvoa. Kesytettyjä, vankeudessa syntyneitä eläimiä ei voi päästää luontoon.

Paikallisesti asiaa ei voida ratkaista, sillä valtaosa metsästäjistä, vapaaehtoistyöntekijöistä ja turisteista tulee ulkomailta.

Suomessa toimii Trofeeton EU -työryhmä, jonka tavoitteena on saada aikaan trofeiden tuontikielto Suomeen ja koko EU:n alueelle. Trofeettoman Euroopan puolesta kampanjoivat yhteistyössä Animalia, Luonto-Liitto ja SEY.

Mitä sinä voit tehdä? Täällä toimintavinkkejä ja lisätietoa trofeemetsästyksestä ja Trofeeton EU -työryhmän toiminnasta.