Kurkistus Animalian vuoteen 2016

Kurkistus Animalian vuoteen 2016

Kuva: Eeva Komi

Vuosi on lopuillaan, ja onkin otollinen aika katsoa, mitä kaikkea saimme yhdessä aikaan vuonna 2016.

Eläinsuojelulaki ja Lainsuojaton-kampanja

Uudistettava eläinsuojelulaki on ollut aktiivisen työmme ja kampanjointimme kohde koko vuoden. Alkuvuodesta 2016 julkaisimme Eläinlaki-vetoomuksen, jossa jo 58 000 suomalaista vaatii Suomeen maailman parasta eläinsuojelulakia. Uusi laki tulee käsittelyyn ensi vuonna, ja nimiä kerätään siihen saakka.

Käynnistimme myös uudistettavaan eläinsuojelulakiin vaikuttavan Lainsuojaton-kampanjan, joka on saanut laajaa huomiota niin sosiaalisessa kuin perinteisessäkin mediassa. Olemme tuoneet julkisuuteen vaatimuksen eläimen itseisarvon kirjaamisesta lakiin. Animalian vapaaehtoisten tekemiä upeita kampanjavideoita on katsottu kymmeniätuhansia kertoja. Uusimman videon, jonka tähtinä ovat Animalian kummilehmä Jennifer sekä näyttelijä Minka Kuustonen, ja muut kampanjan videot voit katsoa Facebookista tai YouTubesta.

Ei metsästysmuistoille

Animalia on ollut mukana Trofeeton EU -työryhmässä, jonka tavoitteena on saada koko Eurooppaan metsästysmuistojen eli trofeiden maahantuontikielto. Keväällä useat johtavat Etelä-Afrikan matkanjärjestäjät ja safariyrittäjät sitoutuivatkin vastustamaan villieläimiä hyväksikäyttäviä toimintamuotoja. Myös useat lentoyhtiöt ovat kieltäytyneet kuljettamasta metsästysmuistoja rahtina. Näihin lukeutuu myös suomalainen lentoyhtiö Finnair.

Case Särkänniemi

Syksyn ykköspuheenaiheeksi nousi Särkänniemen delfiinit. Heti delfinaarion sulkemispäätöksen jälkeen pyrimme koko vuoden aktiivisesti vaikuttamaan delfiinien sijoituspaikkaan. Olimme Tampereella paikan päällä todistamassa delfiinien siirtoa Kreikkaan. Jatkamme edelleen kansainvälistä yhteistyötä delfiinien turvapaikkojen edistämiseksi. Yhteistyöjärjestömme Born Freen edustaja kävi Särkänniemen delfiinien uudessa kodissa Attica Parkissa katsomassa, mitä delfiineille kuuluu. Haastattelu julkaistiin Animalian lehdessä 4/2016 ja on luettavissa nyt myös Animalian sivulla. Jatkamme delfiinien tilanteen seuraamista myös jatkossa. Animalian kaikki Särkänniemi-aiheiset uutiset ja tiedotteet voit lukea täällä.

Turkistarhaus on vastatuulessa maailmanlaajuisesti

Kuluvana vuonna kuulimme monia positiivisia uutisia turkistarhaukseen liittyen. Esimerkiksi Japanissa ja Belgian Valloniassa turkistarhaus loppui ja Hollannin tarhauskielto sai noin viikko sitten vielä maan korkeimman oikeuden hyväksynnän. Hollantiin avattiin myös ensimmäinen turkiton ostoskatu.

Vuoden aikana yhä useampi vaatemerkki sitoutui turkittomuuteen, uusimpana suomalaisena Sokos. Maailmalla muotijätti Armani hylkäsi turkikset epäeettisinä. Suomessa kettujen kasvatus laski arviolta 30 prosenttia ja maailmanlaajuisesti turkiseläinten kasvatus laski noin 25 prosenttia. Nämä kaikki ovat merkittäviä askeleita kohti tarhatonta tulevaisuutta.

Karpit saivat elää

Kokkolalaisen lammen karpit saivat kuin saivatkin pitää henkensä, kun Animalian ja kansalaisten palautteen ansiosta Kokkolan kaupunki päätti jatkaa karppilammen hapettamista. Aiemmin kaupunki oli päätänyt turvallisuussyistä lopettaa hapettamisen talveksi. Ilman hapetusta kalat olisivat todennäköisesti kuolleet. Animalia toi tapauksen yhteydessä esiin myös isomman eläinoikeusongelman. Suomessa eläinsuojelurikoksen yrittäminen ei ole rikos, joten tässäkään tapauksessa poliisi ei voinut puuttua tapaukseen.

Kansainvälistä ja kotimaista yhteistyötä

Olemme olleet mukana lukuisissa kansainvälisissä kampanjoissa, kuten Eurogroup for Animalsin #StopTheTrucks-kampanjassa, jolla halutaan vaikuttaa Euroopan eläinkuljetuksiin. Animalia on myös mukana Trofeeton EU -työryhmässä ja kuuluu useisiin muihin kansainvälisiin eläinjärjestöihin ja eläinsuojelujärjestöjen yhteenliittymiin. Animalia liittyi vuonna 2016 myös Open Wing Alliance -koalitioon, joka ajaa maailmanlaajuista häkkikanalakieltoa. Vuonna 2016 saatiinkin hienoja uutisia muun muassa Lidliltä ja Sodexolta, jotka päättivät luopua häkkikananmunista. Animalia oli mukana Eläinsuojelukeskus Tuulispään laidunkeräyksessä, joka onnistui yli odotusten. Teidän kaikkien tukijoiden ansiosta Animalian osuus keräyksessä nousi yli 13 500 euroon, lisäksi päätimme lahjoittaa pottiin 10 000 euroa lisää. Uusi laidun on nyt ostettu, ja Animalian kummilehmä Jennifer pääsee eläinkavereidensa kanssa kirmaamaan sille ensi kesänä.

Olemme olleet vuonna 2016 mukana myös lukuisissa muissa eläimiä koskevissa kampanjoissa ja ottaneet kantaa erilaisiin eläinten oikeuksia ja eläinsuojelua koskeviin kysymyksiin.

Ensi vuosi tulee olemaan merkittävä eläinten kannalta. Vanhaa, 1990-luvulla säädettyä eläinsuojelulakia ollaan uudistamassa, ja saamme esityksen laista ensi vuonna. Teemme aktiivisesti töitä kampanjoimalla, tiedottamalla ja tuomalla julkiseen keskusteluun niitä aiheita, jotka helposti jäävät huomiotta. Ilman sinun apuasi ei se onnistu.

Tuellasi puolustamme eläimiä. Teemme sinnikkäästi töitä edistyksellisen eläinlain puolesta, sillä se vaikuttaa miljoonien eläinten elämään. Varmista, että eläinten ääni kuuluu. Tee hyvä uuden vuoden päätös ja liity mukaan nyt: www.lainsuojaton.fi

Hyvää uutta vuotta kaikille eläimille lajiin katsomatta!

 

Teksti: Taija Rinne
Kuva: Emma Komi