Mitä kuuluu Veeralle, Delfille, Eevertille ja Leeville?

Mitä kuuluu Veeralle, Delfille, Eevertille ja Leeville?

Yleisön edustaja pääsi koskemaan delfiiniä Attica Parkissa.
Yleisön edustaja pääsi koskemaan delfiiniä Attica Parkissa.

Parasta toivottiin mutta pahinta pelättiin. Elokuun viimeisenä lauantaina Särkänniemen delfiinit Veera, Delfi, Eevertti ja Leevi yritettiin vähin äänin siirtää uuteen asuinpaikkaansa Kreikan Attica Parkiin.

Oikeutta eläimille -järjestön saaman vinkin ansiosta siirtoa saapui kuitenkin seuraamaan suuri joukko eläinoikeustoimijoita, toimittajia ja muuta yleisöä. Vaikka Särkänniemi pyrki lupauksistaan huolimatta pitämään siirtokohteen viimeiseen asti salassa, ei se tullut Animalialle yllätyksenä.

Toimistolla oli jo pitkin kesää paiskittu töitä CITES-siirtolupien perumiseksi yhdessä Dolphinaria-Free Europe (DFE) -verkoston ja Valaiden puolesta ry:n kanssa. Kreikkalainen delfinaario kun tunnettiin siitä, että se rakennettiin ilman rakennuslupaa, mistä on seurannut omistajalle sakkoja, viranomaiskehotuksia näytösten lopettamiseksi ja lopulta näytöskielto.

Kreikassa on myös tehty paljon töitä delfinaariokiellon eteen, mikä näyttikin lupaavalta ennen Särkänniemen delfiinien saapumista. Ennen kesää maan ainoassa delfinaariossa oli vain kaksi delfiiniä, nyt määrä on nelinkertaistunut.

Animalia on tänä vuonna tehnyt tiivistä yhteistyötä Born Free Foundationin Daniel Turnerin kanssa Särkänniemen delfiineihin liittyvissä asioissa. Turner on kiertänyt monissa Euroopan delfinaarioissa arvioimassa tilojen ja näytösten tasoa sekä delfiinien vointia.

p1110020Delfiinien hyvinvointi Atticassa

Lokakuussa Turner matkusti Kreikkaan, jotta hän näkisi omin silmin eläinten elinolosuhteet Atticassa. Erityisen kiinnostunut hän oli näkemään uuden delfiininäytöksen. Delfiinit esiintyvät 2–3 kertaa päivässä esityksissä, joita Attica on suureen ääneen mainostanut opetuksellisiksi.

”Saavathan he mainostaa show’taan ihan miten haluavat ja ovatkin ottaneet tästä kaiken hyödyn irti”, Turner sanoo.

Havaitsin kyllä selkeitä puremajälkiä.

Turner kertoo, että Attican kaksikymmentäminuuttinen show sisälsi paljon delfiinien hyppyjä ja voltteja, taustalla soi rauhallinen epäkaupallinen musiikki.

”Paikalla oli kaikki delfinaarion kahdeksan delfiiniä. Entisiä Särkänniemen delfiinejä ohjasi kaksi suomalaista kouluttajaa. Liettuasta tuotuja delfiiniä ohjasivat kreikkalaiset kouluttajat. Alussa delfiinit esiteltiin ja kerrottiin, mistä ne ovat peräisin. Puolivälissä kerrottiin pullokuonodelfiinien biologisista ominaisuuksista ja loppupuheessa keskityttiin merten tilaan ja roskaamiseen. Juontojen välissä delfiinit esittelivät uintinopeuksia ja -tekniikoita sekä kommunikointitapojaan.”

Tätä voisi Turnerin mukaan kuvata lajityypillisen käyttäytymisen demonstroimiseksi, jos kaikki ei tapahtuisi kouluttajien käskystä ruokapalkkioilla täysin delfiineille epänormaalissa ympäristössä.

Turnerin mukaan delfiinit näyttivät olevan olosuhteisiin nähden hyvässä kunnossa.

”Joskin havaitsin kyllä selkeitä puremajälkiä.”

Turner ei osannut arvioida, ovatko delfiinit joutuneet konfliktitilanteisiin uusien tuttavuuksiensa kanssa.

”En nähnyt, että delfiinit olisivat kommunikoineet keskenään, sillä ne esiintyivät erikseen. Esiintymisen jälkeen näytösalue tyhjennettiin nopeasti ihmisistä, eikä yleisöllä ole pääsyä eläinten oleskelualtaille.

p1110022Delfiinien tulevaisuus

Delfiinien puolesta tehtävä työ jatkuu nyt Attican toimivaltuuksien selvittelyllä.

”Olen kuullut paikallisjärjestöltä, että Atticalla olisi ongelmia toimilupansa kanssa. Asiaa täytyy vielä selvittää, mutta tämä on tietysti suuri juttu.”

Turner viittaa kreikkalaisen Panhellenic Animal Welfare and Environmental Federation (PFPO) -liiton käymään kamppailuun Atticaa vastaan. Vuonna 2013 Attica toimi ilman voimassa olevaa lupaa, kun viranomaiset saivat tietää puistossa tapahtuneista luvattomista laajennustöistä. Kreikan ympäristöministeriö päätti kuitenkin myöhemmin myöntää delfinaariolle 10 vuoden jatkotoimiluvan. PFPO on nostanut ministeriön päätöksestä kanteen vedoten sen olevan laiton ja moraaliton ja tähtää Attican toimiluvan mitätöintiin.

”Kyllä tässä pyritään siihen, että Kreikan viranomaiset saataisiin suostumaan delfiinien siirtoon luonnonturvapaikkaan”, Turner sanoo.

Animalia tukee kreikkalaista PFPO:ta, joka parhaillaan tekee selvitystä Attican toiminnasta. Animalia jatkaa myös vuonna 2017 delfiinien luonnonturvapaikkojen rakentamisen edistämistä DFE-verkoston kautta.

 

Teksti: Niina Lätti, kuvat: Daniel Turner

 

Juttu on julkaistu Animalian lehdessä 4/2016