Kokkolan karpeille voitto, seuraavaksi vaaditaan lakimuutosta

Kuva: Tero Laakso CC BY-SA 2.0

Marraskuun lopulla Kokkolan kaupunki päätti luopua karppilampensa hapettamisesta, mikä olisi todennäköisesti johtanut karppien tukehtumiseen. Päätös aiheutti huolta sekä eläinjärjestöissä että kansalaisissa. Animalia vastusti päätöstä ja teki siitä rikosilmoituksen. Nyt tilanteesta on tullut uutta tietoa.

Kokkolan kaupunki ei ole vielä julkaissut virallista päätöstä, mutta Ylen tietojen mukaan kaupunki on päättänyt jatkaa ilmastimen käyttöä ja tulevina talvina tutkitaan myös muita hapetuskeinoja. Animalia on iloinen päätöksestä ja kiittää sekä päätöksen tekijöitä että kaikkia heihin yhteydessä olleita.

”On hienoa huomata, että Animalian ja kansalaisten aktiivisuudella voidaan konkreettisesti pelastaa tappouhan alle joutuneita eläimiä. Kiitämme Kokkolaa vastuullisesta päätöksestä”, sanoo Animalian toiminnanjohtaja Mai Kivelä.

Eläinsuojelurikoksen yrityksen tulisi olla rangaistavaa

Tapaus toi kuitenkin pinnalle myös laajemman eläinoikeusongelman. Pohjanmaan poliisilaitos oli jo ennen päätöksen perumista yhteydessä Animaliaan ja ilmoitti, ettei esitutkintaa aloiteta.

”Päätös oli valitettava, mutta ei ikävä kyllä yllätys. Poliisi perusteli päätöstään sillä, ettei sillä ollut syytä epäillä ketään rikoksesta, koska ei ollut näyttöä siitä, että jääpeite olisi johtanut karppien kuolemaan. Poliisi siis katsoi voivansa ryhtyä mahdollisiin toimiin vasta karppien kuoltua. Tämä ei ole ensimmäinen vastaava tapaus. Esimerkiksi Haminassa poliisi on pohtinut, mitä se voi tehdä koirille jätettyjen myrkkylihapullien kanssa, kun yksikään koira ei ollut kuollut niihin. Eläinsuojelurikoksen yritys ei ole rangaistavaa, jolloin rikosoikeudellisten toimien osalta helposti odotetaan eläimen vahingoittumista tai kuolemaa”, kertoo Animalian varapuheenjohtaja Roope Kanninen.

Animalia on kannellut Pohjanmaan poliisin tutkimattajättämispäätöksestä eduskunnan oikeusasiamiehelle. Eläinten hyvinvoinnin mukainen päätös oikeusasiamieheltä olisi tärkeä karppien tapausta laajemminkin.

”Eläimen tarvitseman hoidon laiminlyönti on rikoslain mukaan rangaistavaa. Rikoksen tunnusmerkkien tulisikin täyttyä jo silloin, kun tehdään päätös jättää hoito antamatta. Esimerkiksi eläintenpitokiellon määrääminen edellyttää tuomiota, mikä korostaa nopean oikeusprosessin tarvetta”, sanoo Kanninen.

Animalia jatkaa asian selvittämistä ja odottaa oikeusasiamiehen ratkaisua asiaan.

Lisätietoja:

Roope Kanninen
varapuheenjohtaja, Animalia
puh. 040 826 6995
roopekanninen(at)hotmail.com

Mai Kivelä
toiminnanjohtaja, Animalia
puh. 050 384 5072
mai.kivela(at)animalia.fi